Sju av tio tjänstemän är oroliga för klimatförändringarna, tre av tio säger att de redan i dag påverkas på sin arbetsplats och över 90 procent förväntar sig att politiken tar större ansvar, enligt en Novusundersökning. Den folkliga viljan och därmed förankringen finns alltså redan. Ändå agerar våra politiker ofta tvärtom och motiverar uteblivna satsningar med att det saknas tillräckligt stöd.

Men folklig acceptans är omöjlig att bygga genom att stoppa huvudet i sanden. Det byggs genom att erbjuda en rättvis omställning, att stå för en politik med tydligt fokus på att anpassa arbetsmarknaden, på att förändra utbildningspolitiken och omställningsmöjligheterna till gröna jobb. En politik som erbjuder trygghetssystem värda namnet så att människor vågar och kan byta jobb. Samt att leda mot förändring. Våga säga att den gröna framtiden är något att längta till, inte fly från.


Vi har potential att bli ett svenskt Silicon Valley för grön omställning.

Att vara ledande i den gröna omställningen är också en konkurrensfördel som ökar möjligheterna för Sverige att ta del av gröna investeringar och bli ett nav för ny kunskap, forskning och jobb med schysta villkor. Vi har potential att bli ett svenskt Silicon Valley för grön omställning.

Klimatförändringarna är vår tids största strukturomvandling. Frågan är bara hur vi tacklar utmaningen, vad vi gör i dag kommer ge eko under många år framåt. Det finns inte tid att vänta.

Ändå verkar det vara exakt vad regeringen ämnar göra. I den uppdaterade energi- och klimatplanen där regeringen beskriver för EU hur klimatmålen till 2030 ska nås ser Sverige ut att missa samtliga mål, något som energiminister Ebba Busch (KD) själv ger regeringen hemläxa för.

Parterna på arbetsmarknaden har historiskt visat att vi tillsammans kan lösa de svåraste av frågor. Vi kommer därför inte heller vika ner oss i denna. Bränderna på semesteröarna och extremväder med skyfall, storm och hetta, finns tydligt på allas näthinnor. Stockholm riskerar år 2100 att få 60 dagar i följd med höga temperaturer, en 150-procentig ökning från i dag.

Denna utveckling ska inte endast få konsekvenser för mänskligt liv utan behöver också leda till handlingskraftiga politiska initiativ.

I väntan på politiskt uppvaknande, från höger till vänster, föreslår TCO därför ett handslag för klimatet. Det skulle innebära att arbetsmarknadens parter återigen tar ansvar och tillsammans pekar ut riktningen.

Vi vågar påstå att den svenska modellen är vår superkraft – med arbetstagare och arbetsgivare som tillsammans löser samhällsutmaningar. TCO kommer därför i höst att bjuda in parterna på arbetsmarknaden för ett samtal kring hur vi tillsammans kan lösa uppgiften. Vi föreslår även följande politiska reformer som en förutsättning för handslaget för klimatet. Gör politiken sin del, kommer vi att göra vår.

1. Framtidssäkra den gröna kompetensen. Regeringen behöver en strategi för kompetensförsörjning, med möjlighet för medarbetare att uppdatera sina kunskaper i takt med förändrade behov på arbetsmarknaden. Omställningsstudiestödet måste inkludera gröna jobb för fler. Universiteten behöver erbjuda fler korta kurser, så att den potential som finns gällande gröna jobb matchas med befintlig arbetskraft.

2. Minska jobbresornas klimatavtryck. Upprustning och utbyggnad av järnvägen är nödvändig. TCO vill också se gratis laddning av elbilar på jobbet och ett färdmedelsneutralt reseavdrag. Tågen måste ha konkurrenskraftiga priser och gå i tid och fossila subventioner fasas ut. Att fortsätta sänka koldioxidskatten är inte heller rätt väg att gå.


Universiteten behöver erbjuda fler korta kurser, så att den potential som finns gällande gröna jobb matchas med befintlig arbetskraft.

3. Trygghetssäkra omställningen. En stark a-kassa och fungerande omställningsstudiestöd, med rimliga handläggningstider och resurser, är centrala för tryggheten i omställningen.

4. Förändra det finanspolitiska ramverket. Stora investeringar kommer krävas för att anpassa samhället, i nödvändig infrastruktur och klimatanpassningsåtgärder exempelvis. TCO anser att målet för det finansiella sparandet kan vara negativt under en period för att finansiera dessa nödvändiga investeringar.

5. Energipolitisk överenskommelse. Vi behöver fossilfri el och politiken måste komma överens om de långsiktiga spelreglerna. Utan vindkraft som kan byggas snabbare än kärnkraft kommer dock kärnkraftens betydelse minska. TCO vill därför se en modell med återbäring till bygder där vindkraftsparker byggs så att kraftverken kan bidra till lokalsamhällena på ett tydligt sätt.


Det är dags för handling och om inte regeringen är beredd att axla ansvaret så kommer arbetsmarknadens parter att vara det.

6. Skatteåterbäring för omställning. TCO föreslår att Sverige utreder en modell liknande Kanadas, där kol­dioxidskatten återbetalas till familjer och företag för att främja klimatsmarta val. Modellen måste anpassas till svenska förhållanden och ta hänsyn till att vi i Sverige traditionellt inte öronmärker skatteintäkter.

Redan om några veckor när höstbudget presenteras har regeringen ett bra tillfälle att göra sin hemläxa och gå fram med reformer som gör att Sverige klarar klimatmålen. Det är dags för handling och om inte regeringen är beredd att axla ansvaret så kommer arbetsmarknadens parter att vara det. Det finns inte tid att vänta.

Läs fler artiklar från DN Debatt.

Share.
Exit mobile version