Den 9 augusti förra året blev Lucas, 17, så svårt misshandlad på Värmdö att han avled en månad senare. Han dog på grund av de omfattande skallskador han fick, gärningsmannen använde ett knivskaft av metall som tillhygge mot Lucas huvud.

En 15-årig pojke, som i dag hunnit bli 16, greps samma dygn. Ytterligare en pojke, under 15 och därför inte straffmyndig, uppges ha deltagit i misshandeln.

I slutet på februari åtalades den nu 16 år gamla pojken för mord. Han dömdes dock för grovt vållande till annans död och grov misshandel, straffet blev tio månaders ungdomsövervakning. Nu har kammaråklagare Hanna Loftås överklagat domen.

– Vi vill att Lucas ska få rättvisa, vi tycker inte att han fick det i tingsrätten. Vi kommer inte att kunna gå vidare i livet om vi inte gör allt som står i vår makt för att ge Lucas upprättelse. Vi hoppas förstås att hovrätten ska se det som hänt med andra ögon än tingsrättens, säger Lucas mamma Åsa Lindström.

Enligt åklagaren Hanna Loftås har tingsrätten gjort en felaktig bedömning när det gäller 16-åringens uppsåt. Hon menar att han hade ett så kallat likgiltighetsuppsåt – det vill säga att han var medveten om risken för att Lucas skulle kunna dö, men att det inte hindrade honom från att misshandla honom med knivskaftet.

Åklagaren anser att 16-åringen i första hand bör dömas för mord och i andra hand för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Åklagaren anser även att påföljden bör skärpas.

Men tingsrätten ansåg alltså inte att 16-åringen hade något likgiltighetsuppsåt – han var ”medvetet oaktsam”, varför han inte kan dömas för mord.

– Enligt min mening har tingsrätten tagit till sig omständigheterna, men jag delar inte bedömningen att uppsåt inte förelegat, säger kammaråklagare Hanna Loftås.

Även familjens målsägarbiträde har på uppdrag av familjen överklagat:

– Gärningsmannen har slagit mot Lucas tinning med kniv. Det har varit har varit ett medvetet handlade med insikt att det kan få så allvarliga konsekvenser som död, därför ska han också dömas för mord, säger advokat Elin Ternet.

Bakgrunden till dödsmisshandeln var ett tidigare bråk där en vän till Lucas var involverad. Under det bråket tog 16-åringen ett strupgrepp på Lucas vän.

Lucas kände inte 16-åringen, men skrev till honom på Snacpchat att det han gjort inte ”var okej”.

”Be om ursäkt så är det över”, skrev Lucas till 16-åringen som alltså svarade med att han skulle ”japp”, det vill säga döda, honom. Meningsutbytet blev Lucas död. 16-åringen tog reda på var Lucas befann sig, han beväpnade sig och tog sig dit.

När domen i Nacka tingsrätt föll upplevde Lucas familj den som ”chockerande”.

– Vi i familjen känner oss maktlösa och hoppas innerligt att ingen annan ska behöva genomgå den bottenlösa sorg och ångest som har blivit vår vardag, sa Lucas mamma Åsa Lindström då.

Lucas mamma Åsa Lindström är lättad över att åklagaren valt att överklaga Nacka tingsrätts dom.

Ett av hennes syften med att vara öppen med sin identitet och sin sorg är att hon någonstans hoppas på att det som hänt kan leda till någon slags förändring.

– I dagens lättkränka samhälle måste man våga säga ifrån. Det gjorde Lucas, precis som mannen som nyligen sköts ihjäl i Skärholmen. Det som hänt dem måste lyftas upp och diskuteras. Mitt i all sorg känner jag ändå att det finns en möjlighet att det kan komma någonting bra ur det hemska, säger hon.

Men än viktigare för henne är att socialtjänstens roll när det gäller hanteringen av unga som uppenbart behöver stöd och hjälp får det i tid.

– Det är obegripligt att socialtjänsten, trots att det ofta finns tydliga varningssignaler, inte tas om hand på ett relevant sätt. Det måste också uppmärksammas, säger hon.

I tingsrätten dömdes 16-åringen även för brott mot knivlagen, grov misshandel, ofredande och barnpornografibrott.

Domen mot 16-åringen

● 16-åringen dömdes till tio månaders ungdomsövervakning.

● Det är en på följd som av Kriminalvården beskrivs ”fylla luckan mellan ungdomsvård/ungdomstjänst och sluten ungdomsvård” och ”innebär en nära samverkan mellan frivården och socialtjänsten i den dömdes hemkommun”.

● Nacka tingsrätt bedömde att ungdomsvård ”inte kan anses vara en tillräckligt ingripande påföljd” samtidigt som sluten ungdomsvård är en alltför sträng påföljd och landade därför i ungdomsövervakning.

● Åklagaren yrkar nu på att straffet skärps.

Läs mer:

Risk att färre vill ingripa efter mordet i Skärholmen

Share.
Exit mobile version