Jenny Rissveds, cykel, mountainbike

Rissveds vann OS-guld i Rio de Janeiro 2016. Året därpå slutade hon cykla, och var sedan borta i nästan två år medan hon blev frisk från depression, ätstörningar och utmattning. 2021 blev det en fjortonde plats under spelen i Tokyo.

Nu kommer 30-åringen till sitt tredje OS från en vår där hon bland annat vann säsongens första världscuplopp. Numera kör hon för Team 31-Ibis Continental. Laget är döpt efter en artikel i FN:s barnkonvention, om barns rätt till lek och rekreation.

Då kan det bli guld:
Söndag 28 juli: 14.10 Mountainbike, cross-country, damer

Läs mer: ”Jag träffade henne och insåg att jag inte är ensam”

Sarah Sjöström, simning

De flesta hade förväntat sig att den svenska stjärnan bara skulle tävla individuellt i 50 meter frisim – distansen där hon är regerande OS-tvåa, världsmästare och världsrekordhållare. Men när anmälningslistorna blev officiella visade det sig att 30-åringen även är anmäld till 100 meter frisim. Något definitivt beslut är dock inte taget ännu.

Noterbart är att 50 meter fjärilsim (där Sjöström har tre raka VM-guld) inte är en OS-gren.

Då kan det bli guld:
Onsdag 31 juli: 20.30 100 meter frisim, damer, final
Söndag 4 augusti: 18.30 50 meter frisim, damer, final
Är även med i det svenska lagkappslaget på 4×100 meter frisim (final 27 juli) och 4×100 meter medley (final 4 augusti)

Läs mer: Vänner i vått och torrt: ”Gör mig orädd för att misslyckas”

Perseus Karlström, friidrott, gång

Tidigare i somras vann gångstjärnan herrarnas 20-kilometerslopp och blev Europamästare i Rom – som första svensk sedan 1946. Han hade sedan tidigare medaljer på både EM och VM, men triumfen i Italien var det första guldet.

Nu gör 34-åringen sitt tredje OS, och kommer att gå specialdistansen i Paris. En niondeplats från Tokyo är Karlströms bästa notering hittills i sammanhanget, och det är säkerligen ett resultat han vill bättra på i Frankrike.

Då kan det bli guld:
Torsdag 1 augusti: 07.30 20 km gång, herrar

Vilma Bobeck och Rebecca Netzler, segling, 49er FX

Duon började segla tillsammans efter OS i Tokyo. Det är bara att konstatera att det mesta gått vägen sedan dess, då mästerskapsmedaljerna kommit på löpande band. Det har blivit två VM-silver (2022 och 2024), ett EM-silver (2022) och ett VM-guld (2023).

Kan framgångarna fortsätta på den inslagna vägen är Netzler och Bobeck ett av de riktigt stora svenska medaljhoppen. Värt att notera är att tävlingarna av förklarliga skäl inte avgörs i Paris – utan i vattnet utanför kuststaden Marseille.

Då kan det bli guld:
Torsdag 1 augusti: 15.43 Medaljrace, 49er FX

Läs mer: Se upp – här kommer tjejerna: ”Har varit väldigt svårt för kvinnor att slå sig in”

Hopplandslaget, ridsport, hoppning

Efter tre raka OS utan medalj blev det medalj av finaste valör i Tokyo – och ett Bragdguld på det. Då krävdes en dramatisk omhoppning mot USA, och Peder Fredricson avgjorde som sista ryttare. I laget ingick även Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann, samt reserven Rolf-Göran Bengtsson.

Därefter har de imponerande prestationerna och resultaten fortsatt. Det blev VM-guld under 2022 och sedan ett EM-guld i fjol. Laget i Paris består av samma fyra ryttare som i Tokyo.

