När USA:s hälsominister Robert F Kennedy drog i gång en kampanj om att ”göra USA hälsosamt igen” var ett viktigt budskap att amerikaner måste äta mer frukt och grönsaker.
Sedan dess har Donald Trump infört höjda tullar mot Mexiko och Kanada. Och det är just från grannländerna som en väsentlig del av grönsakerna i amerikanska livsmedelsbutiker kommer ifrån.
Hur skulle en minskad – eller obefintlig – import egentligen slå mot amerikanernas matlagning? USA har i dag rikligt med majs, sojabönor och vete samt en omfattande köttproduktion. En typisk meny skulle således kunna bestå av kött eller kyckling, majs och sojabönor.
– Man skulle helt klart överleva. Det handlar snarare om att amerikanerna skulle behöva lägga om sin livsstil och vara beredda att överge vissa produkter, säger Merrick Tabor, universitetsadjunkt på Stockholms universitet.
Ta avokado till exempel. Enligt the Atlantic äter amerikaner i snitt 27 avokador per person och år. Endast 10 procent av dem odlas i USA, resten importeras från framför allt Mexiko.
Även tillgången på billigt kött riskerar dock att sina eftersom det importeras från bland annat Sydamerika. Andra exempel är fisk, skaldjur – och kaffe.
– Även om det finns en liten produktion skulle priserna rusa i höjden. Detsamma gäller tropiska frukter, säger Merrick Tabor.
Kan USA kompensera detta genom att till exempel börja odla mer grönsaker? Nja, marken räcker helt enkelt inte till. Det måste i så fall kompenseras av att minska produktionen av kött, enligt the Atlantic. En omställning som tar både tid och är extremt kostsam.
Sverige då? Om vi leker med tanken på att vi har full tillgång till insatsvaror, som drivmedel och gödning, men stryper vår import av livsmedel skulle konsekvenserna inte bli riktigt lika stora. Vi har nämligen en varierad produktion och kommer långt på den spannmåls-, kött- och mejeriproduktion vi har, enligt Jenny Asplund, projektledare inom försörjningsberedskap på KSLA. Dessutom har vi gott om rotsaker.
Faktum är att i mindre skala finns det numera också mer nischade produkter som saffran, vin och ädelost. Problemet är, liksom i USA, att när de inte kompletteras med importerade varor skulle de bli – ännu – dyrare.
– Samma med vissa mer exotiska frukter och grönsaker som kanske odlas i något växthus i liten skala. Det skulle sannolikt bli väldigt dyra lyxprodukter, säger Jenny Asplund.
Vi andra skulle få hålla till godo med äpplen och bär.
Fikastunden skulle också drabbas. Kaffe, choklad – och tobak för den delen – finns det mycket liten eller ingen produktion av i Sverige.
– Vi får glädjas över att 70 procent av Sverige utgörs av skog som vi kan plocka bär och svamp i. Det är inte alla länder som har, säger Jenny Asplund.
Mer kritiskt däremot är att det saknas en mycket viktig råvara; salt. Eftersom vi bara har saltvatten på västkusten och ett klimat som gör det svårt att få till en effektiv avdunstningsprocess skulle vi ganska snabbt få saltbrist.
Detsamma gäller peppar, som är en frukt odlad i tropiska klimat.
– Vi skulle behöva använda vår fantasi. Kanske salta med alger och krydda med till exempel enbär, säger Jenny Asplund.
Läs mer:
Så lagar du de populära rätterna på bara svenska råvaror
Elin Peters krönika om varför en kris kan boosta kreativiteten