– Visst funkar hårspray mot statisk elektricitet?

Ministerns vita byxor drar till sig ludd. Det måste bort. Nu.

Efter någon minut kommer en kvinna med rosarött hår med en roller till den lilla logen backstage.

– Alltså amerikanarna, utbrister Ebba Busch om den snabba servicen.

Hon trivs här i USA. Gillar inställningen.

– They go bigger, they go bolder, tycker hon.

Om några minuter ska energi- och näringsministern ställa sig framför strålkastarna. Volvo har bett henne hålla tal på techmässan CES i Las Vegas – som beskrivs som Silicon Valleys motsvarighet till Almedalsveckan.

Sveriges vice statsminister är i USA för att försöka sälja in Sverige – inför publik, på mingel, på luncher och middagar. Arbetsdagarna är långa, från gryning till sen kväll. Hon vill locka amerikanska företag att investera i det lilla landet i norr.

Snötäckta fjäll, skärgård, barnfamiljer och svenska varumärken träder fram på de gigantiska skärmarna bakom henne.

Efter talet är de lyriska bakom scenen. Hemma i Sverige är reaktionerna delade.

När hon ett par timmar senare kallas upp på en annan, mycket mindre scen på ett Sverigemingel, presenteras hon med orden ”rockstar och legend”.

– De svenskar som är på plats kan intyga att det inte är så jag presenteras hemma i Sverige, säger hon till publiken.

Hon känner inte igen sig i de stora orden. Hon är minister, men hon leder ett parti under fyraprocentsspärren.

När Ebba Busch är i USA har Donald Trump ännu inte tagit plats i Vita huset, men han dominerar medierna.

Trump har sagt att han vill ta kontroll över Grönland. ”Ett absurt och befängt uttalande”, anser Ebba Busch.

Som näringsminister berörs hennes portfölj särskilt av Trumps utfästelser om höjda handelstullar.

Inför den nya administrationen har hon flera farhågor – som kokar ner till en.

– Oberäkneligheten. Det är ett så svårt och turbulent omvärldsläge som det är. Vi behöver en ledare för den fria världen som är förutsägbar och har hög legitimitet.

Jämförelserna mellan henne och Trump i debatten på hemmaplan retar upp henne.

– Det är ett billigt säljknep för att skapa rubriker. Det är en ganska ovärdig journalistik.

Fakta.Ebba Busch.

Född: 1987.

Familj: Barnen Birger och Elise.

Gör: Energi- och näringsminister. Vice statsminister. Partiledare för Kristdemokraterna sedan 2015.

Bakgrund: Riksdagsledamot 2018–2022, kommunalråd i Uppsala, vice ordförande i ungdomsförbundet KDU, praktik hos EU-parlamentarikern Lars Wohlin i Bryssel. Medverkade i SVT:s dokumentärserie ”Kommunpampar” under 2013. Arbetat som pr-konsult och utomhusmålare.

Utbildning: Studier i freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet, IB-programmet på Katedralskolan Uppsala, Livets ords kristna grundskola årskurs 1–9.

Under Ebba Buschs omskrivna husaffär för några sen – som slutade med att hon erkände förtal – skrev Aftonbladets dåvarande politiska kommentator Lena Mellin att det verkar som att partiledaren jobbar hårt för att bli Sveriges svar på Trump. Ledarskribenter har också dragit paralleller mellan Busch och Trump. De har bland annat pekat på KD-ledarens fråga om varför polisen inte sköt skarpt under påskkravallerna under 2022.

S-debattören Juan Fonseca anklagade i ETC nyligen Ebba Busch för att försöka kopiera Trumps invandrarfientliga politik, efter förslaget om indragen rösträtt för personer utan svenskt medborgarskap i kommunala och regionala val.

– Jag har aldrig ifrågasatt att invandrare ska ha rösträtt. Jag har framhållit att det är en fullkomligt rimlig grundprincip att den som äger medborgarskap är den som röstar i fria demokratiska val i Sverige.

