”Den vita sporten”, ”Ett anständigt liv”, ”Smärtgränsen”, ”Tillbaka till Ararat” och ”En pizza i Jordbro” är dokumentärfilmerna som genom åren fått pris i kategorin bästa film. Men alla prisades innan Guldbaggegalan år 2000 införde kategorin bästa dokumentär. Sedan dess har flera dokumentärer varit nominerade till bästa film, men ingen har gått hem med en statyett.
Inte sedan Rainer Hartlebs ”En pizza i jordbro” – sista delen i ”Jordbrosviten” – kammade hem priset 1994 har en dokumentärfilm segrat i den prestigefyllda kategorin.
På årets gala, som är den 60:e i ordningen, kan dokumentären dock bryta sin förlustsvit. För första gången på länge är två av de fem nominerade filmerna i kategorin dokumentärer.
Både Filip Hammars och Fredrik Wikingssons ”Den sista resan” och debutanten Loran Battis ”G. 21 scener från Gottsunda” är nominerade. De ställs mot varandra samt mot Ernst De Geers debutfilm ”Hypnosen”, Frida Kempffs simmardrama ”Den svenska torpeden” och den tidigare Guldbaggevinnaren Levan Akins senaste film ”Passage”.
Anna Carlsson, ordförande i Gulbaggens prisjury, konstaterar att juryn under de senaste tio åren åren har lagt märke till en boom för svensk dokumentärfilm.
– För några år sedan ökade vi antalet nominerade i kategorin bästa dokumentär från tre till fyra filmer. Det beror helt enkelt på att vi får in fler och att kvaliteten är hög, säger hon.
Det faktum att Malik Bendjelloul 2013 fick en Oscar för sin dokumentärfilm ”Searching for Sugar Man” tror Anna Carlsson kan vara en orsak till boomen.
– Har man en Björn Borg så får man en massa unga, duktiga tennispelare. Det är nog lite likadant när det gäller dokumentärfilm, säger hon.
”Den sista resan” och ”G. 21 scener från Gottsunda” är även nominerade i kategorin bästa dokumentär. Där tävlar de även mot Göran Hugo Olssons ”Israel Palestina på svensk tv 1958–1989” och Johan Palmgrens ”Vägen till ingenstans”.
– Tittar man på filmerna som är nominerade i kategorin bästa dokumentär är det fyra väldigt olika filmer. Dokumentärfilmen har gått från att rakt upp och ned skildra något till att experimentera mer med formen. När det gäller ”Den sista resan” och Loran Battis film handlar filmerna till exempel väldigt mycket om filmskaparna själva, säger Anna Carlsson.
”Den sista resan” och ”G. 21 scener från Gottsunda” ställs även mot varandra i kategorin bästa regi.
– En dokumentär kan i dag nomineras till nästan alla kategorier, säger Anna Carlsson.
”Den sista resan” är därtill nominerad till publikpriset. Inte konstigt med tanke på att det var den mest sedda svenska filmen på bio i Sverige 2024.
– Det visar att det finns ett stort intresse och engagemang för dokumentärfilmen som genre också hos publiken, säger Anna Carlsson.
Guldbaggegalan äger rum på Cirkus i Stockholm på måndag den 13 januari 2025. Galan arrangeras av Filminstitutet i samarbete med SVT som direktsänder galan i SVT 1 och SVT Play. Programledare är Shima Niavarani.
Vinnare bästa dokumentärfilm genom åren
2023: ”Miraklet i Gullspång” av Maria Fredriksson
2022: ”Historjá – Stygn för Sápmi” av Thomas Jackson
2021: ”Sabara” av Hogir Hirori
2020: ”Greta” av Nathan Grossman
2019: ”Transnistra” Anna Eborn
2018: ”Rekonstruktion Utøya” av Carl Javér
2017: ”Silvana – väck mig när jag vaknar” av Mika Gustafson, Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis
2016: ”Martha & Niki” av Tora Mkandawire Mårtens
2015: ”Förvaret” av Anna Persson och Shaon Chakraborty
2014: ”Om våld” av Hugo Göran Olsson
2013: ”Belleville baby” av Mia Engberg
2012: ”Searching for Sugar Man”
2011: ”At night I fly”
2010: ”Ångrarna” av Marcus Lindeen
2009: ”Ebbe – the movie” av Karin af Klintberg och Jane Magnusson
2008: ”Maggie vaknar på balkongen” av Mark Hammarberg, Ester Martin Bergsmark och Beatrice Andersson
2007: ”Nunnan” av Maud Nycander
2006: ”Vikarien” av Åsa Blanck och Johan Palmgren
2005: ”Prostitution bakom slöjan” av Nahid Persson Sarvestani
2004: Armbryterskan från Ensamheten” av Lisa Munthe och Helen Ahlsson
2003: ”Du ska nog se att det går över” av Cecilia Neant-Falk
2002: ”Muraren” av Stefan Jarl
2001: ”Ljudmilas röst” av Gunnar Bergdahl
2000: ”Min mamma hade fjorton barn” Lars Lennart Forsberg