Den 3 juli presenterade Peter Reinebo, truppchef på Sveriges olympiska kommitté (SOK), ett svenskt mål på tio OS-medaljer i Paris. En fler än vad man lyckades ta i Tokyo för tre år sedan.

På fredagen kunde DN berätta för Reinebo att Truls Möregårdh säkrat Sveriges sjätte medalj samtidigt som truppchefen firade ett seglarsilver i Marseille.

– Nähe!? utbrast han då.

Fakta.Sveriges medaljer i Paris

Guld:

Sarah Sjöström, simning, 100 meter fritt.

Guld eller silver:

Truls Möregårdh, bordtennis (final söndag, klockan 14.30).

Silver:

Vilma Bobeck/Rebecca Netzler, segling, 49er FX.

Viktor Lindgren, skytte, luftgevär 10 meter.

Brons:

Jenny Rissveds, mountainbike.

Tara Babulfath, judo, 48 kilo.

Sveriges medaljjakt inleddes med att den 18-åriga judokan Tara Babulfath vände ned sina motståndare i mattan och vände hem från Paris med ett brons. Den trefaldiga världsmästaren (sedermera OS-vinnaren) Natsumi Tsunoda från Japan behövde tre minuter övertid och tre gula kort till svenskan för gå segrande ur semifinalen.

Den första medaljen följdes sedan upp av Jenny Rissveds revansch efter mörka åren, när hon säkrade ett brons i mountainbike efter en dramatisk avslutning.

Därefter sköt svetsaren Victor Lindgren hem ett luftgevärssilver från tio meter, innan Sarah Sjöström simmade hem Sveriges första guld, på 100 meter frisim – distansen där hon inte ens skulle delta.

Under superfredagen den 2 augusti missade det svenska hopplaget att ta en ny medalj efter guldet i Tokyo för tre år sedan. Däremot seglade duon Vilma Bobeck och Rebecca Netzler hem ett silver i 49er FX. Detta efter att ha vunnit ett finalrace som avslutades med att de guldvinnande nederländskorna höll på att köra bort sig helt.

Dessutom säkrade Truls Möregårdh den första svenska medaljen i bordtennis på 24 år och Sveriges sjätte medalj i Paris. På vägen hade han bland annat besegrat världsettan Wang Chuqin och räddat totalt 21 setbollar på fyra matcher.

Frågan är nu om det blir guld eller silver. Finalen mot kinesen Fan Zhendong avgörs söndag 14.30.

Nio OS-dagar har gått. Ännu är det åtta dagar kvar. Här är de stora svenska medaljhoppen som fortfarande återstår.

Ludvig Åberg, golf

Efter två av fyra rundor i Paris låg fenomenet Åberg på delad 19:e plats, fyra slag under par och sju slag bakom ledaren. Under lördagens tredje runda spelade 24-åringen upp sig rejält och ligger nu delad tia.

Åberg är nio slag under par och fem slag bakom ledarduon John Rahm, Spanien, och Xander Schauffele, USA. Svensken har definitivt vittring på medaljerna inför söndagens avslutande runda.

Då kan det bli medalj:
Söndag 4 augusti: 09.00 Golf, herrar, fjärde och sista rundan

Patrik Kittel, dressyr

Det svenska laget, med Patrik Kittel, Therese Nilshagen och Juliette Ramel, tog sig till lagfinalen i dressyr. Väl där blev det till slut en sjundeplats, efter att ett hovtramp satt stopp för de svenska chanserna.

Två av ryttarna tog sig till final även i den individuella tävlingen. Där finns då framför allt Patrik Kittel, rankad sexa i världen, men även Therese Nilshagen (16:e).

Då kan det bli medalj:
Söndag 4 augusti: 10.00 Dressyr, individuellt, final

Sarah Sjöström, simning

Simstjärnan värmde upp inför huvudmålet 50 meter frisim med att oväntat plocka hem ett OS-guld på dubbla distansen.

På 50 meter är hon regerande OS-tvåa, världsmästare och världsrekordhållare. Efter knallguldet på 100 meter lär förväntningarna vara ännu högre – speciellt när hon slog till med nytt olympiskt rekord och var fem hundradelar från sitt eget världsrekord redan i semifinalen.