Själv anser hon att hon i stället borde jämföras med tyska eller nederländska politiker som bedriver liknande politik.

– Liknelsen saknar bäring på verkligheten. Man kan lika gärna säga att Trump är USA:s svar på Ebba Busch. Dessutom har jag varit partiledare längre än vad Trump varit politiker.

Oavsett vad man tycker om liknelsen så finns det en sak som förenar Busch och Trump. Båda vet hur man skapar debatt.

Hon har trivts i de hårda utspelen och de vassa replikskiftena – mot politiska motståndare, mot tyskarna och deras energipolitik och mot journalister som ställer ”fel” frågor.

I april har Ebba Busch suttit tio år som partiledare.

Opinionssiffrorna har böljat. Debatten våren 2019, efter DN:s avslöjande om att förre EU-parlamentarikern Lars Adaktusson röstat mot abort 22 gånger, var inte till KD:s fördel. Inte heller hennes omskrivna husköp eller förra årets bråk om EU-listan, som slutade med att EU-parlamentarikern Sara Skyttedal lämnade partiet.

Under året har partiet balanserat kring fyraprocentsspärren, ofta under. Den senaste mätningen från DN/Ipsos i december visade 3 procent.

Hur ska hon vända kurvan?

Det är två veckor till jul. Ebba Busch bjuder på pepparkakor och kaffe på Kristdemokraternas partikansli i riksdagen. Häller upp snåla koppar, så att det ska svalna fort.

– Det känns som att ni inte har förstått vem jag är!

Så svarade Ebba Busch när en journalist frågade om det låg någon sanning i förra årets rykten om att hon skulle avgå. KD-ledaren känner sig missförstådd på flera plan. Hon vill ses som en doer. Och hon är trött på att vara bulldozern åt de andra Tidöpartierna. Det har funnits stunder då hon tvekat i kulisserna innan debatter.

Det skarpa tonläget verkar inte gå hem hos väljarna. Och även inom partiet finns en trötthet på det hårda. Det var något som framkom i valanalysen efter 2022.

– Jag har haft uppgiften i debatterna att vara pitbullen som försökt trigga framför allt S. Det är en roll jag tycker att jag genomfört ganska väl, framför allt med Stefan Löfven.

S-ledaren Magdalena Andersson är en tuffare motståndare, tycker Ebba Busch.

– Hon är också svårast för mig för att jag gillar henne bäst. Det jag uppskattar med henne är att hon alltid kan ge en förklaring till varför hon landade på ett visst förslag och varför hon valde bort andra.

Hon tror att de skulle kunna göra upp i frågor som energi och sjukvård. Något större samarbete med Magdalena Andersson och S ser hon dock som orealistiskt.

Kan sakfrågor ta KD till en annan statsministerkandidat?

– Inte realistiskt nu, i teorin ja. Men jag ser inte hur den spelplanen ska se ut i praktiken.

Hon ser likheter mellan sig själv och Andersson.

Tror du att hon skulle hålla med dig om det?

– Nej, men det är för att jag tror att hon inte vill att det ska framstå som så. Och det kan jag också respektera.

Röster om Ebba Busch

Ulf Kristersson, M, statsminister.

”Ebba Busch är en naturkraft. Hon har hög energi, är intelligent, kreativ och en person som får saker gjorda.”

Magdalena Andersson, S, partiledare.

”Jag tycker att de politiska skiljelinjerna blir tydliga när jag och Ebba Busch debatterar, vilket jag uppskattar.

En likhet är att vi båda har gått på Katedralskolan i Uppsala, vilket jag tror har förstärkt bådas våra samhällsintresse.”

Hon har rätt. Känslorna är inte besvarade. Det Magdalena Andersson pekar på när DN frågar om hon ser några likheter med Busch, ligger långt från politiken.

”En likhet är att vi båda har gått på Katedralskolan i Uppsala, vilket jag tror har förstärkt bådas vårat samhällsintresse”, skriver hon i ett sms.

