Människorättsorganisationer larmar om att antalet verkställda dödsstraff i Iran och Saudiarabien – tvåa och trea i världen efter Kina när det kommer till avrättningar – ökat takten ytterligare.
I Saudiarabien har två mörka rekord slagits trots att året inte är slut. Flest avrättningar på 30 år – och flest avrättade utländska medborgare i kungarikets historia. Totalt handlar det om 274 personer fram till mitten av november, varav 101 var från andra länder.
Den stora ökningen syns främst i personer som får dödsstraff till följd av narkotikarelaterade domar. Av dessa 92 avrättningar var 69 utlänningar, de flesta från andra delar av Asien.
– Utlänningar är den mest utsatta gruppen. De är ofta offer för stora drogbaroner och utsätts för långa serier av övergrepp från stunden de grips fram tills de avrättas, säger Taha al-Hajji, juridisk chef på den europeisk-saudiska organisationen för mänskliga rättigheter, ESOHR, till AFP.
År 2022 intervjuades Saudiarabiens de facto-ledare, kronprins Mohammed bin Salman, av tidningen the Atlantic. Om dödsstraffen sade han då att han höll på att göra om systemet och att dödsstraffet i princip var borta. Det skulle enbart användas i riktigt allvarliga fall, som mord.
Före Saudiarabien på listan över flest utförda avrättningar, ligger Iran. Förra året avrättades 853 personer i den islamiska republiken, vilket var flest på åtta år. Fram till oktober i år hade 651 personer dödats av staten, enligt människorättsorganisationer som håller räkningen, men i november har redan ett stort antal kunnat läggas till den statistiken.
Även i Iran handlar det om ett stort antal som dömts för narkotikabrott, i rättegångar där den anklagade ofta inte ens har rätt till en försvarsadvokat. Dessutom har dussintals politiska fångar, bland annat kurder, dömts till döden för att ha ”spionerat åt Israel” i november.
– Iranska myndigheter använder dödsstraffet som ett verktyg för att ingjuta skräck, framför allt i etniska minoriteter och politiska dissidenter efter lagvidriga rättegångar, säger Nahid Naghshbandi på Human rights watch Iran-avdelning.
Läs mer:
Kvinna gick runt i underkläderna i Iran – åtalas inte