– Men även när det gäller själva träningen har jag velat se ett nytänkande.
Eliassons frustration över att han saknade en helhetssyn, har gnagt i bakhuvudet i flera år
– Till slut började jag mer konkret fundera över vad som enligt mig behövde göras.
Under ett samtal med simkompisen Jonathan Kling för två år sedan insåg Isak Eliasson att de hade en samsyn både när det gällde problemen och lösningarna.
Tillsammans började de skissa på ett projekt. Nu har de kommit så långt att de för första gången är redo att berätta om det officiellt.
I augusti i år kommer det professionella träningslaget ”Growth obejctive” dra igång sin verksamhet med Göteborg som bas.
– Vi vill skapa något som tidigare inte har funnits, och som vi tror kommer förändra simningen till det bättre, säger Eliasson.
Isak Eliasson och Jonathan Kling pratar nästan i munnen på varandra när de berättar om ”Growth obejctive”. Det märks hur mycket de har längtat efter att få berätta.
– Vårt mål är inte att sno simmare från klubbar runt om i Sverige, utan tvärtom. Det vi vill är att plocka in simmarna i en miljö där de kan utvecklas, men där inte bara de hårda värdena som deras tider räknas, berättar 31-årige Jonathan Kling.
– De ska sedan kunna ta med sig kunskaperna som de får tillbaka till klubbarna i form av till exempel mentorskapsprogram där de delar med sig av sina erfarenheter till klubbens yngre simmare. För vi vill som sagt verka i symbios med klubbarna, fortsätter han.
Inledningsvis är planen att nio simmare ska ingå i träningslaget.
– Vi kommer informera simmare om våra planer och hur allt kommer att fungera, men det är simmarna som får komma till oss och anmäla sitt intresse. I urvalet kommer deras egen ambition snarare än tidigare resultatnivå vara avgörande, säger 29-årige Isak Eliasson.
– För att understryka det jag sa tidigare är det alltså inte bara vilka tider simmaren har gjort som är avgörande, utan vi vill komma åt människor som också kan locka flera unga att börja simma eller som har förmågan att inspirera andra att förlänga sina karriärer, säger Kling.
– Ja, och i hela verksamheten finns ett holistiskt synsätt. Vi ska hjälpa simmarna att hitta en balans som gör deras satsning hållbar. Vi ska inte bara fokusera på vad som krävs för att de ska simma snabbt på VM om ett år, eller hur de ska ta sig till OS, säger Eliasson.
Dagen före vårt möte har de tagit tåget från Göteborg till Stockholm för att bland annat presentera sitt projekt för möjliga sponsorer och partners.
Två stora partners som konkret möjliggör att duons version kan realiseras, utifrån träningsmöjligheter och tekniska lösningar, är klara. Dessutom har en sponsor bidragit med ekonomiska medel för uppstarten av projektet. Duon är dock på jakt efter flera sponsorer.
– När Christer Gardell berättade om sin satsning på skidåkare sa han att han hoppades att flera miljardärer skulle göra som han, så vi hoppas att de har lyssnat, skojar Eliasson.
Han fortsätter med mer allvarlig röst:
– Det vi vill få sponsorer att förstå är att det här inte bara är ett elitprojekt utan också ett sätt att försöka förändra idrotten i grunden.
– Vi vill inte bara att våra simmare ska ta medaljer, även om det så klart också är ett mål, utan vi vill jobba för att förbättra den psykiska hälsan och ge idrottarna verktyg som gör att de mår bra samtidigt som de satsar.
Simmarna som ingår i träningslaget kommer att få ekonomiskt stöd.
– Vi har jättemånga duktiga simmare i Sverige, men det är få som kan leva fullt ut på sporten. Den ständiga oron för pengar tycker jag själv på många sätt har varit ett helvete, säger Isak Eliasson som var med i OS i Paris och som har simmat såväl VM som EM.
