Sara Lundberg – ”Ingen utom jag”

Natur & Kultur, från 3 år

På en gummibåt flyter barnet fram genom den mest fantastiska badsommar som i bild har skapats. Texten begränsar sig till samtalet med mamman, men i illustrationerna glider man vidare från insjöns näckrosor och in under alvernas höga träd som skuggar vattenytan. Sara Lundberg får oss att mitt i vintern längta till den bästa av årstider: sommaren.

Martin Hellström

Beatrice Alemagna – ”Det bästa jag vet”

Övers. Johanna Strömqvist

Bonnier Carlsen, från 3 år

I ”Det bästa jag vet” förvandlas fladdermusungen Pascaline plötsligt i mataffären. Det finns ju så mycket hon vill ha! Italienska bilderbokskonstnären Beatrice Alemagna gör ett nyskapande, färgstarkt och spännande drama om den vardagliga dragkampen mellan barn och deras vuxna. Resultatet är varmt, roligt och inkännande. Det här är Beatrice Alemagna när hon är som bäst.

Alexandra Sundqvist

Håkon Marcus – ”Vilddjur”

Övers. Sofia Nordin

Bonnier Carlsen, från 9 år

Embla Villsejd är en viktig person för den magiska parallellvärld hon snubblar in i. Problemet är bara att ingen riktigt vet när och hur hennes inflytande ska visa sig. Tiden är knapp för hoten växer när Embla försöker förstå vem hon verkligen är. Spännande, rolig och väldigt lovande ”Harry Potter”-inspirerad story om norska hamnskiftare. Bara en sån sak!

Steven Ekholm

Laurie Halse Anderson – ”Vinterflickor”

Övers. Amanda Svensson

Natur & Kultur, unga vuxna

Hur överlever man ett mördande dåligt samvete samtidigt som man gör allt i sin makt för att inte äta? Hur länge kan man ljuga för en familj som vill ens bästa? Det är bokstavligen på liv och död i denna språkligt pregnanta berättelse om Lia och Cassie. Om en vänskap genomborrad av mörker, men också av viljan att fortsätta efter att det värsta hänt.

Emma Holm

Daniel Sjölin och Eva Lindström – ”Victor är silly”

Bonnier Carlsen, från 3 år

Vilket jäkla elddop mammas nye kille tvingas genomgå! Åk hem till dina egna barn! vrålar syskonen och sparkar och låser in honom. Men Victor uthärdar. Ett frustande roligt och passionerat svartsjukedrama om en man som, till barnens förvåning, visar sig vara både uthållig, klok och humoristisk. Någon som ger järnet för kärleken. Inte så silly alls faktiskt.

Pia Huss

Alex Khourie – ”Lillebror”

Rabén & Sjögren, unga vuxna

Med sin andra ungdomsroman ”Lillebror” visar pseudonymen Alex Khourie att han är en röst att räkna med inom svensk skönlitteratur. Samhällsanalysen är sylvass. Även om romanen förklarar varför barn så unga som tolv år skjuter för att döda är det inte därför du ska läsa den. Läs den för språket, för skildringen av Solberga och ortens unga.

Lydia Wistisen

Böckerna som har toppat DN:s kritikerlista 2024

Februari. Nora Dåsnes ”Missat samtal” (Övers. Johanna Lindbäck, Alfabeta) Unga vuxna.

Mars. Nora Dåsnes ”Missat samtal” (Övers. Johanna Lindbäck, Alfabeta) Unga vuxna.

April. Sara Lundberg ”Ingen utom jag” (Natur och Kultur, från 3 år) Bilderbok.

Maj. Daniel Sjölin och Eva Lindström ”Victor är silly” (Bonnier Carlsen, från 3 år) Bilderbok.

Juni. Cecilia Heikkilä, ”Räven och mullvaden” (Bonnier Carlsen, från 3 år) Bilderbok.

September. Marit Sahlström ”Djupvattnet” (Bonnier Carlsen, från 12 år) Ungdomsbok.

Oktober. Klara Bartilsson ”Barrbarnet” (Natur & Kultur, från 3 år) Bilderbok

November. Klara Bartilsson ”Barrbarnet” (Natur & Kultur, från 3 år) Bilderbok

Priser under året

Årets Augustpris i barn- och ungdomsbokskategorin gick till Linda Bondestam, för bilderboken ”Chop chop – en tapper jordbos berättelse”(Förlaget, från 3 år). ”Ett högoktanigt kammarspel mellan människa och maskin. Liksom en skildring av vartåt det barkar i en värld som ter sig allt mer fartblind”, skrev DN:s Alexandra Sundqvist om boken i sin recension (9/11, 2024)

Årets Astrid Lindgren Memorial Award tilldelades den australiska organisationen Indigenous literacy foundation, som fick priset för sitt läsfrämjande arbete. Organisationen bildades 2011 med målet att säkra tillgången till litteratur och öka läsförmågan hos barn och unga bland Australiens urfolk. I dag är de verksamma i fler än 400 olika urfolkssamhällen, spridda över hela kontinenten.

”Det här är  mind-blowing.”, sa organisationens vd Ben Bowen till DN i samband med tillkännagivandet (9/4, 2024).

Nordiska Rådets barn- och ungdomslitteraturpris gick till den danska författaren och tecknaren Jakob Martin Strid för den nydanande bilderboken ”Den fantastiske bus”.

Bilderbokspriset Snöbollen gick 2024 till Aron Landahl för ”Alla äter alla” (Rabén & Sjögren, 2023).

Barnradions bokpris gick till mellanåldersboken ”Drakar och demoner: Uppvaknandet” (Bonnier Carlsen) skriven av EP Uggla.

Share.
Exit mobile version