Riksbanken sänkte styrräntan i augusti och utlovade samtidigt fler sänkningar under året. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har deklarerat att kampen mot inflationen är vunnen. Därför går hon också fram med sin mest offensiva budget hittills, där reformutrymmet har satts till 60 miljarder kronor.
De positiva signalerna har gått fram till väljarna, som är allt mindre bekymrade för ekonomin. Andelen som är oroliga för sin privatekonomi hade i augusti sjunkit till 28 procent, den lägsta nivån sedan DN/Ipsos började mäta detta i november 2022.
Osäkerheten är större när det kommer till Sveriges ekonomi men även där är nivån på oron (42 procent) den lägsta hittills i mätserien.
– Det är väldigt tydligt att oron minskar, särskilt när det gäller räntorna och inflationen, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.
Men enligt färska prognoser fortsätter lågkonjunkturen under 2024 och återhämtningen påbörjas först nästa år. Arbetslösheten har stigit och låg på jämförelsevis höga 8,3 procent i juli, rensat för säsongseffekter.
Det märks också i väljarnas bedömning av läget i ekonomin på lite längre sikt. Andelen som tror på en positiv utveckling de kommande tolv månaderna sjunker något jämfört med i mars. Det gäller både den egna hushållskassan och samhällsekonomin.
Väljarnas bedömningar av de kommande tolv månaderna är ändå betydligt ljusare nu än under 2022 och 2023, då pessimisterna var i majoritet. Ett skifte skedde i våras och i augusti är flertalet fortfarande optimister.
Att väljarna ser ljusare på ekonomin har ännu inte lett till något stort lyft för regeringen. Visserligen fortsätter andelen med lågt förtroende för den ekonomiska politiken att minska men de negativa är fortfarande betydligt fler (38 procent) än de positiva (25 procent).
En tredjedel tror att en S-ledd regering skulle hantera ekonomin bättre men lika många är av motsatt uppfattning.
Läs mer:
Regeringen vill satsa 60 miljarder kronor i budgeten
Carl Johan von Seth: Tidöregeringen hänger på en skör ekonomisk tråd
Fakta.Så gjordes undersökningen
■ Ipsos har genomfört 1 278 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 13–25 augusti. Utifrån ett slumpmässigt urval gjordes 471 intervjuer via sms-länk till en webbenkät. 807 digitala intervjuer gjordes med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Syftet med kvoturval är att säkerställa representativiteten hos de svarande. Eftersom kvoturval tillämpas kan inte felmarginaler beräknas på traditionellt sätt.
■ Frågorna som ställdes var: Hur tror du att Sveriges ekonomi/din privatekonomi kommer att utvecklas under de kommande 12 månaderna? Vilket förtroende har du för regeringens sätt att hanterade den svenska ekonomins utveckling? Tror du att en S-ledd regering skulle hantera den ekonomiska utvecklingen bättre/sämre? Om du ser till utvecklingen i Sverige, vilken oro känner Du när det gäller följande (inflation/räntor/etc).
■ För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.