Den vita sjukhusskjortan lyses upp i ljuset från datorskärmen. Härifrån hemmakontoret i Nacka har distriktssjuksköterskan Annette Källman Carlsson jobbat för appen Doktor24 sedan starten för mer än fem år sedan.

Hon är en av två heltidsanställda sjuksköterskor som jobbar med patienter i den digitala vården. Resterande, ett 20-tal, har arbetat på timbasis eller som konsulter. Nu ska alla lämna företaget.

Beslutet kommer efter att Doktor24, som förra året gjorde en vinst på nära 6,7 miljoner kronor, köpts upp av vårdjätten Doktor.se.

Fram till i dag har den som sökt vård i appen i första hand fått träffa en sjuksköterska. Ofta räcker det, och patienten behöver inte träffa en läkare hos Doktor24.

– I omkring hälften av fallen ger jag egenvårdsråd eller uppmanar patienterna att söka vård vid en vårdcentral, säger Annette Källman Carlsson.

Matilda Lundblad, vd för Doktor24, betonar att det i resten av fallen blir dubbla besök då patienterna träffar både sjuksköterska och läkare.

– Det är inte resurseffektivt, säger hon.

Nu kommer sjuksköterskorna ersättas av ett digitalt bedömningsverktyg som ska hänvisa patienter vidare om nödvändigt.

Men verktyget har kritiserats för att alltid erbjuda läkarkontakt, även vid mildare symtom. Ett test i SVT:s program ”Rapport” visade att även patienter som söker vård för insektsbett eller lättare hosta kan få träffa läkare.

– Jag hade blivit väldigt orolig om det var tvärtom och verktyget hänvisade till för låg vårdnivå. Men om det överreagerar är det något vi får titta på, säger Matilda Lundblad.

Verktyget har redan använts nattetid i flera år, och Matilda Lundblad kallar det ett ”beprövat arbetssätt”.

Sjuksköterskan Sue MacLean lyfter att det digitala frågeformuläret bara är skriftligt.

– Det är så många av våra bedömningar som kräver att man ser bild på vad det handlar om. Det är jättemycket utslag och hudbesvär, men programmet kan inte analysera det alls.

I praktiken kommer läkare behöva göra sjuksköterskornas jobb, enligt sjuksköterskorna.

– De vill att läkarna ska jobba mer för att de ska få mer pengar, säger Annette Källman Carlsson.

Jani Stjernström, viceordförande för vårdförbundet, har samma teori. Hon menar att sjuksköterskornas särskilda kompetens att bedöma vårdbehov förbises i ekonomiska syften.

– Det är väldigt tydligt, eftersom ersättningssystemen i regel ger mer när patienterna träffar läkare än sjuksköterskor, säger hon.

Enligt de gemensamma rekommendationerna från Sveriges kommuner och regioner, SKR, ska regionerna ersätta de digitala vårdplattformarna med 275 kronor per besök hos en sjuksköterska. För läkarkontakt är rekommendationen 500 kronor.

I slutändan är det skattebetalarna som står för prislappen.

– Jag undrar om folk förstår att de här onödiga läkarbesöken suger pengar ur vårdcentralerna. Du googlar på hosta och ser ”sök vård här, vi har läkare dygnet runt”. Sen är det våra gemensamma pengar som bekostar det, säger en sjuksköterska på Doktor24, som vill vara anonym.

Sjuksköterskorna menar att omorganiseringen strider mot principen Leon – lägsta effektiva omhändertagarnivå.

– Det här är som att vi skulle bemanna 1177 med läkare, säger Sue MacLean.

Primärläkaren Marina Tuutma, ordförande i Läkarförbundets Digitaliseringsråd, betonar att Sverige har brist på läkare.

– Om man börjar lägga det som tillhör sjuksköterskors kompetensområde på läkare så kommer företaget behöva anställa fler läkare, som egentligen behövs för att vårda sjukare patienter. Då prioriterar man inte längre de mest sjuka. Det är ineffektivt, men också oetiskt, säger Marina Tuutma.

Läkarförbundet framför att Marina Tuutmas åsikter är hennes egna, och att de inte har någon officiell hållning gällande hur många sjuksköterskor Doktor24 har.

Vd Matilda Lundblad säger att hon blev förvånad över kritiken om att omorganiseringen handlar om att Doktor24 vill tjäna mer pengar.

– Om man märker att en väldigt stor andel patienter väljer att träffa läkare får vi titta på det. Digital vård är här för att stanna och patienterna är intelligenta. Ofta förstår de själva om de behöver träffa en läkare eller inte, säger hon.

Nu pågår förhandlingar mellan företaget och vårdförbundet, som representerar de varslade sjuksköterskorna.

Annette Källman Carlsson har några år kvar till pensionen, och tänker inte packa ihop hemmakontoret än.

– Det finns andra jobb att söka. Det är inte det som är problemet, utan att man slösar resurser på det här sättet.

Fakta.Nätläkare i Sverige

Doktor24 är det minsta av fyra svenska nätläkarbolag. I somras köptes Doktor24 av Doktor.se, som tillsammans med Kry är marknadsledande inom digital vård i Sverige.

Doktor.se ökade under 2023 sina intäkter från 1,1 till 1,4 miljarder kronor.

Doktor24 finns kvar som en egen app även efter uppköpet, men ägs alltså numer av Doktor.se.

Share.
Exit mobile version