Då kan det bli guld:
Fredag 2 augusti: 14.00 Ridsport, hoppning, final, lag

Ludvig Åberg, golf

Åberg har klättrat snabbt på världsrankningen. För ungefär ett år sedan var han en collegespelande amatör, men nu kommer han till OS med vinster på både Europatouren och PGA-touren i ryggsäcken. I april blev han tvåa i prestigefyllda The Masters, och svensken gör nu sin OS-debut i Paris.

– Känslan av att representera ditt land är svår att överträffa. Jag har representerat Sverige som amatör och nu blir det gula och blå kläder i Paris. Stoltheten som kommer med det är härlig, har han sagt.

Då kan det bli guld:
Söndag 4 augusti: 09.00 Golf, herrar, fjärde och sista rundan

Armand Duplantis, friidrott, stavhopp

Ingen ska kunna rå på Duplantis. Den enda som kan stoppa honom från OS-guld nummer två i karriären, det är han själv. ”Mondo” kommer till Paris som regerande mästare i OS, VM och EM – och har slagit världsrekordet vid åtta tillfällen.

Frågan är om han förutom att ta hem guldet kan hoppa högre än 6,24 meter (som är den senaste toppnoteringen, från säsongens första utomhustävling) under spelen i Paris.

Då kan det bli guld:
Måndag 5 augusti: 19.00 Stavhopp, herrar, final

Henrik von Eckermann, ridsport, hoppning

Den första svenska hoppryttaren som vunnit världscupfinalen. Det var 2023, och i april upprepade ekipaget von Eckermann/King Edward bedriften – trots att von Eckermann trillade av på framridningen.

von Eckermann har varit världsetta i nästan två års tid, och har dessutom ett individuellt VM-guld 2022 vid sidan av tre raka mästerskapsguld i lag. Det går inte att säga annat än att han är en favorit även i OS i Paris – hans fjärde i ordningen.

Då kan det bli guld:
Tisdag 6 augusti: 10.00 Ridsport, hoppning, final, individuellt

David Åhman och Jonatan Hellvig, beachvolleyboll

Världsettor och tio pallplatser i följd i världstour- och mästerskapssammanhang. David Åhman och Jonatan Hellvig åker till Paris – där de ska spela beachvolleyboll på sitt eget speciella sätt framför Eiffeltornet – i strålande form.

Visst finns det gott om andra starka nationer på plats, bland annat de regerande mästarna Norge, men det är svårt att inte tro på – åtminstone – medaljchans för svenskarna. I gruppspelet väntar australiskt, qatariskt och italienskt motstånd.

Då kan det bli guld:
Lördag 10 augusti: 22.30 Beachvolleyboll, final, herrar

Handbollslandslaget, herrar

Det blev visserligen bara en fjärdeplats i VM i fjol, men också ett EM-brons tidigare i år. Så finns det där redan klassiska EM-guldet från 2022.

Landslaget, med mittnian Jim Gottfridsson i spetsen och förbundskapten Glenn Solberg på bänken, jagar nu den första medaljen i OS-sammanhang sedan London 2012. Senast blev det uttåg mot Spanien i kvartsfinal. Nu finns chans till revansch mot spanjorerna i gruppen, där även Kroatien, Tyskland, Slovenien och Japan återfinns.

Då kan det bli guld:
Söndag 11 augusti: 13.30 Handboll, herrar, final

Läs mer:

Sveriges mål i OS i Paris: Tio medaljer

Guide: Så tävlar svenskarna i OS – dag för dag

Fakta.Svenska medaljer i sommar-OS

2000, Sydney: 12 medaljer (4 guld, 5 silver, 3 brons).

2004, Aten: 7 medaljer (4 guld, 2 silver, 1 brons).

2008, Peking: 5 medaljer (4 silver, 1 brons).

2012, London: 8 medaljer (1 guld, 4 silver, 3 brons).

2016, Rio de Janeiro: 11 medaljer (2 guld, 6 silver, 3 brons).

2021, Tokyo: 9 medaljer (3 guld, 6 silver). (TT)

Share.
Exit mobile version