I ett litet hus i Trelleborg, sätter sig städerskan Duska Jovanovic i skinnsoffan och slår upp ett glas iskall coca-cola. Det är varmt och hon har precis kommit hem från jobbet, men hon pausar bara för att hon fått besök av oss.

– Jag slutar aldrig städa, först städar jag på jobbet och sen fortsätter jag när jag kommer hem, säger hon och skrattar högt.

Över 76 000 människor arbetar inom städyrket i Sverige, det gör yrket till ett av landets vanligaste. Innan det blev trendigt med städning i sociala medier var det inte ett jobb som gemene man fick särskilt mycket inblick i, nu kan vissa nischade städkonton räknas till några av världens största.

Vad tycker du om att ditt jobb har blivit viralt?

– Viralt?

Populärt på internet.

– Åh nej det vet jag inget om, jag tittar inte på sånt, jag har fullt upp med att städa.

Duska Jovanovic har hunnit med mycket under sitt 43-åriga liv. En flytt till Sverige från Serbien, hon har fyra barn, två barnbarn och ett hektiskt arbetsliv – det finns ingen tid över för att skrolla igenom sociala medier. Hon städar på företag och industrier, kontor, gym, trapphus och privathem. Jobbet passar henne som hand i handske, för Duska Jovanovic älskar nämligen att städa.

Hon berättar att hela familjen bråkar med henne om det:
– De säger att jag städar för mycket… Men städning är hälsa! Så tycker jag.

Var kommer kärleken till städ ifrån?

– Vet inte faktiskt, men min mormor var också så när hon levde.

Hon kom till Sverige 2002 och det blev en snårig väg in i arbetslivet. Först jobbade hon som volontär i olika föreningar och organisationer som på Röda korset, sen ville hon bli kock.

– Men jag hoppade av den utbildningen efter sex månader, jag fick inte ihop det med att ha fyra små barn.


Jag hörde något om en minister som hade en städerska som inte hade uppehållstillstånd och fick dålig lön. Men jag har aldrig varit med om något sånt själv. Jag har haft tur

Nu har hon jobbat som städerska i 14 år och är anställd på en stor firma som tar uppdrag i hela Skåne. Hon tycker att det finns mycket fördomar om städyrket, att det har ett oförtjänt dåligt rykte.

– Man tänker att städ är lätt, det klarar väl alla av? Men när jag kommer in i ett hus första gången, då måste jag tänka. Jag måste planera mitt jobb, för att se hur mycket tid som behövs för att hinna med allt, för man köper inte tjänsten. Man köper tiden.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Det är mycket ansvar också, man måste vara noga så att inget går sönder och göra rätt. Och vilka redskap ska användas?

– Vi har så många olika dukar och moppar och såna saker. Jag har gått två utbildningar!

Jag visar henne stora städkonton i sociala medier. Jag visar henne bilder från Anton Nilssons lägenhet i Helsingborg, som blev rikskänd för att finska städfantasten Auri Kananen som följs av miljoner, kom dit och röjde upp.

Oh my God! Hur kan folk leva så?!

Duska har svårt att ens se den ingrodda smutsen och högarna av skräp som andrahandshyresgästen lämnat efter sig och blir alldeles lycklig när hon ser hur fint det blev sen:
– Wow! Bra jobbat. Men jobbar de gratis eller?

Nja, de får ju ut en del pengar av sponsorer.

– Jaha…

Just den här finska städinflueraren säger att hon vill ”göra städning sexigt”, hon vill höja statusen på städning kan man säga.

– Aha! Det är därför hon har på sig såna fina kläder och är sminkad och så, säger Duska och skrattar:
– Alla jobbar på sitt sätt!

Städinfluerare blir kända och tjänar hundratusentals kronor på att städa, det fick mig att tänka på alla som städar varje dag men aldrig uppmärksammas.

– Ja men vi får uppskattning på annat sätt. Från kunderna. Det är det som gör mig glad och motiverad.

Duska menar att hon influerar på sitt eget sätt, i sin egen vardag:
– Som när jag jobbar hos äldre och märker att de är ensamma. Varje ord, varje minut som vi delar blir viktig. De ser mig inte bara som ”städerskan”, de ser fram emot mitt sällskap.

Hon talar varmt om att varje hem hon kommer till har sin historia. Hon tar en klunk cola och ler.

– De kan mitt namn. De vet när jag fyller år. Till jul- och nyår får vi någon gång en blomma, eller en present.

Hos dem som hon har städat hos i flera år, kan hon komma väldigt nära. Relationen med barnen kan bli särskilt betydelsefull.

– Jag har följt familjer sen mamman var gravid tills barnet som var i magen börjar skolan. Barnen säger till föräldrarna: ”Jag vill att ni ska köpa en sån dammvippa, allt som Duska har vill jag ha!” Eller: ”När jag blir stor, vill jag vara som du!” Jag blir som en förebild för dem.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Fina möten som ställs i kontrast mot när det är tvärtom.

