En skugga breder ut sig över Midgård. Om första säsongen av Amazon Prime-serien ”Maktens ringar”, baserad på JRR Tolkiens fantasyvärld och ”Sagan om ringen”-böcker, kretsade kring var de onda krafterna lurade, är andra säsongen upptagen vid hur de används.

I centrum står å ena sidan alven Galadriel (Morfydd Clark), å andra sidan antagonisten Sauron (Charlie Vickers), som i ny charmig skepnad fortsätter arbetet med att smida de ringar som gett serien sitt namn.

– Det är kärnan i andra säsongen, hur de här ringarna blir till, berättar JD Payne.

Han har skapat serien tillsammans med Patrick McKay, som lägger till att den nya säsongen är mörkare än den förra.

– Första säsongen handlade mycket om att bjuda tillbaka tittarna till Midgård. Nu drabbas världen av en existentiell kris. Den är fortfarande vacker, men den blir allt mörkare.

I andra säsongen får tittarna stifta bekantskap med flera nya karaktärer, däribland den lite lustiga figuren Tom Bombadill som spelade en betydande roll i Tolkiens boktrilogi men valdes bort i Peter Jacksons 00-talsfilmatisering. Andra karaktärer känns igen från tidigare – från Sauron till hårfotarna som gett sig ut på äventyr med en gänglig, ännu namnlös trollkarl. Återvänder gör också svenska Charlotte Brändström som regissör till flera av avsnitten.

– Vi utvidgar Midgård-kartan hela tiden, säger JD Payne.

”Maktens ringar” har beskrivits som en av de mest påkostade tv-produktionerna någonsin. Amazon pungade enligt uppgifter upp 250 miljoner dollar för tv-serierättigheterna till ”Sagan om ringen”, och inspelningarna har varit omfattande. Särskilt första omgången, när pandemin dessutom satte käppar i hjulen. Den här gången gick allting lite lättare, säger JD Payne. Han jämför med att få ett andra barn.

– Det är klart att en så här stor produktion kommer med unika utmaningar, men nu har vi bättre förståelse för varandra, för våra förmågor och styrkor och hur vi arbetar. Det gäller inte bara oss utan även skådespelarna.

När första säsongen sändes, hösten 2022, var reaktionerna blandade. Medan vissa hyllade seriens högt satta ambitioner, storslagna miljöer och hur den lyckats fånga stämningen i Tolkiens mytomspunna värld, menade andra att den mest kändes som en mindre spännande ”Game of thrones”-kopia. Bland de kritiska rösterna fanns också, inte helt oväntat, nätkrigare som gick i taket över dvärgar och alver spelade av svarta skådespelare – det gick så långt att Amazon pausade möjligheten att betygsätta serier och filmer för att ”komma tillrätta med trollen”. Men där fanns också en hel del inbitna Tolkienfans som ondgjorde sig över de kreativa friheter som skaparduon tagit sig.

Med tanke på att ”Maktens ringar” utspelar sig under Midgårds andra ålder, tusentals år före händelserna i ”Sagan om ringen”, och är baserad på de relativt kortfattade tillägg som publicerades tillsammans med trilogin är de kreativa friheterna inte särskilt överraskande. Rättigheterna till Tolkiens andra böcker om Midgård, som ”Silmarillion” och ”Sagor från Midgård”, har ännu inte sålts och JD Payne och Patrick McKay har utgått från vad de haft framför sig. Händelser som enligt böckerna utspelar sig långt ifrån varandra i tid sker samtidigt, helt nya karaktärer har introducerats och andra har getts fördjupade bakgrundshistorier.

Vad tänker ni om fansens kritik?

– Att de är kritiska för att de bryr sig. Det är ett positivt engagemang, det visar hur mycket folk bryr sig om Midgård, säger JD Payne.

– Tolkien skrev dessutom, i ett av sina brev till sin redaktör, att han ville lämna en del frågor kring sitt universum obesvarade för att ge utrymme åt andra hjärnor att utifrån dem skapa musik, konst och drama. Han ville att Midgård skulle få fortsatta växa och leva. Vi känner oss lyckligt lottade som fått förtroendet att bidra till just det.

Patrick McKay betonar att även duon gått in i projektet som i första hand mångåriga fans av Tolkiens verk. Vad just fansen vill se är något som de hela tiden tänker på – samtidigt som de vill att serien ska underhålla alla tittare.

– Det enda vi vill är att det här ska bli den bästa serien någonsin. Ingen sätter större press på oss än vad vi själva gör.

Känner ni en press kring att serien måste bli en succé, med tanke på hur stor och påkostad produktionen är?

– Nja, vi förhåller oss till det som vilka underhållare som helst. Om du är en artist som ska sjunga inför en stor arena måste du till slut bara blunda och sjunga. Du måste lita på din förmåga och på människorna runt dig. Sedan får andra ta emot det hur de vill, säger JD Payne.

En nyckelfråga för duon, när de arbetar med serien, är om det de gör ”känns som Midgård”. Om det inte gör det får det stryka på foten.

Något som särskilt utmärker Tolkiens värld är den ständiga kampen mellan gott och ont, menar JD Payne: där finns absolut ondska och absolut godhet. Det kan verka som en förenkling, men under ytan är relationerna mer komplexa.

– Det som får Tolkiens verk att verkligen bränna till är när goda karaktärer lockas av ondskan. Eller när onda karaktärer visar att de har en smula gott i sig. Där finns en källa till fantastiskt drama, och det är precis vad säsong två utforskar.

Fakta.”Maktens ringar”

Tv-serie baserad på den brittiska författaren JRR Tolkiens ”Sagan om ringen”-trilogi och fantasyvärld Midgård.

Utspelar sig ett par tusen år före händelserna i trilogin och handlar om hur antagonisten Sauron smider både ringar och ränker i sin jakt på världsherravälde.

Skapad av manusförfattarduon JD Payne och Patrick McKay. Bland regissörerna finns svenska Charlotte Brändström. I rollerna syns bland andra Charlie Vickers (Sauron), Morfydd Clark (Galadriel), Robert Aramayo (Elrond) och Markella Kavenagh (Nori).

Fem säsonger är planerade. Den första sändes hösten 2022 och den andra har premiär på Amazon Prime den 29 augusti.

Läs mer:

Amazon pausar tittaromdömen om ”Maktens ringar”

Megan Richards om rollen i ”Maktens ringar”: ”Glad att Tolkien finns i mitt liv”

Charlotte Brändström: ”’Maktens ringar’ är det hemligaste projektet jag någonsin jobbat med”

Share.
Exit mobile version