De senaste veckorna har flera allvarliga varningssignaler kommit gällande Sveriges framtida elförsörjning. Först meddelade Svensk vindenergi att inga vindkraftsansökningar som avgjorts i år har fått tillstånd, varken på land eller till havs.

Tätt inpå kom besked från Vattenfall att de pausar utvecklingen av sin havsbaserade vindkraftspark Kriegers flak, som skulle ha producerat motsvarande 20 procent av hela Skånes elförbrukning. Bolaget uppger att de inte får ihop den ekonomiska kalkylen. Detta efter att regeringen bestämt att havsbaserad vind ska särbehandlas och att man fråntagit Svenska kraftnät ansvaret för att bygga ut stamnätet till havs – ett ansvar de har på land.

Det vi ser är konsekvenserna av rege­ringens enögda fokus på ny kärnkraft, samtidigt som man fördyrar och försvårar för vindkraften. Regeringen misslyckas med att få fram den billiga gröna el som näringslivet behöver för att ställa om och försenar elektrifieringen.

För att finansiera sitt prestige­projekt vill regeringen dessutom låsa in svenska elkonsumenter i högre elkostnader i 40 år framöver, genom ett garanterat elpris till kärnkraftsbolagen som tas ut med en ”Ebba Busch-skatt” på elräkningen. Dyrare priser som vore helt i onödan eftersom ett förnybart elsystem inte bara är fullt möjligt, utan även billigare och snabbare att bygga ut – det konstaterar såväl forskare vid Chalmers som Svenska kraftnät.

Regeringens politik lägger krokben för svensk industri, som är tydliga med att de behöver stora mängder billig el i närtid för att kunna förverkliga sina satsningar. Risken är stor att etableringar flyttar utomlands i stället. Fortsätter regeringen på inslagen väg riskerar Sverige på 2040-talet att stå med svindyr ny kärnkraftsel, subventionerad av svenska hushåll, utan en industri som efterfrågar den.

Miljöpartiet erbjuder i stället en energipolitik för att ge svenska folket billig el. En politik för att öka den hållbara elproduktionen, ersätta fossila bränslen och klara klimatomställningen. I vår skuggbudget föreslår vi konkreta satsningar för att ta ansvar för Sveriges elsystem:

1. Återinfört och utökat stöd för energieffektivisering. Energieffektivisering är det enskilt snabbaste, billigaste och mest hållbara sättet att frigöra mer el. Att minska elförbrukningen med 5 procent i södra Sverige skulle kunna sänka elpriset med 15 procent. Enligt Energimyndigheten finns potential att frigöra hela 25 TWh genom energieffektivisering, att jämföra med de 18 TWh ny kärnkraft Tidöpartierna vill tillföra till 2035.

Totalt satsar Miljöpartiet 8,6 miljarder på att återinföra och utvidga stöden för energieffektivisering som nuvarande regering avvecklat, som Energisteget för industriföretag och stödet för energieffektivisering av flerbostadshus. Med vår politik tar staten under en begränsad tids­period 60 procent av kostnaderna för energi­effektiviseringsåtgärder för både företag och bostäder, inklusive flerbostadshus.

2. Rättvis ersättning och incitament till kommuner att godkänna mer vindkraft. Det är bara genom att bygga mer vindkraft vi kan klara Sveriges elbehov i tid. Då behöver fler vilja ha vindkraft i sin kommun.

Miljöpartiet har länge drivit på för att ge närboende och kommuner ersättningen de förtjänar för förnybar el­produktion. Efter att först ha motarbetat statlig ersättning tvärvände regeringen och föreslog till slut att kommuner ska få ta del av fastighetsskatten för vindkraft, men med alldeles för låga ersättningsnivåer. Miljöpartiet vill att ersättningen höjs och permanentas.

Vi vill att kommunerna får 1 öre per kWh för befintlig produktion samt 3 öre per kWh för all nytillkommen produktion under en tioårsperiod. Det summerar till uppskattningsvis 490, 670, samt 800 miljoner kronor för åren 2025, 2026 respektive 2027. Vi vill också lagstadga att närboende ska kompenseras av bolagen.

3. Låt Svenska kraftnät återuppta utbyggnaden av stamnätet till havs. Det blåser mer till havs vilket gör att den havsbaserade vindkraften är en stabil energikälla med stor årsproduktion.

I Tyskland, England och Nederländerna tar staten kostnaden för att bygga stamnät till havs, vilket även var fallet i Sverige tills nuvarande regering abrupt ändrade reglerna. Miljöpartiet vill att Svenska kraftnät omgående ska tillåtas fortsätta utbyggnaden av stamnätet till havs. Den havsbaserade vindkraften behöver stabila förutsättningar och förutsägbarhet, inte ryckighet och negativ särbehandling.

4. Sex miljarder i nytt investeringsstöd för grön baskraft. Med mycket tillkommande el från vind och sol som är variabel behöver vi balansera systemet. Därför satsar vi på grön baskraft – ett billigare och mer hållbart alternativ till ny kärnkraft.

Grön baskraft innefattar en kombination av förnybar produktion som inte är väderberoende, lagring och tekniker för systemflexibilitet. Konkret handlar det om höjd effekt i vattenkraften, mer flexibilitet och effekt från kraftvärmen, energilagring i form av vätgas, pumpkraft och värmelagring, och om gasturbiner drivna med förnybara bränslen.

För att stimulera och snabba på investeringar i dessa tekniker som balanserar elsystemet och jämnar ut priserna vill vi införa ett nytt investeringsstöd om 6 miljarder för grön baskraft.

Miljöpartiet står redo med en energi­politik som är långsiktig och ger Sverige billig, stabil och hållbar el. Det är dags för Tidöpartierna att lyssna på forskare och expertmyndigheter, ta in verkligheten och släppa prestigen. Vi har inte råd att vänta med omställningen till ett förnybart energisystem.

Läs fler artiklar från DN Debatt.

Share.
Exit mobile version