Då kan hon anställa fler handläggare och, i kombination med förenklade regler och automatisering av ansökningsprocessen, skynda på besluten, sade hon under en debatt på SNS, Studieförbundet näringsliv och samhälle. Men fram till dess kommer CSN inte att hinna med alla ansökningar i tid.

På måndagens DN Debatt kunde läsarna ta del av en kritisk studie av professorerna i nationalekonomi, Peter Fredriksson och David Seim, om de sökande till de två första omgångarna av den gigantiska utbildningssatsningen som staten och parterna på arbetsmarknaden sjösatte hösten 2022. Forskarna konstaterade att det var högutbildade som till största delen hade fått del av studiestödet, medan de lågutbildade vars arbeten var mest hotade av AI-utvecklingen inte hade fått pengar till studier i lika hög grad

Peter Fredriksson och David Seim rekommenderade därför att statens pengar mer skulle riktas till de grupper som är i störst behov.

Men kritiken lät inte vänta på sig.

Caroline Söder på omställningsorganisationen TSL menar att underlaget i rapporten är missvisande.

– Eftersom väntetiderna har varit sju-elva månader har 20 procent tagit tillbaka sin ansökan. Det gör att det inte finns belägg i datan i rapporten, slog hon fast.

Även Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingsgrupp, ser inte någon anledning att göra om omställningsstudiestödets inriktning.

Inte heller politikerna Fredrik Malm (L) ordförande i utbildningsutskottet eller Åsa Westlund (S) vice ordförande vill göra ändringar i partsuppgörelsen.

Share.
Exit mobile version