Senast i dag ska Northvolt ha fått iväg sina skattebetalningar på totalt 299,7 miljoner kronor för moderbolaget och alla dotterbolagen. Bolaget uppgav innan helgen att så skulle ske, men har ännu inte bekräftat att pengarna är överförda.
”Klart jag tror vi kommer lösa detta”, sade vd Peter Carlsson till SVT på torsdagskvällen.
Det handlar om moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt som framför allt moderbolaget och bolaget bakom Skellefteåfabriken ska betala. Görs inte det i tid så börjar först och främst en ränta om 18,75 procent att löpa på beloppet från och med tisdagen.
– Det sker per automatik om skattesaldot är negativt på tisdagen, förklarar Tomas Envall, sektionschef på Skatteverket.
Cirka två veckor senare, vid månadsskiftet, går ett betalningskrav ut till bolaget. Har beloppet fortfarande inte betalats under november så går ärendet över till Kronofogden den 1 december.
Detta innebär att företaget i praktiken kan vänta med betalningen till slutet av november för att invänta finansieringen man jobbar på att få till.
Men det utsätter styrelsen för risker. Om skatten inte betalas under måndagen kan Skatteverket, om det anses nödvändigt, ansöka om så kallat företrädaransvar hos förvaltningsrätten. Beviljas det av rätten så hålls styrelseledamöterna personligen solidariskt betalningsansvariga tillsammans med bolaget. Det innebär att det som Northvolt inte kan betala då kan krävas av styrelseledamöterna.
Vill man undvika den risken så agerar man innan måndagen är slut?
– Ja. Men det är inte säkert att Skatteverket ansöker om företrädaransvar. Det görs bedömningar i de enskilda fallen. En del av bedömningen handlar om vilka åtgärder som vidtas när skatter och avgifter skulle ha betalats, svarar Tomas Envall.
Ett företag kan också ansöka om anstånd med skatten om det inte finns tillräckligt med pengar för att betala. I de flesta fallen med omkring 2–3 månader, enligt Tomas Envall.
Men Skatteverket är överlag restriktivt med sådana anstånd. Tomas Envall vill inte uttala sig om Northvolts specifika situation men säger generellt att betalningsproblemen ska bero på en oförutsedd händelse, och att de ska vara tillfälliga.
Om företaget är i ett läge där det har slut på pengar men tror att det kommer komma in nya pengar från ägare eller investerare – är det ett skäl för anstånd?
– Det är svårt att säga. Ett av kriterierna är att företaget ska kunna visa att det kommer ha betalningsförmåga när anståndet upphör, och det behöver man kunna visa ganska tydligt. Det räcker till exempel inte med att säga att vi kommer ta ett banklån, utan du ska visa att du faktiskt kommer att få lånet också, säger Tomas Envall.
Skatteverket kan också om skatten inte betalas välja att begära ett bolag i konkurs. Det sker om det efter myndighetens utredning framstår som att bolaget är på obestånd. Det vill säga att bolaget inte har råd att betala sina skulder och att problemet inte är tillfälligt.
– Det går inte att säga när i en process det görs. Vi har en kontakt med företaget i de allra flesta fallen där vi försöker se hur det ska kunna hantera situationen. En sådan ansökan sker inte maskinellt.
Är ni i kontakt med Northvolt om något sådant eller om anstånd i nuläget?
– Det kan jag inte svara på, säger Tomas Envall.
Skattenota på 300 miljoner
Så mycket ska de olika Northvoltbolagen betala (miljoner kronor)
Northvolt AB: 66,3
Northvolt Ett: 183,4
Northvolt Labs: 15,9
Northvolt Revolt: 6,6
Northvolt Systems: 13
Novo Energy*: 2,2
Novo Energy R&D: 2
Novo Energy Production: 9,9
Northvolt 5: 0,4
Källa: Skatteverket.
*Novo Energy-bolagen samägs med Volvo Cars
Läs mer: Vi har lovat att inte flytta igen
Läs mer: Så hamnade Northvolt i kris