Då kan det bli medalj:
Söndag 4 augusti: 18.30 Simning 50 meter fritt, damer, final
Är även med i det svenska lagkappslaget på 4×100 meter medley (final 4 augusti 19.32).

Armand Duplantis, friidrott, stavhopp

Ingen ska kunna rå på Duplantis i OS-finalen. Den enda som kan stoppa honom från guld nummer två i karriären, det är han själv. ”Mondo” anlände till Paris som regerande mästare i OS, VM och EM – och har slagit världsrekordet vid åtta tillfällen.

I kvalet krävdes bara två hopp. Frågan är om det finns någon större guldfavorit i hela OS.

Då kan det bli medalj:
Måndag 5 augusti: 19.00 Stavhopp, herrar, final

Henrik von Eckermann, ridsport, hoppning

Det blev inget nytt OS-guld för det svenska hopplaget. Men det finns nya chanser i den individuella hoppningen.

Henrik von Eckermann har varit världsetta i nästan två års tid och har vunnit världscupfinalen två år i rad. Det går inte att säga annat än att han är favorit till guldet.

Där bakom finns även fler starka svenska ryttare i Rolf-Göran Bengtsson, Peder Fredricson och reserven Malin Baryard Johnsson.

Då kan det bli medalj:
Tisdag 6 augusti: 10.00 Hoppning, individuellt, final

Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson, segling, 470

Sverige har som sagt redan säkrat en seglingsmedalj i årets sommarspel. Nu har duon Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson chans att fixa en till, i grenen 470 (mixed dinghy).

Under lördagens två race slutade Dahlberg/Karlsson etta och tvåa, och ligger nu på tredje plats i totalen inför fortsättningen. Sex race återstår innan ett medaljrace avgör. Dit kvalar de tio bästa in.

Då kan det bli medalj:
Onsdag 7 augusti: 15.43 Segling 470, mixed, medaljrace

Daniel Ståhl, friidrott, diskus

Daniel Ståhl är regerande OS-mästare från Tokyo. Men sedan dess är det främst två herrar som har presterat bättre än svensken – Kristjan Ceh från Slovenien och framför allt 21-årige Mykolas Alekna från Litauen.

I april i år slog Alekna det 38 år gamla världsrekordet (74,08) när han hivade i väg diskusen 74,35 meter. Kristjan Ceh är regerande EM-mästare från i juni och har ett årsbästa på 70,48 meter.

Där finns också andra konkurrenter – däribland Axel Rose från Samoa, som kastade 71,48 meter i maj.

Daniel Ståhls svenska rekord lyder 71,86 meter (från 2019). Hans årsbästa är dock en bit från de övriga, på 68,99 meter.

Då kan det bli medalj:
Onsdag 7 augusti: 20.25 Diskus, herrar, final

Jonna Malmgren, brottning

Jonna Malmgren tävlar i brottningens 53-kilosklass. 23-åringen har sedan tidigare två guld och ett silver från EM och ett guld från U23-EM. I Paris gör hon OS-debut – men siktar redan på medalj.

Hon var från början Sveriges enda brottare i OS. Men sent inpå mästerskapet fick hon sällskap av Johanna Lindborg (62 kilo), som fick en biljett till Paris efter att belarusiskan Veranika Ivanova inte fick godkänt från IOK att delta under neutral flagg.

Då kan det bli medalj:
Onsdag 7 augusti: 18.55 Brottning 53 kilo, damer, semifinaler
Torsdag 8 augusti: 11.00 Återkval, 20.50 Bronsmatcher, 21.15 Final

Emilia Nilsson Garip, simhopp

Den 21-åriga simhopparen tog ett silver och ett brons under EM i juni. När hon sedan jagade en tredje medalj, på tremeterssvikten, skadade hon sig och tvingades avbryta finalen.

Det är på tremeterssvikten Emilia Nilsson Garip nu jagar revansch och en svensk OS-medalj i Paris.

Då kan det bli medalj:
Fredag 9 augusti: 15.00 Simhopp 3 meter, damer, final

Linn Grant/Maja Stark, golf

Efter att herrarnas golf avslutats tar damerna vid på onsdagen. Där finns två svenskhopp i form av Maja Stark och Linn Grant. De två golfarna – båda födda 1999 och från samma gymnasieklass som Ludvig Åberg – ligger på plats 23 respektive 25 på världsrankningen.