Förra veckan, under årets första partiledardebatt i riksdagen, prövar KD-ledaren en vänare framtoning. Hon försöker bjuda in Magdalena Andersson och S för att enas om ett förstatligande av sjukvården. Ler. Rösten är mjuk, nästan tillgjord. Hon citerar några ord från en låt: ”Ring, ring bara du slår en signal.”

Det faller platt hos Andersson.

– Kanske Ebba Busch kunde lyssna lite på mig också? Det är det som är dialog, replikerar S-ledaren syrligt.

Kristdemokraternas partiledare återkommer ständigt till Socialdemokraterna. Är det ett sätt att locka mittenväljare för att stärka Tidöalternativet eller är det nya Ebba Busch?

KD-ledaren år 2025 säger att hon vill lägga bulldozern bakom sig, och göra plats för nyanser. Hon pratar om att vara möjliggöraren och att bredda partiet med fler frågor. KD ska bli bättre på att särskilja sig från M och SD. Men vissa saker vill hon fortsätta med. Som att gå före, likt i beskedet om att samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Vi väntar inte på Moderaterna. Det är okej att det blåser, att det är lite konflikt och diskussion, om vi menar att vi har rätt.

Ebba Busch är uppvuxen i Uppsala, pappa fotograferade och mamma jobbade skift på incheckningen på Arlanda.

Busch har tidigare berättat att mamman blev utbränd under tiden hon själv gick i skolan. Hon har lovat sig själv att aldrig hamna där.

– Jag har sett vad det gör med en människa.

Fram till årskurs nio gick Ebba Busch i Livets ords kristna skola, en församling hon säger att hon lämnade som 15-åring. Efter gymnasiet studerade hon freds- och konfliktkunskap. Hon började vägen upp i partihierarkin med att bli vice ordförande för ungdomsförbundet KDU och sen kommunalråd i Uppsala kommun, 23 år gammal.

2013 stod Busch bakom Mats Odell när han utmanade Göran Hägglund om partiledarposten. Två år senare var det hon själv som tog Hägglunds plats.

Kort efter tillträdet fick hon sitt första barn, en son, och två år senare, en dotter – båda med dåvarande maken, fotbollsspelaren Niklas Thor.

– Mina barn har inte vetat vad jag jobbar med förrän ganska nyligen. De såg inte valaffischerna 2018, jag klippte ner affischerna på mig själv på vägen till skolan, säger Ebba Busch på flygresan hem till Sverige.

Hon blir tårögd. Säger att hon är trött och känner av tidsskillnaden.

– För mig har det betytt något att i deras ögon är jag bara deras mamma. Fatta att jag under många års tid hade en relation med två små varelser som inte visste något annat. De har aldrig behövt, förrän nu, förhålla sig till att jag kanske är någon annan i andra människors ögon.

Ebba Busch känner igen sig i Annie Lööf. Politiskt fick relationen till dåvarande Centerledaren en smäll när Alliansen sprack efter valet 2018. Men KD-ledaren vill skilja på sak och person.

– Vi har båda bildat familj under tiden som toppolitiker. Och allt hon har berättat om säkerhetsfrågorna känner jag hela vägen inpå bara skinnet. Det är mer rapporterat om henne, men vi har mycket delat samma situation.

Djävulen sitter i detaljerna. Det vet Ebba Busch. Men allt kan hon inte kontrollera.

Flygresan hem till Sverige skjuts upp en dag, efter att en av piloterna blivit sjuk. Hade hon tänkt för mycket på att bli försenad hem, hade hon ”kunnat trilla ner i ett svart hål”.

Ombord planerar staben en inrikesresa i Sverige, ministern vill ha in fler besök. Dagen innan gällde diskussionerna formuleringar i en debattartikel.

– Det måste låta som jag, säger Ebba Busch.

Som minister är det inte hennes jobb att peta i detaljer. Ändå har hon svårt att låta bli.

– Det är en av de frågor jag sliter absolut mest med, att inte hemfalla till micromanagement.

