I maj förra året hade Jessica Smaaland ätit middag på en restaurang med sina vänner när hon skulle ta bussen hem.
– Innan jag gick till bussen sa min vän, ”se nu till att inte bli diskriminerad”. Hon sa så för att vi båda har upplevt svårigheter med busstrafiken, säger hon.
Jessica Smaaland sitter i en elrullstol, men när hon skulle kliva ombord fällde chauffören inte ut rampen eller öppnade dörren.
Hennes assistent gick fram och frågade vad som stod på, varpå han sa, ”du ska åka färdtjänst”, berättar hon.
– Man är så utsatt för diskriminering och har blivit van. Ibland orkar man inte bry sig och andra gånger tänker man inte på att det är fel. Men den här gången var det så uppenbart, säger hon.
Diskussionen om hon skulle få åka med fortsatte i fem till tio minuter till, uppskattar hon. Med tanke på att hon varit med om liknande förut, började hon filma med sin mobiltelefon. Filmklippet låg senare till grund för anmälan till DO.
– Jag är glad över att jag spelade in när detta hände. Det är inte alltid man är på det hugget, säger hon.
Situationen eskalerade så pass att en medresenär hindrade chauffören från att åka i väg genom att ställa sig vid framdörren. Till slut släppte föraren ombord Jessica Smaaland och hennes assistent – men då var skadan redan skedd.
– Jag var arg och frustrerad. Det mest kränkande var när han sa att jag ska åka färdtjänst. Jag har samma rätt att åka buss som alla andra har, säger hon.
I DO:s beslut framkommer det att bussföraren trodde att rullstolens batterier skulle utgöra en explosionsrisk och därför ska han ha nekat henne. Enligt Vanessa Grapenstedt, handläggare på DO, fanns inte någon sådan risk.
– Den här personen har behandlats på ett sätt som inte är jämförbart med hur en person utan funktionsnedsättning skulle ha blivit behandlad, säger hon.
Händelsen ska ha inträffat i en av Keolis bussar, som kör SL:s busstrafik. I beslutet framkommer det även att diskriminering i kollektivtrafiken är ett återkommande problem och att det finns bristande kunskap gällande tillgänglighet för personer i rullstol.
– Det handlar exempelvis om vilka rullstolar som är tillåtna ombord, men även praktiska kunskapsbrister i form av hur man fäller ner en ramp för att få en person ombord, säger Vanessa Grapenstedt.
Dagens Nyheter har begärt ut antalet anmälningar från DO som gäller diskriminering mot personer med funktionsnedsättning i Stockholms lokaltrafik. Under 2024 uppgick dessa till 36 anmälningar. DO har däremot inte gått vidare med anmälningarna, men nämner ingen specifik anledning till det.
SL:s trafik ska vara tillgänglig för alla och de beklagar om någon upplever sig ha blivit felaktigt behandlad, enligt Natalie Nordenswan, presskommunikatör på trafikförvaltningen i Region Stockholm.
Trafikutövarna ska följa de riktlinjer som finns, och alla upphandlade verksamheter med personal som träffar kunder ska genomgå utbildningar, varav en avser bemötandet av personer med funktionsnedsättning.
”Men vi har dock ingen anledning att inte lita på resenärens beskrivning och välkomnar att det görs granskningar och att felaktigheter kan rättas till”, skriver Natalie Nordenswan.
Hon förtydligar också att det är viktigt att resenärer anmäler om de blivit diskriminerade.
Tillbaka till i dag. Den 24 januari kom beslutet – DO begär att region Stockholm ska betala ut 20 000 kronor i diskrimineringsersättning till Jessica Smaaland för händelsen.
– Det känns bra att de faktiskt har erkänt att det kan röra sig om diskriminering, säger Jessica Smaaland.
Efter händelsen upplever Jessica Smaaland att hon fått bättre bemötande. I dag möter bussförarna hennes blick när hon väntar vid buskuren och de är mer alerta.
– Jag har märkt en skillnad på de bussarna jag åker. Det är smidigare, vilket gör att det inte känns lika jobbigt att åka buss längre, säger hon.
Läs mer: SL byter ut skyltar för miljoner