Den som lyssnade på terrorgruppens Hamas talesperson Abu Ubaida när han höll ett tal för att markera att Gazakriget hade pågått i 100 dagar kanske noterade att han nämnde – kor.

– Och de kom med de röda korna som en avskyvärd religiös myt utformad för aggression mot en hel nations känslor, sa Abu Ubaida i mitten av januari.

Djuren han åsyftade, som en av orsakerna till att Hamas attackerade Israel, är rent tekniskt inte kor, utan kvigor. Särskilt röda är de inte heller, snarare bruna, men det stämmer att de har förts till det heliga landet av judar. Djuren, av rasen röd angus, hittades på en farm i Texas under coronapandemin. Just nu pratas det mycket om dem i Jerusalem.

– Om de slaktar en ko på al-Aqsa… det kommer att bli kaos, säger Hamid, som i vanliga fall leder turistgrupper genom Gamla stan.

Nu finns inte särskilt många sådana att leda.

– Varje år vid den här tiden brukar extremister försöka slakta getter. Men det här med röda kvigor som det pratas om, det skulle bli en total explosion, säger Hamid.

De röda kvigorna anlände med passagerarflyg från Texas till Israel 2022. De hade av både importtekniska som religiösa skäl klassificerats som ”husdjur”. Det är nämligen inte helt lätt att importera boskap från USA, extra svårt när det gäller djur som inte får röras av mänskliga händer.

För runt 2 000 år sedan förstördes det senaste judiska templet som låg på Tempelberget i Jerusalem, samma område som muslimerna kallar al-Aqsa. Det finns en liten, men växande, rörelse som vill bygga upp templet igen, för tredje gången. Men först måste man hitta en röd kviga utan minsta defekt eller skada för att sedan slakta den, bränna den och blanda dess aska med heligt vatten och ett par andra ingredienser. En ritual från Fjärde Moseboken som gruppen omhuldar.

Denna brygd ska rena religiösa ledare och bereda väg för det tredje templet.

Eftersom ritualen i sig är väldigt krånglig – det har inte funnits några passande kor under de senaste decennierna – anser många judiska rabbiner att det räcker att läsa om ritualen, liksom att det räcker att be om ett nytt tempel. Det är upp till Messias att bygga det, när han kommer, dessförinnan ska människorna inte ta saken i egna händer.

Men Tredje templet-rörelsen håller inte med. Och de röda kvigorna från Texas skulle kunna vara början på att deras dröm slår in.

– Det måste ske med kärlek. Det är hela idén med templet: kärlek och enighet.

Moriah är israelisk bosättare på Västbanken. Det innebär att hennes föräldrar flyttade till palestinskt territorium på 1970-talet och helt sonika ockuperade det. Nyligen tog hon emot en pro-israelisk youtuber på bosättningen som heter ”Historiska Shiloh”.

I klippet visar hon upp de fem röda kvigorna. Youtubern i fråga har uppfattat alla ”surrande rykten” om de röda korna och vill veta om det stämmer att detta är början på jordens undergång ”som en del säger”.

– Vi vill sprida ljus och kärlek till hela världen, säger Moriah.

De står framför de fem Texaskorna i en välövervakad lada. Korna får enligt traditionen inte arbeta, inte kalva och inte alls röras av människor för att behålla sin helighet. De får heller inte ha ett enda hårstrå som är i någon annan färg än brunrött.

– En av de fem har diskvalificerats, vi upptäckte ett par svarta hårstrån på henne, säger Moriah.

Hon finns ändå kvar, att avla på. De övriga är ännu med i matchen. Det gäller att de är helt enfärgade när de blir vuxna och det blir korna när de är två år och en månad, enligt Moriah.

Exakt hur gamla de är i dagsläget säger hon inte. Men eftersom de kom till Israel som kalvar under sommaren 2022 bör tvåårsdagen vara nära förestående.

Just nu pågår den judiska högtiden pesach. Vid dess inledning har judiska extremister under de senaste åren flera gånger försökt utföra offerriter på Tempelberget.

Där råder status quo. Det innebär att endast muslimer har rätt att be på området, vilket extremisterna ständigt utmanar, något som flera gånger har lett till blodiga sammandrabbningar mellan israeler och palestinier.

Offerriterna är en framflyttning av positionerna. Orsaken till att rörelsen är växande är bland annat att dess åsikter numera finns representerade i den israeliska regeringen. Exempelvis via polisminister Itamar Ben-Gvir, som själv driver frågan om att judar ska ha rätt att be på berget.

Turkiska och arabiska medier har de senaste veckorna larmat om att en röd kviga kommer att offras denna pesach. Aktivisterna inom Tredje templet-rörelsen har eldat på. Kanske är tiden faktiskt inne? Två gånger i modern tid har de trott sig ha funnit den perfekta röda kvigan, senast var för 24 år sedan, men i sista stund upptäcktes att kvigan inte höll måttet.

Templet som extremisterna drömmer om ”behöver” för övrigt byggas på samma plats som den gyllene Klippdomen i dag står på.

Moriah säger i Youtubeklippet att det kanske går att flytta på Klippdomen någon annanstans. Hon får en fråga om hon inte tror att en sådan ”flytt” skulle uppröra många.

– Vi hoppas att muslimerna inser att detta är en välsignelse och att de vill delta i byggandet av templet, säger Moriah.

Tidigare år har anhängare av Tredje templet-rörelsen kommit ganska långt i sina försök att smuggla upp getter tänkta att offra till al-Aqsa, men alltid stoppats av israelisk militär innan de har nått hela vägen fram.

Frågan om hur de ska lyckas få en stor, röd kviga hela vägen genom alla säkerhetskontroller är än så länge obesvarad.

Fakta.al-Aqsa-området

Endast muslimer har tillträde till al-Aqsa-moskén, som räknas som islams tredje heligaste plats.

Platsen där den ligger, på det judar kallar Tempelberget inne i Jerusalems gamla stad, räknas dock även som judendomens heligaste, eftersom det judiska templet som förstördes av romarna år 70, stod på samma plats.

Här råder ett så kallat ”status quo” vilket ger judar rätt till besök vid särskilda tider, men endast muslimer har rätt att be.

Majoriteten av judarna har heller inte något intresse av att be på Tempelberget.

Share.
Exit mobile version