Sedan i tisdags har sex bränder härjat i de norra delarna av Los Angeles och lämnat efter sig förödelse i stora bostadsområden, med tusentals nedbrunna byggnader.

Framför allt är det två stora bränder, kallade Eatonbranden och Palisadesbranden, som orsakat mest skada och samtliga dödsoffer. När det gäller branden i Palisades är 11 procent under kontroll, samt 15 procent av Eatonbranden.

Vindarna har varit mer gynnsamma senaste dagarna och på många platser har släckningsarbetet varit framgångsrikt, men nu väntas åter hårda vindar. Det kan komma att blåsa över 33 meter i sekunden i byarna, vilket innebär orkanstyrka, enligt prognosen.

– Vi oroar oss över att vindarna kommer att tillta i natt och sedan från måndag fram till onsdag. Det ser inte bra ut, säger Rose Schoenfield, meteorolog vid vädermyndigheten NWS, till Los Angeles Times.

Palisadesbranden i väster, som härjat på närmare 9 000 hektar, har i slutet av veckan flammat upp och hotar nu ytterligare bostadsområden. På ett dygn har den spridits ytterligare 400 hektar.

Även Eatonbranden brinner farligt nära hittills oskadda bostadsområden, enligt Don Fregulia vid delstatsmyndigheten med ansvar för brandbekämpning.

– Vi använder alla verktyg i verktygslådan för att släcka bränderna, säger han till LA Times, men han medger att det blir en långdragen kamp:

– Vi pratar om många veckors arbete.

Över 150 000 personer har tvingats lämna sina hem och ytterligare 166 000 har varnats för att de kan behöva evakuera. President Joe Biden har meddelat att drabbade kommer att kunna få stöd för allt från att köpa mat och mediciner till att bygga upp sina hem.

Sju andra delstater, federala myndigheter samt Kanada och Mexiko har skickat resurser för att slå ned bränderna. Det handlar bland annat om helikoptrar som släpper vatten över lågorna och personal som jobbar på marken. 70 mexikanska brandmän anlände under lördagen, skriver Reuters.

”Kalifornien är oerhört tacksamt för våra grannars hjälp i kampen mot skogsbränderna i Los Angeles”, skriver delstatens guvernör Gavin Newsom på X.

Sammanlagt över 14 000 personer arbetar just nu med släckningsarbetet.

Los Angeles hälsomyndigheter har samtidigt deklarerat ett nödläge på grund av den tjocka, giftiga röken som sprider sig i regionen.

Läs mer:

Jobben för arbetarklassen försvinner med bränderna

Sigge Eklund efter branden: ”Jag vill slåss”

Share.
Exit mobile version