Rummet är så fullt att man börjar undra hur länge syret kommer att räcka.

Det är pitchkväll hos nätverket Bling i Kista. Längst fram sitter initiativtagaren Deqa Abukar och nickar uppmuntrande.

Alla ögon är fästa på talaren Maja Åstrand som tar ett steg mot juryn.

– Jag är ganska säker på att ni vet vad vägglöss är, men om ni inte vet ska ni få kika här, säger hon och räcker fram en burk till några av Sveriges främsta investerare.

Den innehåller döda löss och visar vilket öde som möter de kryp som drabbas av hennes nya uppfinning.

Deqa Abukar knackar på mobilen med den där ständiga energin som nästan går att ta på. Det är bara den blanka pannan under en mörk slöja som avslöjar att hon och teamet kämpade med tekniken in i det sista.

Just nu får deltagarna feedback, men den dag som Maja Åstrand – som skapat lusdödaren tillsammans med Simon Lilja – verkligen vill sälja in sin idé till investerarna, gör hon det i en värld där bara någon ynka procent av allt riskkapital går till kvinnor. Andra försvårande faktorer är om du är invandrare, kommer från en utsatt förort och saknar rätt kontakter.

Nätverk är allt.

Och det är precis vad Bling och Deqa Abukar skapar.

Men att just hon skulle bli en kraft att räkna med bland de dyra kostymerna på Stureplan var långt ifrån självklart.

1994 slår en nyfödd Deqa Abukar upp ögonen under rasande inbördeskrig.

Själv minns hon inte så mycket från sin första tid i Somalia. När hon var sju år tog hennes mamma barnen och flydde efter pappan som redan arbetade som lärare i Malmö.

Där vände allt snabbt.

Inom ett år startade mamman en framgångsrik skönhetsbutik. Möjligheterna tycktes plötsligt oändliga, och Deqa Abukar imponerade i skolan.

– Min lärare sa till mina föräldrar att jag skulle kunna bli statsminister om jag ville, berättar Deqa Abukar.

Själv har hon präglats av att växa upp med nio syskon, varav åtta bröder, vilket hon tror har gynnat henne eftersom hon nu kan ”hantera alla personlighetstyper”.

Familjen är allt, men hon har alltid varit noggrann med att hålla dem borta från medierna.

– Det finns en armé bakom individen som ingen ser. Jag får mycket uppmärksamhet men det är en hel by bakom, berättar hon.

Det är i mitten av november när vi möts en andra gång. Utanför fönstret skiner solen över Kista där hungriga tjänstemän skyndar förbi på väg mot lunch.

Här inne blåser sig Deqa Abukar frenetiskt i ansiktet med en liten vit minifläkt, och förklarar att hon är både sjuk och höggravid.

– En investerare frågade mig hur gammal jag är eftersom tonåringar brukar ha sådana här, berättar hon och skrattar.

Det var här i Järva, ett av landets mest brottsutsatta områden, som hon för tio år sedan startade organisationen Bling tillsammans med Adnan Yousuf.

De träffades när Deqa Abukar sa upp sig efter tre dagar på hans säljbolag, eftersom hon enligt egen utsago ”inte ens kan sälja med ett vapen riktat mot mitt huvud.”

Duon enades i stället i sin vision att vilja skapa positiv förändring genom entreprenörskap.

Bling stöttar dem som annars inte får chansen. De som befinner sig långt ifrån ryggdunkandet på Handelshögskolorna och de vita männen i styrelserummen som tenderar att satsa på dem som påminner om dem själva.

Faktum är att mindre än en procent av riskkapitalet i Sverige går till bolag med rötterna i det som polisen definierar som utsatta områden, enligt en granskning av Breakit.

Samtidigt är alla välkomna, och Bling lockar även dem från mer välbärgade områden.

– Vi har svenska ungdomar från Täby som ser nyttan av Bling, liksom ungdomar från orten som ser det här som sin fristad, berättar Deqa Abukar.

Fakta.Det här är Bling

Bling grundades 2014 av Deqa Abukar och Adnan Yousuf med målet att erbjuda nätverk, kunskap och kapital till underrepresenterade entreprenörer.

