Enligt Expressen finns ett internt missnöje med centerledaren Muharrem Demirok. Kärnan i kritiken handlar om den process som rör partiets vägval framåt i regeringsfrågan och att Demirok redan uppfattas ha valt S-ledaren Magdalena Anderssons sida.

– Det är uppenbart att det debatteras ganska intensivt nu, säger han när DN träffar honom på hans kontor i riksdagen.

Han säger att Centern efter valet 2022 hamnade i en situation där väljarna tyckte att partiets enda fråga var motståndet mot Sverigedemokraterna.

– Det är ingen bra grund att stå på. Jag drog i gång processen och det skapar friktion och frågor dyker upp.

Redan förra hösten sade Demirok i en intervju med DN att han vill sitta i regering med S-ledaren Magdalena Andersson.

Ångrar du att du sagt att Andersson är din statsministerkandidat?

– Nej, jag har sagt att verkligheten är vad den är. Hon är den enda som öppnar upp dörrar och jag är jätteglad över det.

Vad skulle du vilja är Centerns korta svar i regeringsfrågan?

– Jag ser en framtida regeringsbildning mellan de sex partier som finns innanför ytterkanterna. Det kräver att andra öppnar dörrar. Den som har hållit dörren öppen hela tiden är Magdalena Andersson.

Demirok har tidigare sagt att han inte vill ha något samarbete med Vänsterpartiet i en regering och något budgetsamarbete ”ser han inte framför sig”, säger han nu.

Nu vädjar han till centerpartisterna att hålla debatten internt i partiet.

– Jag vill verkligen uppmana alla att stanna upp, andas och ta diskussonen med varandra internt. Det här blir ovärdigt.

Vill du sätta munkavle på centerpartisterna?

– Inte alls, vi har oerhört högt i tak. Men när diskussionerna blir externa på det här sättet, då blir folk lite tillbakadragna i vad man kan och inte kan säga. Jag vill inte se det.

Enligt Expressen rör en del av kritiken vad som hände på ett möte i partistyrelsen nyligen, där Demirok ska ha uppfattats ta ställning för Andersson som statsministerkandidat. På mötet presenterades också fyra punkter inför valet 2026 som enligt tidningen inte ska ha förankrats internt innan mötet. Punkterna handlar bland annat om att partiet ska gå till val på sakpolitik, att Centerns stöd för en statsminister inte är gratis och att partiet måste få stort inflytande.

Hur väl hade du förankrat det i partistyrelsen innan?

– Det är en diskussion vi haft väldigt länge. Jag kanske missbedömde att det var självklara frågor.

Det finns en bild av att du gått för hårt fram och pushat. Borde du ha gjort det annorlunda?

– Enskilda möten tänker jag inte fastna i. Jag är den första partiledaren som öppnat för den här processen. Den processen kommer jag fortsätta. Men det är klart att vi alla lär oss från varje möte. Men jag har aldrig haft någon ambition att runda några processer.

Jag har förstått att man i riksdagsgruppen inte heller är helt eniga om den process som pågår. Vad är din bild?

Muharrem Demirok skrattar och säger att han har riksdagsgruppen med sig.

– Det kommer att vara jobbigt att fatta vissa beslut. Men gör vi inte det så går vi till val på samma situation vi hade 2022 och det är ett recept på misslyckande.

På grund av turbulensen anser han att partiet kanske kommer att behöva tidigarelägga beslutet om partiets vägval i regeringsfrågan.

– Men inga ställningstaganden kommer att göras utan att varenda gräsrot får vara med och göra sin röst hörd.

Det har beskrivits hur flera personer i partiet saknar förtroende för dig. Är du orolig över din position?

– Det är svårt att veta vad folk vill när de är i skuggorna. Och vad skulle alternativet vara? Det är det som gör den här skuggboxningen så svår. Jag har fått svara på mängder av frågor de senaste dagarna. Jag har fått prata om min etnicitet, att det här skulle bero på det, och att det finns en oro kring det. Vad skickar det för signaler till de förtroendevalda vi har med annan etnisk bakgrund? Jag blev inte vald på grund av min etnicitet, utan utifrån min kompetens och det förtroende jag upplevde att jag hade. Att man inte vet vem som står bakom saker blir ovärdigt en folkrörelse.

Det har också lyfts kritik mot din ledarstil. Hur skulle du beskriva den?

– Jag kan gå tillbaka till vad valberedningen och medlemmarna som nominerade mig sa: ett lyssnande ledarskap. Jag valdes på löftet att göra den här resan tillsammans.

Du har inga planer på att avgå?

– Nej.

Share.
Exit mobile version