Hur landar detaljstyrningen hos omgivningen?

– Vissa praktiska delar landar inte bra. Där måste jag bara bli bättre.

Men intresset för detaljer kommer till användning när det är dags att förhandla, menar Busch. Det hjälper henne att hitta argument som kan få motståndaren att ändra position.

Vad handlar det om?

– Ah, Guuud vad pinsamt. Mitt ärliga svar är förmågan att växla mellan det genuina och det övertaktiska strategerandet.

Hon säger att hon lärde sig förhandlingsgrunderna under tiden som ung kommunpolitiker i Uppsala. Nu har hon hittat en formel.

– Jag måste ha mer siffror mot det ena partiet, mer känslor mot det andra partiet och jag måste ha en bulvan mot det tredje partiet.

Vad är strategin med Kristersson då?

– Relationen är ett genuint politiskt partnerskap där vi bestämde oss för att ha en hög grad av förtroende väldigt snabbt. Jag var running mate med Anna Kinberg Batra och sen byttes hon ut. Jag sörjde henne samtidigt som jag skulle välkomna den här nya personen och inte känna agg gentemot honom för att AKB försvann.

Hon tycker själv att hon varit en murbräcka, att hon gjort en stor del av det borgerliga grovjobbet, det mindre glamourösa. Som SD-beskedet 2019. Hon hade fått med sig sitt parti om att de skulle öppna för att förhandla med Sverigedemokraterna. I de andra allianspartierna var motståndet stort, även Moderaterna gjorde ett försök att öppna för SD. Ebba Busch minns ett möte med de tidigare alliansledarna, moderaten Anna Kinberg Batra, centerpartisten Annie Lööf och folkpartisten Jan Björklund, på hans riksdagsrum under 2017.

– Jag frågade: Kan vi inte bara prova att köra fram vår budget och sen kanske någon av oss kan ringa Sverigedemokraterna och fråga: ‘Hej hur kommer ni rösta nästa vecka? Annie Lööf tog fram sitt gröna block och jag sa: ‘Se till att anteckna rätt nu till din biografi, hur jag tyckte att vi skulle pröva stödet för vår politik’. Det var ett ganska spänt läge.

SD-beskedet är hon stolt över nu. Att KD var först tror hon har gjort att hon har en närmare relation till Jimmie Åkesson än vad de andra Tidö-ledarna har. Hon tar honom ofta i försvar, och hon var den enda av Tidös partiledare som var på SD-ledarens bröllop i höstas.

Var hittar ni varandra?

– Jag tror jag har lättare att relatera till att vara en outsider, att inte vara en del av det coola, etablerade gänget. Jag tror att det kommer från min uppväxt.

Hon beskriver att hon inte riktigt hörde hemma någonstans.

– Under bra perioder kunde jag få lov att hänga med alla grupperingar. I sämre perioder kände jag mig mera som en misfit.

– Därför är jag också väldigt känslig för när man inte blir bemött med respekt. När jag möter andra sådana kollegor i politiken har man kanske lite lättare att förstå varför vissa saker slår slint.

Det kan ha varit där KD och SD hittade en förståelse för varandra, när det som skulle bli Tidösamarbetet höll på att spricka redan innan det fanns. Det var under några kritiska faser av de inledande förhandlingarna i september.

– Det var inte givet att vi skulle kunna tillträda hösten 2022. I relationer brukar man ju prata om olika kärleksspråk, men jag tror att partier har olika förhandlingsvalutor. Både M och S är mer utpräglade maktpartier. En sak som gjorde det svårt med regeringshandlingarna hösten 2022 var avsaknaden av förståelse för att SD är ett idealistiskt parti. Om man försöker köpa dem med positioner så landar det inte bra, det får exakt motsatt effekt.

– Det är inte så välrapporterat externt men det kunde ha tagit slut den veckan i samband med talmansdiskussionerna. Men det löste sig under en natt. Inte på kohandel utan på genuin förståelse och respekt för varandra.

