Polisen i Göteborg försökte verkställa att avvisningsbeslut mot en familj som höll sig gömd.

Polisen sökte i de system som den hade tillgängliga inom myndigheten och genom att bedriva spaningsarbete.

Men det räckte inte för att lokalisera familjen.

Då vände sig polisen till förskoleförvaltningen i Göteborgs stad med en begäran om att få veta var barnet befann sig, för att kunna lokalisera familjen och verkställa avvisningsbeslutet.

Polisen hänvisade till offentlighets- och sekretesslagen. Där finns en paragraf som säger att ”det allmännas intresse” av att uppgifter lämnas ut, kan väga tyngre än ett enskilt barns, eller en familjs, intressen, som sekretessen egentligen är tänkt att skydda.

Det allmänna intresset här är att Sverige ska klara av att upprätta en reglerad migration, enligt polisens tolkning av lagen.

Men förskoleförvaltningen vägrade, med hänvisning till skollagen, där det finns en paragraf om att sekretess ska råda i förskolan när det kommer till personliga uppgifter, om ett röjande av dessa uppgifter kan leda till att barn eller närstående till barnet kan ta skada.

Förskolan ska vara en neutral plats där barn är fredade. Om den tvingas ange barn för polisen finns en överhängande risk att vårdnadshavare håller sina barn hemma.

Risken är då att barnen går miste om sin rätt till utbildning, argumenterar förskolenämnden.

”Barn är särskilt skyddsvärda och förskolans uppdrag ska utgå från vad som är barnets bästa”, skriver nämnden i sitt avslag till polisen.

Polisen menar att de hindras från att göra sitt jobb och har nu fått rätt av kammarrätten i Göteborg.

Domstolen har vägt skollagen och offentlighets- och sekretesslagen mot varandra i det här enskilda fallet.

Slutsatsen är att en sekretessbelagd uppgift om ett barn får lämnas ut ”om det är uppenbart att intresset av att uppgiften lämnas ut har företräde framför det intresse som sekretessen ska skydda”.

En bedömning om vad som är barnets bästa har redan gjorts vid prövningen av rätten till uppehållstillstånd, resonerar kammarrätten.

Jämfört med ”familjens intresse av att hålla sig undan från svenska myndigheter”, anser domstolen att polisens intresse av att få ta del av uppgifterna väger tyngre än det intresse som sekretessen är tänkt att skydda.

Förskolenämnden ska alltså lämna ut uppgifterna.

– Vi kommer inte att överklaga domen eftersom den är så pass tydlig. Våra jurister ser inte att det finns någon möjlighet för oss att få rätt, säger Lisa Nylén som är pressansvarig vid förskoleförvaltningen i Göteborg.

Läs mer:

Lärare och vårdpersonal föreslås slippa ”angiverilag”

Nytt lagförslag – rektorer blir tvungna att ange sina elever

Share.
Exit mobile version