Har du någon gång känt att ditt arbete eller du, för att du arbetar som städerska, inte blir respekterad för det du gör?

– Inte för att jag är städerska. Mer för att jag är utlänning. Det hände för några år sedan, jag städade hemma hos en familj och allt fungerade perfekt i två år. Jag hade nyckel och de brukade lämna lappar och lite fika – tills vi träffades första gången. De sa inget, men efter det avslutade de.

Det finns många åsikter om att anlita städfirma hemma. Vissa tycker att det är bra, andra tycker att man borde kunna städa upp efter sig själv. Vad tycker du?

– Folk hinner inte, de jobbar så mycket. Många tar in städ för att få mer tid med sina barn, sina familjer.

Duska Jovanovic tystnar och tänker efter, det är en viktig förutsättning för henne att folk anlitar henne. Hon får ett jobb och en lön. Men hon ser det också som att hon gör nytta, både i samhället och i familjerna.

– När jag hade små barn, städade jag hela tiden. Jag ångrar mig. Jag skulle ha varit mer med barnen istället. Jag var så upptagen, städade dygnet runt. Jag missade saker som att gå till badet med dem en fin dag, eller att leka med dem. Det är tid som jag inte kan få tillbaka.

Hon funderar lite till. Kanske hade hon inte själv kunnat skaffa sig en städerska, men om man har möjligheten. Varför inte?


En kund ville att vi rengjorde fogarna i badrummet med tandborste och kolsyrat vatten. Jag såg inte så stor skillnad om jag ska vara ärlig…En annan kund bad mig byta blöja på hunden

Som anställd tycker hon att hon har bra villkor, hon är med i facket och har bra chefer. Det är avgörande tror hon:
– Jag hörde något om en minister som hade en städerska som inte hade uppehållstillstånd och fick dålig lön. Men jag har aldrig varit med om något sånt själv. Jag har haft tur.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Duska Jovanovic kan inte tänka sig att jobba med något annat.

– Om någon skulle fråga mig om jag ville byta jobb, sitta på kontor, skulle jag säga nej! Varje dag är en ny upplevelse. Varje dag lär jag mig något nytt.

Mycket av tjusningen med jobbet, är att få träffa så olika typer av människor. Att få komma in i det allra mest privata och mötas där. En del ovanliga förfrågningar blir det.

– En kund ville att vi rengjorde fogarna i badrummet med tandborste och kolsyrat vatten. Jag såg inte så stor skillnad om jag ska vara ärlig, men du ser man lär sig, man hör så mycket, säger hon och fortsätter:
– En annan kund bad mig byta blöja på hunden.

Varför det?

– Hunden hade mens, säger Duska och spricker ut i ett högt skratt.

Hörde det verkligen till dina arbetsuppgifter?

– Nej men kunden var på jobb till sent den dagen, så de bad mig om en tjänst. Jag kunde bara inte låta hunden gå med samma blöja hela dagen.

Reagerar du ibland på hur det ser ut i vissa hem?

– Nja, det finns olika. Både att det kan vara väldigt smutsigt, men också att det kan vara väldigt rent! Man kommer in och tänker, varför har ni städning?

Ändå hittar hon något att göra. Det finns alltid något att göra.

– Nu är jag bara glad att det inte längre är ett ”kvinnligt” arbete. Det finns inget jobb som är ”manligt” eller ”kvinnligt”. Min man arbetar också inom städ och vi hjälps åt.

En idé hon tagit hem och velat föra vidare till sina söner.

– Man ska göra allt. Det är skämmigt att ha det smutsigt i hemmet, det är inte skämmigt att städa och hjälpa till. Att dela det arbetet.

Läs mer: Lägenheten var en soptipp till städinflueraren dök upp

Fakta.Duskas städinspiration

Det viktigaste är att ha det rent i kök och badrum. Det handlar om hälsan. Där man gör sig ren, ska det vara rent. Där man äter, ska det vara rent.

Rätt sak på rätt plats. Men hinner man inte städa undan alla saker varje gång, så som det kan vara när man har barn till exempel, ska man fokusera på ytorna. Polera blandare, vask och diskbänk i köket. Städa toalettstol och tvätta handfatet i badrummet. Torka listerna emellanåt, putsa fönster.

Fakta.Städyrket

Över 76 000 människor arbetar inom städyrket, och gör det till ett av Sveriges vanligaste yrken. Med allt från kontors- till industristädning, hemservice, på restauranger och byggarbetsplatser. Städare är det åttonde vanligaste kvinnoyrket i Sverige, över 70 procent av anställda i branschen är kvinnor.

Källa: Bransch­rapport Städ och service 2022, Almega Service­företagen

Share.
Exit mobile version