Vad hände?

– Några viktiga personer hos mig och några viktiga personer hos Jimmie möttes den kvällen och natten, torsdag till fredag, talmansveckan. Sverige har Karlström, Kullgren och Carlson att tacka för att den här regeringen kunde tillträda.

Personerna hon syftar på är alla kristdemokrater – i dag statssekreterare på samordningskansliet, landsbygdsminister och infrastruktur- och bostadsminister.

Det finns de som tror att Ebba Busch och hennes parti återigen kommer bli först att öppna dörren för SD, den här gången till Rosenbad. Nästan en vecka efter hemkomsten från Las Vegas beslutade KD:s partifullmäktige att ändra en formulering i valplanen – de slopade en mening om att partiet bör undvika att bilda majoritetsstyre med SD och V. Det ger Busch förhandlingsmån internt i partiet om KD skulle landa i att släppa in SD i en regering.

– Valplanen ger inget nytt besked i regeringsfrågan. Men man kan vara säker på att vi aldrig kompromissar med våra grundläggande värderingar. Vårt fokus ligger på att lösa de samhällshällsproblem vi står inför, inte på att ställa ultimativa krav på förhand.

Hennes grundhållning är – precis som inför valet 2022 – att det är M och KD som utgör den borgerliga kärnan. SD har redan krävt ministerposter och L står fast vid beslutet att inte regera ihop med SD.

– Sen är det SD och L som ställt ultimatum. Vi har inte gjort det.

I din värld skulle de kunna stå utanför regeringen, som samarbetspartier?

– Ja.

Hon är nöjd med Tidösamarbetet. Med energifrågorna, förändringar i föräldraförsäkringen och åtgärder för kvinnosjukvården. Men Ebba Busch pratar också mycket om rättsfrågorna.

Kan du tänka dig justitieministerposten?

– Jag tror att Jonas Sjöstedt en gång sa att alla partiledare måste vara beredda att bli statsminister. Skulle Sverige ställa frågan är det klart att jag inte skulle säga nej. Men jag ser ju opinionen.

Jag sa justitieminister, men du hörde statsminister?

– Ja, det var det jag hörde. Det var en freudiansk felhörning, säger hon.

Under dagarna i San Francisco träffar energi- och näringsministern några av de stora techjättarna Google, Open AI och Meta.

– Jag har varit ganska offensiv när jag pitchat till stora amerikanska techbolag om att lägga en grundplåt på svensk kärnkraft eller kärnkraft i Östersjöområdet. Det ska bli spännande att se uppföljningen på de här mötena.

I ytterligare ett och ett halvt år har hon ansvar för energi- och näringsfrågorna. Där ligger också delar av planerna på ny kärnkraft – en av KD-väljarnas och Tidöväljarnas högst prioriterade frågor. Regeringen har lovat att byggandet av nya reaktorer ska vara i gång under mandatperioden. Men planerna på finansiering med statligt stöd har mött kritik från tunga remissinstanser som myndigheter, forskare och företag. Det riskerar att bli för dyrt och behöver utredas mer, anser de. Ändå går regeringen vidare med förslaget. Men på en punkt medger Ebba Busch att regeringen kan behöva göra förändringar – det rör kritiken mot att ett stort statligt stöd till kärnkraften skulle medföra en snedvridning av konkurrenskraften jämfört med andra kraftslag så som vindkraften.

Någon ny kärnkraft kommer inte att vara på plats inför valet 2026 – utan först 2035 i bästa fall. För regeringen, för KD och för Ebba Busch är det komplicerat att förklara för väljare som vill ha konkretion.

Är du inte rädd att väljarna ska bli otåliga?

– Ingen av frågorna vi har tagit oss an har en quick fix. Jag tror att till 2026 har vi tagit de stora, principiellt nödvändiga besluten som behövs för ny kärnkraft. Sen är det upp till bolagen och aktörerna hur långt de har kommit.

