Det har snart gått tio år sedan den stora flyktingkrisen när hundratusentals människor flydde från kriget i Syrien. I inledningen av krisen fanns ett starkt stöd i Sverige för att vi skulle ta emot fler flyktingar, men det dröjde inte länge innan opinionen svängde. Sedan hösten 2015 har det funnits en majoritet för att Sverige ska ta emot färre flyktingar.
– Vi har under väldigt lång tid haft en väldigt flyktingrestriktlv opinion, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.
Den senaste mätningen från DN/Ipsos bekräftar utvecklingen. Drygt hälften av de tillfrågade vill att Sverige ska ta emot färre flyktingar än vad vi gör i dag. Bara 12 procent anser att vi ska ta emot fler.
Resultatet har varit i stort sett detsamma de senaste sex åren, med undantag för 2022 efter att Ryssland inlett sitt krig mot Ukraina.
– Då fanns det tillfälligt en mer positiv opinion för att ta emot fler flyktingar men redan året efter vände det, säger Nicklas Källebring.
Samtidigt finns det stora skillnader i synen på flyktingmottagande mellan de olika partiernas väljare. Vänsterpartiets och Miljöpartiets väljare sticker ut mest, även om siffrorna för de partierna ska tolkas med försiktighet eftersom baserna är små.
– Det är bara de som tycker att vi ska ta emot fler än vi gör i dag, säger Nicklas Källebring.
Bland Socialdemokraternas och Centerpartiets väljare finns däremot en klar majoritet för att ta emot färre flyktingar.
Fakta.Så gjordes undersökningen
● Ipsos har under perioden 5–18 november intervjuat 1 289 röstberättigade väljare, varav 401 har svarat via sms-länk, 283 via digitala enkäter och 605 via digitala intervjuer i en slumpmässigt rekryterad webbpanel.
● För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.
Bland Tidöpartiernas väljare finns det ett enat och massivt stöd för att Sverige ska ta emot färre flyktingar. Motståndet mot ökad flyktinginvandring är störst i Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, tätt följda av Moderaterna.
Högutbildade och storstadsbor är mer positiva till att ta emot fler flyktingar medan människor på landsbygden och lågutbildade är mer skeptiska. Kvinnor ser mer positivt på flyktingmottagande jämfört med männen.
– Män är klart mer restriktiva till hur många flyktingar vi ska ta emot, säger Nicklas Källebring.
Läs mer:
DN/Ipsos: Svagt stöd för att KD ska ingå i en kommande regering
Väljarnas bild av partierna: vacklar, önsketänker, klagar
DN/Ipsos: Oppositionen har övertaget i halvtid