1. Daniel Sjölin och Eva Lindström

”Victor är silly”

Bonnier Carlsen, från 3 år

Tillsammans med bilderboksnestorn Eva Lindström har författaren Daniel Sjölin skapat en bedårande vildsint och lätt Vilda västern-anstruken berättelse om två syskon som har svårt att acceptera mammas nya kille. Egentligen är det inget fel på Victor. Han är kanske lite fånig, men framför allt är han snäll. Victor tål till och med en spark och har ett tålamod lika vidsträckt som den citrongula prärie som Lindström målat upp utanför huset. Men Victor kommer och går. Och det gör också mammans uppmärksamhet, vilket så klart är det verkliga problemet.

I bilderboken ”Victor är silly” agerar barnen ut på det sätt de kan, med brännande ilska och en vass protektionism. ”Hallå, gå härifrån. Det är vårt kök faktiskt! Och våra hästar. Och vår mamma!”, utropar barnjaget som för syskonens talan i Sjölins raka text. Men här finns också en bångstyrig lek och ett brokigt gäng låtsashästar, som på sitt eget vis blir till en bearbetning av de motstridiga känslor som mammas nya kille väcker i barnen.

Fram träder ett pastellfärgat drama om avundsjuka och det bökiga, bråkiga med att svetsas samman som bonusfamilj. Likaså ett synnerligt älskvärt och småkärvt möte mellan text och bild. Genom att klä barnen i cowboyhattar visar Eva Lindström att de befinner sig i opposition. Tippade stolar och slarvigt slängda stövlar skapar känslan av att leken drar genom rummen som en frisk, omstörtande vind. Parallellt står Daniel Sjölin stadigt när han låter syskonen vara precis så oresonliga och omöjliga som bara barn har rätt att vara. Det finns någonting befriande i hur de får gorma och hålla på så till den grad att de en dag plötsligt har gjort plats för någonting annat, varmare och mer omfamnande.

2.  Nora Dåsnes

”Missat samtal”

Övers. Johanna Lindbäck

Alfabeta, unga vuxna

Den norska tecknartalangen Nora Dåsnes har gjort det till sitt signum att berätta enkelt om det som är svårt. Den grafiska romanen ”Missat samtal” är inget undantag. Snarare utgör den en hörnsten i 28-åringens bibliografi. Boken, som belönades med Nordiska rådets barn- och ungdomslitterära pris 2022, handlar om tiden efter terrorattentaten i Norge 2011.

Sakligt väver Dåsnes en svindlande stark serieroman om den nyblivna gymnasisten Rebekka som försöker hantera vardagen, oron och mardrömmarna som etsat sig fast när skolan börjar igen. Hemma blir det oftast bråk, men som tur är finns vännen Fariba.

3. Sara Lundberg

”Ingen utom jag”

Natur & Kultur, från 3 år

Vare sig hon mejslar fram en mättad sensommardag eller låter snöstormen yra ihop med Sara Stridsberg så tycks bilderbokskonstnären Sara Lundberg besitta den sällsynta förmågan att få självaste tiden att stå stilla. Precis så förtätade är hennes måleriska bildvärldar. I ”Ingen utom jag” manar hon fram en poetisk och allegorisk utvecklingssaga om ett barn som leker i en gummibåt vid den trygga bryggan där mamma är. Barnet knyter loss fånglinan och ger sig ensamt ut på äventyr i vattnet. Paletten är djupt sjögräsgrön och piggt flytvästorange. Bildberättandet är rent magnifikt. Resultatet är årets vackraste bilderbok.

4. Klara Bartilsson

”Barrbarnet”

Natur & Kultur, från 3 år

En dag står hon bara där utanför stugdörren. Barrbarnet. Ögonen är gula, huvudet kvistigt. Hon barrar som en gammal gran, verkar ledsen och visslar mest på en sorgsen melodi. Ändå låter den tilltufsade trion Micky, Britten och Jones henne stanna. Snart är det barr överallt, så hon får heta ”Barrbro”. Hur tröstar man någon som är taggig och vred?, tycks Klara Bartilsson fråga sig. Allt i en egensinnig, charmigt udda vänskaps- och relationsskildring, som vilar på insikten om att det verkliga växandet trots allt börjar när man vågar släppa garden. Eller barren, om man så vill.

5. Marit Sahlström

”Djupvattnet”

Bonnier Carlsen, från 12 år

Lysande intensiv ungdomsbok om Milo som tillbringar den heta sommaren med familjen hos morfar vid Djupvattnet. Familjen har gått i bitar efter storebror Simons depression, och Milo får underliga anfall. Något har hänt i familjen, något som har med Simon att göra, men Marit Sahlström låter läsaren lägga pusslet själv.

