– Jag har aldrig sett kärnkraften som en så het fråga som nu.

Fatih Birol är chef för det Internationella energiorganet IEA, en organisation som den svenska regeringen var med och grundade 1974 med målet att främja medlemmarnas energisäkerhet. Han påpekar att 60 nya reaktorer befinner sig i byggfasen globalt, det högsta antalet på tre decennier.

– Efter Fukushimakatastrofen dämpades aptiten kraftigt. Men jag har väntat på comebacken, och den kan jag nu bekräfta. Kärnkraften har kommit tillbaka med besked, säger han till DN på Världsekonomiskt forum i Davos.

Sveriges närings- och energiminister Ebba Busch (KD) har tagit tillfället i akt. Hon är på plats för att marknadsföra och driva Sveriges nya energipolitik på den globala scenen.

– Jag hoppas att det finns de här som vill investera i Sverige, sa hon till publiken på ett kärnkraftsevenemang tidigare i veckan.

Så fort riksdagen har klubbat den nya finansieringsmodellen för kärnkraften senare i vår är Sverige ”open for business”, förklarade hon.

Modellen hon syftade på är den som strax före årsskiftet kritiserades hårt av remissinstanser som Svenska kraftnät. Kritiken har bland annat gällt de skyhöga kostnaderna och att systemet alltför ensidigt gynnar ny kärnkraft, även gentemot den befintliga.

Samtidigt har regeringen ont om tid. Den har lovat ett första spadtag för en ny reaktor innan valet 2026.

Märker du något intresse för att bygga ny kärnkraft i Sverige?

– Det är massivt. Vi har haft ett stort intresse från koreanerna och från Förenade arabemiraten, som har genomfört ett lyckat projekt nyligen. Sedan ska vi komma ihåg att Sverige har tecknat strategiska samarbetsavtal med Kanada och USA och nyligen med Japan, säger Ebba Busch.

Vattenfall utvärderar sedan tidigare tre leverantörer av fullskaliga reaktorer, men bekräftar för DN att sydkoreanska KHNP inte längre deltar i den processen. Då återstår amerikanska Westinghouse och franska EDF.

Du har bland annat träffat chefen för franska EDF här i Davos, ledde det till något konkret?

– Jo, men mycket av det slussar jag vidare i processerna, säger Ebba Busch.

IEA-chefen Fatih Birol välkomnar det återväckta intresset för kärnkraft i Europa.

– Europa begick ett historiskt misstag när man vände kärnkraften ryggen. Men nu ser jag att många europeiska länder byter riktning. De förlänger reaktorernas livslängd och bygger nya, säger han.

Ebba Busch vill driva kursändringen ännu hårdare.

– EU står inför ett vägval. Ska man som nu acceptera kärnkraft, eller med hull och hår slåss för den som en nödvändighet vid sidan av den förnybara kraften? Det vore ett stort steg som Sverige slåss för, säger hon och fortsätter:

– Tittar man på kapplöpningen globalt så går Asien och USA som tåget medan Europa fortfarande står och tvekar. Vi är klämda i ett industrikrig mellan USA och Kina.

Vattenfalls vd Anna Borg upplever också ett stort intresse för kärnkraften och för de svenska planerna i Davos.

– Det är många som delar samma utmaningar när det kommer till riskdelning och finansiering, säger hon.

Ett av de ämnen som hon har tagit upp under mötet är de långa tillståndsprocesser som hindrar investeringar i ny elproduktion.

– Detta är ett hot mot den ekonomiska tillväxten och konkurrenskraften i både Sverige och Europa, säger Anna Borg.

I en färsk rapport från IEA beskrivs flera problem med den globala kärnkraftssektorn och utmaningar i utbyggnaden. Ett av dem är den starka dominansen av aktörer i Ryssland och Kina.

– Att hitta en partner i det här sammanhanget är som ett katolskt äktenskap. Skilsmässa är svårt. Så länder måste välja noga vilka de samarbetar med, säger Fatih Birol.

Samtidigt var det länge sedan som Sverige gjorde egna tekniska satsningar inom kärnkraftsområdet.

– Sverige kommer att behöva kärnkraft, och då behöver ni också göra seriösa investeringar i utbildning och forskning, säger Fatih Birol.

Läs mer: Stjärnekonomen sågar inflationsbekämpning

Läs mer: Trump ser börsen som rättesnöre

Läs mer: Bildt: EU måste sätta hårt mot hårt

Share.
Exit mobile version