En viktig del är också initiativ för att knyta samman lokala krafter med politik och näringsliv, samt att ordna events, utbildningar och tävlingar för att stärka entreprenörer. Sådana exempel är idétävlingen För-orten, liksom Shift som startades tillsammans med Breakit och kopplar samman investerare med entreprenörer som vanligtvis inte har tillgång till riskkapital och den typen av nätverk.

Bling startade nyligen även en fond som inledningsvis ska investera 20 miljoner kronor i startups.

Under åren har hon sett hur samhällsklimatet hårdnat och gängkriminaliteten ökat – men också hur människor kan växa med rätt förutsättningar.

– De utmaningar vi försöker lösa, med utanförskap och inkludering, har blivit allas problem. Jag tror att vi kan jobba preventivt genom att fånga upp, inspirera och visa alternativa vägar till pengar och framgång.

Deqa Abukar menar att företagande också ger en andra chans för den som hamnat snett.

I höstas tilldelades hon Raoul Wallenbergpriset för sitt arbete med att göra entreprenörskap tillgängligt för underrepresenterade samhällsgrupper.

Viljan att förändra vaknade tidigt, och växte när hon flyttade till Stockholm efter gymnasiet. Det var här någon för första gången skrek ”muslimjävel” åt henne på gatan.

– Jag förstod inte de strukturella problemen bortom min egen trygga krets. Att det fanns folk som inte tyckte att jag förtjänade samma möjligheter på grund av hur jag ser ut och klär mig.

Under arbetsintervjuerna fick hon frågor om sin klädsel och beröm för sin svenska.

– Det bekräftade att det finns ett vi och ett dom. Då hamnar du plötsligt utanför och sätts i en sårbar position, samtidigt som du ska berätta om något som du tycker att du är bra på.

Hon förstod att hon stod inför ett vägval.

– Jag mådde väldigt dåligt över det här. Jag behövde bygga upp min självkänsla eller ge upp.

Hon valde att slåss, och startade Bling som 20-åring.

– I dag låter jag en del rinna av mig och tänker att det är den andra personens problem. Jag har också haft privilegiet att komma in i en miljö med likasinnade.

Men hon måste fortfarande kämpa för sin rätt att se ut som hon vill.

För två år sedan reste sig kvinnorna i Iran för att slå tillbaka mot slöjtvånget. Ett svenskt bolag valde då att ursäkta sig och radera en reklamfilm med kvinna i slöja, vilket fick Deqa Abukar att ryta till.

”Kampen handlar om kvinnans fria val och man kan inte bekämpa kvinnoförtryck med kvinnoförtryck”, skrev hon då i sociala medier.

I efterhand tycker hon att det var lätt att säga ifrån, men det krävdes mod att göra det offentligt.

Så har hon i dag nått en plats där hon känner sig helt säker på sig själv och på att kunna uttrycka det hon känner?

Både ja och nej.

– Jag har alltid haft en stark personlighet och en närvaro som märks, vare sig jag vill det eller inte. Men mitt långsiktiga mål är att äga narrativet kring min närvaro i olika rum.

Fakta.Deqa Abukar

Deqa Abukar föddes i Somalia och har åtta bröder och en syster.

Hon kom till Rosengård i Malmö som sjuåring och flyttade till Stockholm efter gymnasiet.

Hon har bakgrund som statsvetare och har bland annat arbetat som journalist.

I dag bor hon utanför Stockholm och har två barn, samt ett tredje på väg.

För tio år sedan grundade hon nätverket Bling i Kista.

Hon har tilldelats flera utmärkelser genom åren, bland annat Raoul Wallenbergpriset i höstas.

Mörkret har lagt sig över Kista där företagen stänger för dagen.

Men det är alltid något på gång i Blings lokaler. Aysha Jones sitter med en kaffe i handen och roddar en inspelning för nätverket Womenisa, som fokuserar på utlandsfödda kvinnors företagande.

– Womenisa är det bästa initiativet inom Bling, tycker jag, säger Aysha Jones som även är känd som aktivist och grundare av Black lives matter i Sverige.

