Det råder feststämning på Davidshalls torg i Malmö. Runt 100 personer har samlats.

– Vi är här för att hälsa Eden Golan välkommen i ett hav av hat riktat mot henne och Israel, säger Jehoshua Kaufman, malmöbo, jude och en av arrangörerna.

På torget spelas israeliska eurovisionlåtar. I ett inledande tal tackade Jehoshua Kaufman alla som slutit upp.

– Jag är glad att så många har trotsat oro och ängslan.

Han förklarar att demonstrationen hålls av flera anledningar – inte minst för att hedra alla dem som dödades i Hamas terrorattack.

– Vi vill genom detta ge en tribut till alla dem som dog den 7 oktober i Israel, kanske främst till de unga människor på Nova-festivalen som älskade musik och hade älskat att vara här. Därför är vi skyldiga att fira, sjunga och dansa.

Den lilla välkomstfesten på torget är också ett sätt att stå upp för demokratin, anser Kaufman.

– Yttrandefrihet är en av de viktigaste rättigheter man har i ett demokratiskt samhälle. Vi ska inte vara vara rädda för att visa våra davidsstjärnor eller sjunga på hebreiska eller något annat språk. Man kan vara jude eller precis vad man vill i ett öppet samhälle, säger han.

I den stora demonstrationen mot Israels deltagande i Eurovision deltog mellan 10 000 och 12 000 personer, enligt polisens uppskattningar.

– Det har varit jättelugnt, allt har gått enligt förväntningarna, säger Sara Andersson, polisens presstalesperson, vid 18-tiden.

Share.
Exit mobile version