Album. Amanda Bergman ”Your hands checking on my fever”
Cow Cow

I SVT-dokumentären ”Jordelivet. Ett år med Amanda Bergman” förstår man att hennes pappa har spelat en särskilt viktig roll. Alltid ett telefonsamtal bort när ”shit hits the fan” på bondgården i Dalarna. Så häromåret gick han bort. Kvar finns bara verktyg som nu inte kan återlämnas. På ”Your hands checking on my fever”, tillägnad pappan, fångar sångerskan tillståndet. Den där ”fantomsmärtan man kan känna efter någon som var där och sedan plötsligt inte är det”, som DN:s Matilda Källén skrev i recensionen. Ljudmässigt ligger soloskivan nära Amason. Ändå är den annorlunda, med låtar som tränger djupare och alldeles märkbart betyder mer.
Kajsa Haidl

Tidskrift. EM-bibeln
Sportbladet

Sommarens hetaste läsning? Fyra veckor framåt Sportbladets EM-bibel. 196 sidor inför fotbollen i Tyskland. Stjärnor, taktik, arenor. I kväll söndag ser jag Serbien-England i Gelsenkirchen. Är det dags för England? Det har man trott många gånger. Ändå en av favoriterna vid sidan av Frankrike, Portugal och Tyskland när Sportbladets profiler får välja. Outsiders? Jag skulle säga Kroatien, Italien och Ukraina. Hjärtat klappar för Ukraina och Skottland. Ingen tror på Spanien i år. Vi får väl se – där ska jag se många matcher. Alla dessa kvällar på något lokalt hak. Det är åtminstone oslagbart.

Jan Eklund

Utställning ”Åtta grader. Samtida konst om skogen”

Bildmuseet, Umeå

I utställningen ”Åtta grader” har Bildmuseet samlat samtidskonst som gestaltar heta frågor om skogen, i en tid då biologisk mångfald är allvarligt hotad. Elva konstnärer ger en mängd olika perspektiv på skogars egenskaper och värden utifrån personliga erfarenheter – i spåren av klimatförändringar, ökad avverkning och grön kolonialism. Här får publiken nya insikter och kunskaper om skogen i våra hjärtan, liksom krockar mellan parallella och oförenliga anspråk på samma skog. I Stockholm har även Tekniska museet öppnat en utställning om de angelägna skogsfrågorna, med historiska tillbakablickar och nutida träbaserade innovationer.
Birgitta Rubin

”Copa ’71. Succén som tystades ner”

SVT Play

”Kvinnor som spelar fotboll är en kuriositet, både erotiskt och komiskt”, säger en manlig fransk journalist med ett nedlåtande flin i ett arkivklipp från 1970-talet. Tiderna har, tack och lov, förändrats kan man konstatera efter att ha sett denna häpnadsväckande dokumentär som kretsar kring damernas VM 1971 i Mexiko City. Trots att turneringen var en succé på alla plan så sopades allt under den historiska mattan med hjälp av Fifa-bossarna. Denna fullständigt lysande historierevisionistiska film om fotboll, misogyni och politik ger spelarna ett slags upprättelse mer än ett halvt sekel senare.
Nicholas Wennö

Roman. Patrick Modiano ”Dansösen”

Elisabeth Grate bokförlag

Den franske Nobelpristagaren Patrick Modianos nya roman är en kort berättelse som är så mycket Modiano man bara kan tänka sig. I centrum står en gåtfull ballerina med sin son, samt en ung man – berättaren – som försöker minnas henne och det Paris där han strävade fram som ung. ”Ett ögonblick av det förflutna fastnar i minnet likt en ljusstråle som når en från en stjärna man tror är död sedan länge”. Modiano, alltså, så det stänker, på boulevarderna, gatorna, kaféerna och drömmarna, melankolin och det beslöjade ljus som bara tycks existera i portuppgångarna i centrala Paris norra delar. 93 sidor som riskerar att locka fler turister av det slag Modiano avskyr till Paris.

Jonas Thente

Share.
Exit mobile version