Det är efter att DN på tisdagen publicerade statistik som visar att i stort sett alla Easyparks kunder i Stockholm betalar extra avgifter för att parkera som oppositionsborgarrådet Dennis Wedin på nytt kritiserar parkeringslösningen i Stockholm.

– Siffrorna visar att det är ett dåligt implementerat system som gör att man fortsätter att sko sig på Stockholmarna, det är miljoner som de betalar i avgifter i onödan, säger han.

Dennis Wedin hävdar att det beror på ett ”ointresse från de rödgröna”.

– Om det hade gällt cyklisterna skulle de ha agerat för länge sedan, säger han.

På torsdagen är det sammanträde i trafiknämnden, och då kommer Wedin att kräva hårdare regler, och att man anpassar systemet efter de aktörer som sköter sig.

För Easyparks del borde det åtminstone innebära att man måste införa en lokal, avgiftsfri profil i appen, anser han.

Det har man gjort på många andra håll. Faktum är att alla de övriga stora kommuner som DN jämfört med lyckats få till en enklare, kostnadsneutral lösning. Med detta menas att det inte kostar mer att betala parkeringsbiljetten med en app jämfört med en automat.

Här är några exempel:

Göteborg: har en egen app, Parkering Göteborg, utan avgifter.

Gävle: har egen app, Gävle P, utan avgifter.

Malmö: har flera appar, bland andra Easypark med lokal profil. ”Om du parkerar i en annan stad eller använder Easypark Standard måste du aktivera Easypark Lokal Malmö igen för att parkera utan serviceavgift i Malmö.” varnar kommunen på sin hemsida.

I Västerås och Uppsala däremot använder man Easyparks app utan lokal profil. Appen är avgiftsfri att använda, till skillnad från i Stockholm, där det alltid kostar kunden minst 4,95 och maximalt 40 kronor för enstaka parkeringar.

– Vi gjorde en upphandling 2018, då var det viktigt för oss att den som parkerar ska veta vad man betalar, och att det inte ska vara några tilläggsavgifter. Den ersättning som appleverantören får ska komma från oss, säger Lennart Johansson, vd på Uppsala Parkerings AB.

Easypark får tre procent av parkeringsbeloppet i ersättning från Uppsala kommun.

På många håll har det slutat som i Malmö, med att Easypark inför en lokal profil, som gör att man kan betala utan extra avgifter i kommunen. Även Norrköpings och Karlstads kommuner har det systemet.

Det är en enklare lösning än i Stockholm – där Easypark lagt den avgiftsfria betalningen helt utanför appen, på webben – men de lokala profilerna leder ändå till att kunderna ibland tvingas betala dolda, extra avgifter. Det beror på att man missar att ställa in rätt profil.

Vissa kommuner har varit mer nitiska än andra i att se till att medborgarna inte betalar sådana avgifter – Kungälv accepterade inte Easyparks system med lokal profil, och nobbade företaget i en upphandling av parkeringstjänster som kommunen genomförde i höstas. Kravet var nämligen att appen skulle vara helt avgiftsfri, och man hade fått många klagomål från medborgare som åkt på de dolda avgifterna.

Easypark gick till domstol och krävde att upphandlingen skulle ändras, men i ett utslag i slutet av oktober gav förvaltningsrätten Kungälvs kommun rätt när man hävdat att appen inte kunde sägas vara helt avgiftsfri.

Ett antal av de övriga av kommunerna i Stockholms län har också lösningar med kostnadsneutral parkering där Easypark har infört lokala profiler. Hit hör till exempel Solna, Sollentuna, Haninge, Huddinge och Södertälje.

Läs mer:

Easypark drar in miljoner på krånglig parkering

Share.
Exit mobile version