Hon menar att kvinnor har en viktig roll att spela i ett allt råare samhälle.

– Har kvinnor egen makt att försörja sig och sin familj kan man förhindra mycket. Både jag och Deqa pratar oss varma om hur våra mammors entreprenörskap format oss, berättar hon.

De båda kvinnorna kom i kontakt för några år sedan när Aysha Jones ville bolla företagsidéer.

Deqa Abukar introducerade henne då för den tidigare Ica-chefen Caroline Farberger, som är känd för sin vilja att skapa ett mer inkluderande näringsliv och öppet har berättat om sin könskorrigering.

Aysha Jones tackade ja till att följa med henne på ett mingel, och hade i samma veva blivit erbjuden att köpa ett företag men saknade pengar för att fullfölja affären.

– Vi ska nog fixa de där pengarna åt dig, sa Caroline. Jag tänkte att antingen är hon galen eller så har världen blivit galen! berättar Aysha Jones.

Men inom kort hade hon träffat rätt personer och säkrat sin finansiering.

Så kan det gå när Deqa Abukar har ett finger med i spelet.

Hela teamet blickar upp mot Deqa Abukar som vankar av och an i det lilla rummet.

Hon vill inte sitta eftersom det ”känns som att barnet sparkar ut revbenen på henne”.

De planerar sitt återkommande event För-orten som kommer att fylla anrika Oscarsteatern. Av över 500 sökanden får en handfull entreprenörer pitcha på plats och tävla om stöd och 300 000 kronor till sina nya företag. Storbanker, politiker och näringsliv syns numera gladeligen i det sammanhanget, men det var annorlunda de första åren.

– Vi kom från förorten med en annan bakgrund och fick i början frågor om vad vi skulle göra med pengarna och vad vi hade för egenintresse. Vissa var naturliga, andra tror jag baserades på fördomar, säger Deqa Abukar.

Blings genombrott kom enligt henne själv för runt fem år sedan, när frågeställningar om utanförskap aktualiserades ytterligare.

– Jag tycker att politiker jobbar i affekt och först när saker har gått för långt. I näringslivet kan vi vara mer snabbfotade och vi kan inte förvänta oss att politikerna ska lösa allt.

Bling startade som en ideell förening och förlitar sig på bidrag och stöd, men har även vuxit med nya affärsområden och börjat investera i unga bolag tillsammans med riskkapitalister.

– Vi drev Bling ideellt i flera år på bekostnad av våra familjer, oss själva och våra sparkonton. Det har varit otroligt tufft, berättar Deqa Abukar som säger att hon ser pengar som ett medel snarare än ett mål.

Och apropå pengar och företag. Ett stenkast bort ligger Ericssons huvudkontor, Kistas kronjuvel som nyligen skapade rubriker om att de kan vara på väg att flytta eftersom anställda känner sig otrygga. Uppgifterna har tillbakavisats av Ericsson.

Deqa Abukar betonar vikten av att integrera näringslivet med de boende.

– När det är mörkt vill man inte gå omkring här. Det är för att det är dålig stadsplanering, men i stället är det lätt att skylla på befolkningen som redan är skör.

Deqa Abukar skrattar ofta och har förmågan att få med sig de flesta, och det är tydligt vem som styr gruppen.

Annat är det hemma med barnen, berättar hon.

– Där kör de över mig. När vi snackar budget på jobbet brukar jag vara den hårda men när jag pratar veckopeng med barnen är jag så himla svag!

Hennes egna föräldrars val att lämna allt för att trygga barnens framtid har präglat henne.

– Den uppoffringen gör att jag känner en skuld och ett ansvar att göra något av min tillvaro. Som invandrad till Sverige med föräldrar som flytt krig kan jag inte sitta på mitt arsle.

På samma sätt påverkar redan hennes val den äldsta dottern.

– Hon säger att hon ska ta över Bling någon dag. Hon tror att jag får bestämma, står på scenen och bara får blommor hela tiden!

Läs mer:

Raoul Wallenbergpriset till ung entreprenör

Share.
Exit mobile version