Ebba Busch pratar ofta om framtidstro för kommande generationer, klimathopp i stället för klimatångest. Men regeringen har fått hård kritik från Klimatpolitiska.

Varför tar ni beslut som bryter mot klimatmålen?

– Vi har tagit beslut i ett svårt ekonomiskt läge med krig på europeisk mark och fruktansvärd inflation. Det är fortfarande väldigt dyrt att vara svensk. Ett av de bästa sätten att stötta hushållen var att sänka reduktionsplikten. I andra vågskålen har vi förbättrat möjligheterna till konkurrenskraftig elektrifiering. Men jag tar inte lätt på ökade utsläpp i någon sektor.

Politiskt vill Ebba Busch gärna blicka in i framtiden. Men vad som händer när hon slutar som KD-ledare är oklart. Inför valet 2018 sa hon att om de åker ur riksdagen borde hon få sparken.

Det finns debattörer som lyft frågan om Ebba Busch vill ta över ett annat parti, som Sverigedemokraterna. Frågan om hon kan tänka sig att byta parti om KD åker ur riksdagen lämnar hon obesvarad.

Ebba Busch listar sina värsta stunder som partiledare

Flyktingkrisen hösten 2015

”Det var första gången jag fick komma till Rosenbad på möte med alla partiledare. Jag var inne i kommunalrådsläge: Har vi inventerat hur många som kan leverera sängar och har vi pratat med civilsamhället? Jag kände mig dum och fel och hade svårt att vara kvar i min partiledarroll, och inte hamna i min medborgarroll. Dynamiken i det mötet präglade hela hösten och hanteringen av flyktingvågskulmen. Det var ett lågvattenmärke för Sverige.”

Pandemins start 2020

”Det blev riktigt dålig stämning. Stefan Löfven (tidigare statsministern) och Ulf Kristersson (M-ledaren) hade en jätteanimerad diskussion. Jonas Sjöstedt (förre Vänsterledaren) och jag lyckades lösa några svåra frågor, vi försökte hjälpa dem att hitta varandra. Det var svårt att sitta i opposition, det var en ökenvandring och skrämmande att se hur det politiska ledarskapet gömde sig bakom myndigheterna.”

Alliansens upplösning 2018

”Ett borgerligt idéprojekt som dog och personliga relationer som aldrig blev desamma. Man har ju pratat om att det mycket var Annie Lööfs och Centerns val men det var väldigt mycket också Jan Björklunds val. Han har fått ta oförtjänt lite skit för Alliansens upplösning. Det kan jag säga när jag träffar Jan. ‘Du lät Annie Lööf klä skott för Alliansens upplösning.‘ I dag har jag en hjärtlig relation med båda”.

Kriserna i KD

Abortdebatten våren 2019

DN avslöjar att Lars Adaktusson röstade emot abort 22 gånger i EU-parlamentet.

Husaffären 2020–2022

Ebba Busch köper ett hus men säljaren ångrar sig. En långdragen tvist slutar i förlikning. Efter ett Facebookinlägg om säljarens ombud polisanmäls Busch för förtal och erkänner brott.

2020

Bilder på en festande Ebba Busch på en privat tillställning under pandemin – i strid mot Folkhälsomyndighetens råd – publiceras av Aftonbladet.

2023

Partisekreteraren Johan Ingerö lämnar sin post efter att ha polisanmälts av KD:s förre EU-parlamentariker Sara Skyttedal för sexuellt ofredande. Ingen förundersökning inleds eftersom det har gått för lång tid.

2024

Bråk om EU-listan

EU-parlamentarikern Sara Skyttedal petas från partiets EU-lista efter att ha sökt uppdrag hos SD.

Om reportaget

DN har följt Ebba Busch vid flera tillfällen, i riksdagen i Stockholm, på ett äldreboende i Hägersten och under hennes resa till Las Vegas och San Francisco tidigare i januari där hon deltog i techmässan CES och träffade svenska och amerikanska företag.

Share.
Exit mobile version