Stark har två andraplatser och en tredjeplats på LPGA-touren den här säsongen. Grant har som bäst en delad tredjeplats.

Då kan det bli medalj:
Lördag 10 augusti: 09.00 Golf, damer, fjärde och sista rundan

Handbollslandslaget, damer

De svenska handbollsdamerna avslutade gruppspelet med tre segrar (Norge, Sydkorea och Slovenien) och en förlust (Danmark). Nu siktar förbundskapten Tomas Axnér, lagkapten Jamina Roberts och övriga svenskor mot medalj.

Det skulle i så fall vara Sveriges första OS-medalj i handboll på damsidan. I kvartsfinal ställs man mot Ungern, trea i grupp B.

Då kan det bli medalj:
Torsdag 8 augusti: 16.30/21.30 Handboll, damer, semifinaler
Lördag 10 augusti: 10.00 Bronsmatch, 15.00 Final

David Åhman och Jonatan Hellvig, beachvolleyboll

Det har inte blivit någon drömstart på OS för det svenska superparet David Åhman och Jonatan Hellvig. Men trots förlust mot både qatariskt och italienskt motstånd är duon i slutspel.

Där kan man aldrig räkna ut de svenska världsettorna. Men de ställs mot tufft motstånd redan i åttondelsfinal, när de får möta paret Diaz/Alayo. Kubanerna, tolva på världsrankningen, förlorade inte ett enda set i gruppspelet.

Då kan det bli medalj:
Fredag 8 augusti: 17.00/21.00 Beachvolleyboll, herrar, semifinaler
Lördag 10 augusti: 21.00 Bronsmatch, 22.30 Final

Handbollslandslaget, herrar

Herrarna har inte inlett lika starkt som damerna. Efter tre matcher stod de på två förluster (Tyskland och Slovenien). Men efter en stark seger 38–27 i måstematchen mot Kroatien finns hoppet kvar när man ställs mot Japan i sista gruppspelsmatchen på söndagen.

Efter dubbla EM-medaljer (guld 2022 och brons 2024) jagar förbundskapten Glenn Solberg och Sverige första medaljen i OS-sammanhang sedan London 2012.

Då kan det bli medalj:
Fredag 9 augusti: 16.30/21.30 Handboll, herrar, semifinaler
Söndag 11 augusti: 09.00 Bronsmatch, 13.30 Final

Läs mer: Sveriges mål i OS i Paris: Tio medaljer

Fakta.Några fler svenska medaljhopp

Vanessa Kamga, friidrott, diskus

Diskuskastaren tog sig till final (måndag 5 augusti 20.30) efter att ha slagit svenskt rekord i kvalet med ett kast på 65,14 meter.

Thobias Montler, friidrott, längdhopp

Om Montler kvalar in avgörs längdhoppsfinalen tisdag 6 augusti 20.15. Svensken har bland annat ett EM-silver från 2022.

Andreas Almgren, friidrott, 5 000 meter

Om Almgren kvalar in avgörs finalen lördag 10 augusti 19.50. Svensken har ett EM-silver på 5 000 meter från 2023.

Hampus Winberg, skateboard, park

I en av OS yngsta grenar (debut i Tokyo 2021) tävlar 18-årige Winberg i disciplinen park. I VM förra året slutade han på tionde plats.

Linnea Stensils och Moa Wikberg, kanot, sprint

De två kanotisterna tävlar tillsammans på 500 meter K2. Stensils tävlar även i 500 meter K1.

Fakta.Svenska medaljer i sommar-OS

2000, Sydney: 12 medaljer (4 guld, 5 silver, 3 brons).

2004, Aten: 7 medaljer (4 guld, 2 silver, 1 brons).

2008, Peking: 5 medaljer (4 silver, 1 brons).

2012, London: 8 medaljer (1 guld, 4 silver, 3 brons).

2016, Rio de Janeiro: 11 medaljer (2 guld, 6 silver, 3 brons).

2021, Tokyo: 9 medaljer (3 guld, 6 silver).

(TT).

Share.
Exit mobile version