Publikvärdarna på Östersunds IK:s allsvenska match observerade mannens avvikande beteende. När de tillsammans med ordningsvakter och supporterpolis konfronterade honom hade han tre mobiltelefoner och en mikrofon gömda i kläderna.

– Det är ju inte direkt det normala när man går och tittar på en hockeymatch, säger Rickard Östman vid polisen i Östersund.

Händelsen är bara en av många där misstänkt så kallad courtsiding, otillåten resultatrapportering, avslöjats på svenska ishockeyarenor de senaste säsongerna.

Courtsiding innebär att någon liverapporterar från matchen och utnyttjar en fördröjning för att spela på en händelse som inträffat innan spelbolagets oddssättare känner till den och hinner uppdatera oddsen. Spelaren kan till exempel utnyttja fördröjningen i den automatiserade resultatrapporteringen, i en tv-signal, eller att en tennisdomare väntar med att rapportera resultatet av en boll i sin handdator. Några få sekunder är allt som behövs för att personen på läktaren eller dennes kumpaner ska få in ett vinnande spel.

Courtsiding är inte olagligt, men att liverapportera kräver tillstånd från arrangören och många idrottsförbund har avtal med företag som får leverera tjänsten. Otillåten resultatrapportering, som i många år varit ett stort problem för spelbolagen, är särskilt vanligt inom tennisen, men förekommer i många sporter.

Utländska ligor misstänks ha satt courtsiding i system på svenska ishockeymatcher de senaste åren. Händelsen i Östersund 2022 är bara en i en lång rad.

– Tyvärr vet vi ju att det här förekommer. Vi hade två incidenter säsongen 22/23 och en säsongen därpå, säger Jonas Gjersvold, säkerhetsansvarig i Östersunds IK.

I alla tre fallen avvisades personerna från läktaren, vilket arrangören har rätt att göra enligt Svenska ishockeyförbundets reglemente.

Västerviks IK är en annan drabbad förening. Förra säsongen avslöjade klubbens personal två personer som satt på läktaren med flera mobiltelefoner och headset.

– Vi konfronterade även två personer under säsongen 22/23 då vi var nykomlingar i allsvenskan, säger Torbjörn Nilsson, klubbens säkerhetsansvarige.

Under fjolårssäsongen rapporterade Svenska ishockeyförbundets säkerhetsavdelning 90 fall av otillåten resultatrapportering. Det handlar både om courtsiding och om fall där personer rapporterat till spelbolag och oddsleverantörer utan tillstånd.

Enligt Abbe Törsleff, förbundets säkerhetsansvarige, har de många incidenterna fortsatt den här säsongen. Nyligen upptäcktes en person under slutspelsmatchen i allsvenskan mellan Mora och Djurgården och det har även förekommit fall under landslagsturneringarna i Avicii arena och i Scaniarinken i Södertälje.

Törsleff bekräftar att personer som tagits på bar gärning använt specialsydda byxor och västar och annan sofistikerad utrustning.

– En person hade sju mobiltelefoner på sig och under en AIK-match på Hovet var det en kille som använde en ombyggd systemkamera som han skickade information från samtidigt som han låtsades vara pressfotograf, säger Törsleff.

Han säger att förbundet sedan flera år tillbaka skärpt uppmärksamheten kring problemet.

– Vi har personal på matcherna och även supporterpoliser och klubbarnas publikvärdar har till uppgift att titta särskilt efter sådant här. Det har varit framgångsrikt, men mörkertalet är förstås stort. Det spelas väldigt många hockeymatcher och vi kan inte vara överallt, säger Törsleff.

Några av de avslöjade personerna har fått tillträdesförbud till landets ishockeyarenor. I andra fall har klubbarna utfärdat så kallade arrangörsavstängningar. Några av personerna har också polisanmälts.

Enligt vad DN erfar är många av de personer som avslöjats utländska medborgare, vilket indikerar att det handlar om verksamhet orkestrerad från ett annat land. Därför har gränspolisen varit inkopplad.

– Men hur vi än har försökt har vi inte hittat något brott som vi kunnat rapportera just de här människorna för, säger Rickard Östman vid Östersundspolisen.

Bakgrund.Olagligt i australisk delstat

Courtsiding innebär att en spelare på plats på en match kan dra nytta av den tid det tar för information från matchen att nå oddssättaren och lägga ett vinnande spel innan oddsen regleras.

Begreppet courtsiding kommer från tennisen, där fenomenet är vanligt förekommande, men i och med det stora spelutbudet finns det numer inom många stora sporter.

Många idrotter har ett förbud mot courtsiding i sitt regelverk, men det är däremot inte olagligt i Sverige. I den australiska delstaten Victoria däremot är courtsiding brottsligt och kan leda till fängelsestraff.

Under fjolårssäsongen registrerades 90 fall av otillåten resultatrapportering inom svensk ishockey.

Share.
Exit mobile version