– Men det kommer inte vara så att vi slänger en säck med pengar över simmarna som är med i laget. Vårt mål är att skapa förutsättningar för att de ska kunna leva på sin idrott, samtidigt kommer det också att kräva en del av dem.
För att fler simmare ska få möjlighet att satsa menar duon att marknadsföringen av sporten måste förbättras.
– Vårt sätt att jobba är ett steg mot att kommersialisera simningen på samma sätt som andra individuella idrotter redan har lyckats med. Men vi vill göra det på vårt sätt med ett bredare perspektiv än bara medaljer.
Från starten och året ut kommer träningen hållas på befintliga anläggningar i Göteborg och dess närområden. Från 2026 är planen att gruppen ska ha tillgång till en dedikerad simarena som bas för träningen.
Som svensk simning ser ut i dag tränar många av landslagssimmarna på NEC, nationella elitcentrat, på Eriksdalsbadet i Stockholm. Det har även Eliasson och Kling gjort.
NEC drivs av Svenska simförbundet med stöd av SOK, Sveriges olympiska kommitté. Där finns en stötteapparat med tränare och tillgång till SOK:s resurspersoner. Simmarna har dock ingen inkomst från förbundet.
Eliasson och Klings grupp blir alltså den första privata satsningen på ett svenskt träningslag.
– När vi säger att vi startar ett professionellt träningslag är vår definition att vi vill vara de första som skapar förutsättningar för idrottarna att leva på sporten, få en inkomst och ingå i det sociala försäkringssystemet.
Det här är dock ingen utbrytargrupp som går tvärs mot förbundet. Snarare ett komplement. Simmarna kommer fortsatt att tävla för sina klubbar, och landslaget om de blir uttagna.
– Med tanke på att det tidigare inte har funnits något vettigt alternativ i Göteborg för dem som vill satsa på simning tror jag alla kommer att vinna på det här, säger Isak Eliasson.
I och med att Jonathan är utbildad fysioterapeut och att jag har studerat idrottspsykologi blir vi en perfekt mix av det vi vill erbjuda.
Träningslaget kommer i första hand att knyta till sig sprintsimmare. Sprintdistanserna ligger både Eliasson och Kling varmast om hjärtat, men inriktningen har också sin förklaring i kunskaper som Eliasson fick när han tränade i Australien.
Han tränade då tillsammans med OS-guldmedaljören på 50 fritt Cameron McEvoy, och kortfattat kan man beskriva att träningsmetodiken som de utvecklade 2023 tydligt är inriktad på sprintträning, och mer nischad än vad som är vanligt i svensk simning. Förra året gjorde även Jonathan Kling dem sällskap i Australien.
Vi fortsätter att prata om stora och små mål när Isak Eliasson med ett skratt säger:
– I och med att Jonathan är utbildad fysioterapeut och att jag har studerat idrottspsykologi blir vi en perfekt mix av det vi vill erbjuda – en träningsmiljö där simmarna utvecklas som idrottare samtidigt som de mår bra i både kropp och huvud.
När simningen har varit Isak Eliassons prio fram till OS i Paris, har Jonathan Klings simkarriär varit något av en berg- och dalbana. Han har haft långa uppehåll både för att kroppen har sagt ifrån, men också för att det har varit svårt att hitta en balans mellan träning och studier. Nu har han gjort det.
Trots ett heltidsjobb har Kling aldrig haft lika roligt i bassängen som nu. Något som gjorde att han i höstas som 31-åring simmade hem sitt första individuella SM-guld.
– Vilket för oss tillbaka till det där med hållbar idrott. Kan vi få flera svenska simmare att fortsätta högre upp i åldrarna kommer det gynna sporten i stort, säger Kling.
Vad som händer med Isak Eliassons simkarriär är en så länge oskrivet blad. han har inte tävlat sedan OS, men mycket tyder på att vi får se honom i bassängen igen.
– När vi fått till metodiken som vårt projekt bygger på – och våra visioner blir verklighet – kommer jag säkerligen hoppar i igen. Men tills dess står projektarbetet och en etablering av metodiken i fokus.