Halvvägs in i mandatperioden börjar regeringsfrågan återigen ta fart på allvar. Vem som ska regera med vem efter nästa val väcker starka känslor både bland partimedlemmar och väljare.

Partier på båda sidor av blockgränsen våndas nu över frågan. Nyligen slog L-ledaren Johan Pehrson fast att hans parti inte kommer att sitta i eller stödja en regering där Sverigedemokraterna ingår. På samma sätt har Centerpartiet avvisat att ingå i samma regering som Vänsterpartiet.

Både statsminister Ulf Kristersson (M) och S-ledaren Magdalena Andersson har därför skäl att vara oroliga över hur de ska kunna bilda regering efter valet 2026.

DN/Ipsos har frågat väljarna hur de ser på vilka partier som bör ingå i nästa regering. För Tidöpartierna är det bitvis dyster läsning. Jämfört med den senaste mätningen hösten 2022 är det allt färre som vill att något av dem ska vara en del av den regering som bildas efter nästa val.

– Kostnaden för att regera slår igenom i de här siffrorna. I någon mån hänger det också ihop med opinionsläget. Om man tappar i opinionen är det färre som vill att man ska sitta i en regering, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.

Förändringen är störst för Kristdemokraterna. På frågan om vilka partier som ska ingå i en kommande regering svarar 24 procent att KD bör vara ett av dem. Det är 7 procentenheter lägre än vid den senaste mätningen.

– För KD är det här en väckarklocka. Det här är ett tydligt tapp som kan få betydelse för hur många stödröster partiet får i nästa val, säger Nicklas Källebring.

Partierna på den rödgröna sidan kan se ljusare på tillvaron. Fler väljare vill att såväl Socialdemokraterna som Miljöpartiet och Vänsterpartiet ska ingå i en kommande regering. För S är det 51 procent som vill se partiet i nästa regering, jämfört med 47 procent i den förra mätningen.

– Bland oppositionen är det bara Centerpartiet som bryter mönstret. Det är färre som vill att C ingår i en regering efter valet 2026, säger Nicklas Källebring.

Samtidigt finns det tydliga låsningar bland väljarna om vilka partier som de accepterar i en regering.

Knappt hälften av Liberalernas väljare säger nej till att L ska sitta i samma regering som SD. Känslorna bland SD:s väljare är ömsesidiga, fast tvärtom: Nästan en tredjedel av dem kan inte tänka sig att L ingår i en regering där SD är med.

Mätningen visar också att även många M-väljare är skeptiska till att bilda regering med SD.

– Var femte M-väljare accepterar inte Sverigedemokraterna i en regering. Ulf Kristerssons utmaning blir hur han ska få till en regering som många av hans väljare inte accepterar, säger Nicklas Källebring.

Magdalena Andersson har motsvarande bekymmer på sin sida av politiken. Bland Vänsterpartiets väljare är motståndet kompakt mot att sitta i samma regering som Centerpartiet. Drygt en tredjedel av V-väljarna accepterar inte C i samma regering.

Å andra sidan har C-väljarna lika svala känslor för Vänstersamarbete. En fjärdedel av dem säger nej till att sitta i samma regering som V.

Läs mer: Oppositionen i hemliga samtal inför valet

Fakta.Så gjordes undersökningen

● Ipsos har under perioden 5–18 november intervjuat 1 289 röstberättigade väljare, varav 401 har svarat via SMS-länk, 283 via digitala enkäter och 605 via digitala intervjuer i en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

● Respondenterna fick svara på frågorna: Om du ser på den regering som kommer att bildas efter riksdagsvalet 2026 – vilka partier vill du ska ingå i den regeringen? Vilka partier kan du acceptera i den regeringen?

● För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Share.
Exit mobile version