Sedan Donald Trump tillträdde som president i januari har han och hans medarbetare sänt chockvågor över stora delar av världen. Inte minst Europa har fått omvärdera sin syn på hur nära vän USA egentligen är. Den transatlantiska länken knakar.

Det har också gett avtryck i de svenska väljarnas inställning till USA. När DN/Ipsos för två år sedan frågade hur de ser på USA svarade var tredje att de har en negativ syn medan lika många hade en positiv syn.

Då var det jämnt lopp men i mars 2025 har det skett en dramatisk förändring. Hela 70 procent säger att de har en negativ syn på USA och bara 10 procent svarar att de har en positiv syn.

– Det som har hänt sedan 2023 är att USA har bytt president. Det är svårt att se att det finns någon annan förklaring som skulle ha en större giltighet, eftersom hela fyra av fem väljare svarar att deras syn på USA blivit mer negativ sedan Trump tillträdde, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.

Mest negativ syn på USA finns bland Vänsterpartiets, Centerns och Socialdemokraternas väljare. Men de som har reagerat hårdast på den senaste tidens utveckling är Moderaternas väljare. Bland dem är förändringen som störst jämfört med den förra mätningen 2023.

Nästan 70 procent av M-väljarna uppger nu att de är negativa. Motsvarande siffra för två år sedan var 23 procent.

I den andra änden av skalan finns Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas väljare, som sticker ut jämfört med de övriga i sin syn på USA. Båda partiernas väljare har blivit mer skeptiska till USA efter Trumps tillträde men det är fortfarande mindre än hälften som uppger att de har en negativ syn.

– Det är slående att Sverigedemokraterna och Kristdemokraternas väljare har reagerat mindre negativt på USA och Trump än vad övriga partiers väljare har gjort, säger Nicklas Källebring.

Mätningen visar också att Donald Trump är nästan lika impopulär i den svenska väljarkåren som Rysslands president Vladimir Putin. 86 procent svarar att de har en negativ uppfattning om Trump medan 94 procent har samma uppfattning om Putin.

– Det är väldigt dåliga siffror för Trump, säger Nicklas Källebring och pekar som jämförelse på att tre av fyra väljare anger att de har en positiv uppfattning om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

USA har länge setts som den fria världens ledare men det verkar som att det är på väg att upphöra. Två av tre väljare svarar att USA har förlorat sin roll som den fria världens ledare. Bara 8 procent anser att USA fortfarande har den rollen.

– Väljarna anser att det är svårt att se USA som ett föredöme och en ledstjärna i världen. Tvärtom så förfäras många väljare av det man ser av deras ledare och hur de uppträder.

Även i den här frågan sticker SD:s och KD:s väljare ut jämfört med övriga partier.

– Det är fortfarande tre av tio KD-väljare och var fjärde SD-väljare som ser USA som den fria världens ledare, säger Nicklas Källebring.

Fakta.Så gjordes undersökningen

Ipsos har under perioden 4–16 mars intervjuat 1 438 röstberättigade väljare, varav 841 via digitala enkäter, 56 har svarat via SMS-länk och 549 via digitala intervjuer i en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Share.
Exit mobile version