”Djupvattnet” är en mångbottnad roman som arbetar med speglingar, skuggor och tomrum, och Sahlström utnyttjar sina verktyg maximalt. Hon har tidigare skrivit ett par vuxenromaner och tagit med sig det bästa därifrån till ungdomsboken, med allvar och ett exakt språk. Allt i en förtvivlat vacker roman.

6. Mats Jonsson

”Stinas jojk”

Alfabeta, från 9 år

Hjärtskärande och mångbottnat blir det när serietecknaren Mats Jonsson väver en historisk serieroman om sin avlägsna släkting Christina Larsdotter (1819-1854), som redan i unga år blev känd för att hon inte slutade växa. Med åren skulle ryktena om den ovanligt långa flickan Stor-Stina nå hela vägen till Stockholm och den samiska renskötardottern från Brännäs bli en sevärdhet i ölhallar, på cirkusar och i fina salonger runt om i Europa. Ska de ändå stirra kan de lika gärna betala, resonerar bokens Stina, som med tiden blir en skicklig affärskvinna som lyckas trygga både sin egen och familjens försörjning.

7. Håkon Marcus

”Vilddjur”

Övers. Sofia Nordin

Bonnier Carlsen, från 9 år

Litteraturlandet Norge visar än en gång framfötterna. ”Vilddjur” är en fartig, originell och omåttligt spännande fantasyroman om trettonåriga Embla som är utanför och annorlunda, men som blir upplockad av de mystiska hamnskiftarna. Med en sprakande språkglädje och en beundransvärt rivig fantasi skriver den Oslobaserade debutanten Håkon Marcus fram ett förtjusande drama om en mystisk djurvärld, osynlig för människan. Det flörtas en hel del med föregångare som ”Harry Potter”, ”Narnia” och ”Hungerspelen”. Ändå är det som om Marcus kört referenserna i en magisk mixer och trollat fram någonting alldeles eget.

8. Katja Bargum och Jenny Lucander

”Fjärilarnas rekordbok”

Förlaget, från 6 år

Färgstark och fartfylld faktabok om fjärilars särart och superkrafter. En del älskar fotsvett, andra är stora som talgoxar. Med en rak och renodlad ton lägger biologen och vetenskapsjournalisten Katja Bargum ut texten om hungriga fjärilslarver, smarta fjärilsmammor, supersnabba svärmare och den lite underliga teknik och anatomi som gör att fjärilarna trots allt flyger. Allt medan illustratören Jenny Lucander rutinerat bryter upp texten i kollageliknande uppslag. Den inbjudande blandtekniken och estetiken får den roliga och ofta rent häpnadsväckande faktan i ”Fjärilarnas rekordbok” att fullkomligt flyga.

9. Maja Hjertzell och Joanna Hellgren

Brorsans kompis Robban”

Lilla Piratförlaget, från 6 år

Varm och intrikat kapitelbok om det svåra med vänskap. ”Brorsans kompis Robban” är en känslig kompisskildring som berättas i andra hand, för här är det Jims storebror som har en kul bästis tills det inte alls är kul längre. Jim har det inte heller så lätt, för vännen Torgny hotar alltid med att gå hem om han inte får som han vill. Går det att säga ifrån, utan att förlora en kompis? Går det att låta bli, utan att förlora sig själv? Maja Hjertzell låter sin psykologiskt insiktsfulla text vindla fram i ett försiktigt, funderande tonfall. Joanna Hellgren fångar upp det hela i underbart expressiva bilder.

10. Lotta Geffenblad

”Vad viskar skogen, Aston?”

Bonnier Carlsen, från 3 år

Tjugo år efter att den stensamlande hunden Aston gjorde entré i Lotta Geffenblads omtyckta ”Astons stenar” är han tillbaka i ett sinnligt, skogsdoftande äventyr. ”Vad viskar skogen, Aston?” är den tredje bilderboken om den lika stornosade som sensitivt begåvade hundpojken. Här beger han sig ut på en poetisk utflykt i en vilt vindlande grönska. I underbart måleriska uppslag skapar Lotta Geffenblad en värld i världen. Skogen blir som ett eget rum med ett eget språk, någonting främmande, men samtidigt ursprungligt, att kliva in i: ”Det doftar gott. Som jord och skugga. Som när något börjar eller slutar.”

Listan är framröstad av DN:s kritiker Steven Ekholm, Martin Hellström, Emma Holm, Pia Huss, Alexandra Sundqvist och Lydia Wistisen.

Share.
Exit mobile version