Förenade Arabemiraten drabbades under förra veckan av det kraftigaste regnoväder som regionen upplevt på 75 år. Under tolv timmar föll över 100 millimeter regn i den största staden Dubai, vilket motsvarar ungefär samma regnmängd som staden brukar få på ett helt år.

Ovädret förändrade bilden av staden, som brukar framställas som en av världens lyxigaste och mest välorganiserade.

Den internationella flygplatsen svämmade över. Väggarna i världens största köpcenter – Dubai mall – droppade av vatten. Sheikh Zayed-vägen, som är kantad av några av världens dyraste byggnader, fick spärras av. Skolorna höll stängt i flera dagar.

Men medan internationella medier rapporterat om kaosartade scener i staden har många av de utländska influerare som bor i landet valt att inte kommentera situationen, eller att tona ned den. Den amerikanska investeraren Thomas Kralow, som har 1,3 miljoner följare på Instagram, lade exempelvis ut ett filmklipp när han körde längs en översvämmad väg och konstaterade att vädret i Dubai ”ständigt överraskar oss”.

– Men vi älskar fortfarande Dubai, eftersom Dubai har skapat den bästa atmosfären för människor med pengar, för människor med ambitioner som vill åstadkomma något i livet, säger han i videoklippet.

Liknande hyllningar till emiratet har spridits av personer med miljontals följare på sociala medier, under och efter översvämningarna.

Bara några timmar efter att regnet upphört meddelade flera influerare att ordningen var återställd. Men på tisdagen, en dryg vecka efter att ovädret bröt ut, var flera gator fortfarande stängda. I staden Sharjah, där många gästarbetare bor, var många människor instängda i sina hem på grund av vattnet.

Utländska influerare spelar en stor roll i marknadsföringen av Dubai. I januari stod emiratet värd för världens största konferens för innehållsskapare på sociala medier, ”1 Billion Followers Summit”. De 3 000 influerare som deltog hade – precis som namnet antydde – sammanlagt över en miljard följare.

I samband med konferensen meddelade emiratets regent, Mohammed bin Rashid Al Maktoum, att Dubai skulle investera ytterligare motsvarande 450 miljarder kronor för att stötta influerare. Emiren sade att innehållsskapandet är viktigt för att förmedla Dubais historia till världen, och för att ”introducera folkets seder och kulturella landvinningar”.

Dubai, det mest befolkade av Förenade Arabemiratens sju emirat, har lyckats locka många framgångsrika sociala medieprofiler från norra Europa med värme, sol, lyx och låga skatter. Men bakom fasaden döljer sig ett land där politiska partier är förbjudna, fattiga gästarbetare utnyttjas och yttrandefriheten är kraftigt begränsad.

I Tyskland har influerare som valt att flytta till Dubai fått stor uppmärksamhet och hård kritik. Sociala medieprofiler som skaffar en licens för att arbeta i emiratet måste intyga att de kommer att följa ett strikt regelverk. Kändisarna ska respektera landets regering, religiösa regler och moral – vilket bland annat innebär att allt innehåll som har med homosexualitet att göra är förbjudet.

Den som kritiserar myndigheterna i Dubai riskerar att straffas för det, påpekar den brittiska forskaren Matthew Hedges. Han, som skrivit en bok om Förenade Arabemiraten, säger till BBC att han talat med många invånare som är kritiska till hur översvämningen hanterats, men som inte vågar träda fram.

– De har absolut inget sätt att uttrycka sina bekymmer på ett lagligt och säkert sätt, säger han.

Fakta.Det här är UAE

• Förenade Arabemiraten, ofta förkortat UAE efter det engelska namnet United Arab Emirates, är en federation av sju emirat: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ras al-Khaima, Ajman, Umm al-Qaiwain och Fujairah.

• Landet bildades 1971 när de små ökenstaterna blev självständiga från Storbritannien. Stora gas- och oljefyndigheter har gjort UAE till ett av världens rikaste länder. Men på senare år har landet styrt bort från oljeberoendet. Nu expanderar serviceindustrin, främst turist- och finanssektorn, framför allt Dubai.

• Landet har 9,9 miljoner invånare varav knappt en miljon är medborgare i UAE, övriga är gästarbetare främst från Sydasien. Ytan uppgår till 85.600 kvadratkilometer (jämförbart med Norrbotten).

• UAE är en absolut monarki och det finns inget självständigt rättsväsende eller parlament, inte heller föreningsfrihet. Varje emirat styrs av en enväldig kung. Emirerna bildar ett federalt råd och utser två emirer till president och premiärminister.

● UAE:s huvudstad är Abu Dhabi och presidenten är Mohammed bin Zayed al-Nayhan, 63 år, ofta kallad ”MBZ”.

● Dubai är den mest befolkade i Förenade Arabemiraten med 3,3 miljoner invånare.

● Mohammed bin Rashid Al Maktoum, 74 år, är Dubais emir och regent sedan 4 januari 2006 då han efterträdde sin avlidne bror Maktum ibn Rashid al Maktoum. Han är även premiärminister och vicepresident i Förenade Arabemiraten.

Källor: DN, CIA Factbook

Läs mer:

Tusentals resenärer strandade i Dubai – värsta regnet på 75 år

”Det är första gången som det blir så mörkt klockan 14”

”MBZ” – den medieskygge emiren som leder Mellanösterns nya supermakt

Dubais prinsessa i film: Jag hålls som gisslan i Dubai

Share.
Exit mobile version