På industriparken utanför Luleå fylldes ett bord av mörkblå träblock formade som byggstenar. På ett ceremoniellt vis placerades byggstenarna en efter en av LKAB:s vd Jan Moström, energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och Darren Wilson, direktör för affärsområde specialprodukter på LKAB, tills de formade en mur.

De var på plats för att inviga byggnationen av LKAB:s demonstrationsanläggning vars syfte är att utarbeta tekniker för att förädla fosfor och sällsynta jordartsmetaller men även som ett forskningscenter.

På träblocken stod ord som ”resilience”.

– Vi behöver börja betrakta självförsörjningen som något nödvändigt, sa Ebba Busch (KD) och lade stenen med orden ”self-sufficiency”  på muren.

LKAB räknar med att produktionen från den framtida industriparken ska täcka cirka sju gånger Sveriges behov och sex procent av EU:s behov av fosfor inom jordbruket.

Gällande brytning av sällsynta jordartsmetaller finns det inte någon sådan i Europa i dag. Kina dominerar marknaden och EU har återkommande tryckt på för att beroendet behöver brytas.

LKAB:s vd Jan Moström är säker på att bolaget ska kunna konkurrera med Kina på världsmarknaden.

– Ja, det är klart att det går. Vår kärnverksamhet är järnmalmen men vi har turen att ha mineral som bär fosfor och sällsynta jordartsmetaller i det material som vi redan bryter. Det gör oss konkurrenskraftiga.

Han ser med oro på läget i världen.

– Världen har gått från globalisering och frihandel till mer sluten. Både Kina och USA blir mer isolerade. Allting har sin grund i elektrifiering och tillgång till de här materialen så att konkurrensen om materialen kommer att öka.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) menar att Sverige kan konkurrera på världsmarknaden om man slutar ”krångla till det”.

– Vi lägger på mer byråkrati och långa tillståndsprocesser med många osäkerhetsfaktorer. Vi måste förenkla och bana väg. Tar man klimatfrågan på allvar och vill se fler arbetstillfällen, då måste man börja älska gruvor.

Senast i raden av gruvfrågor som har landat på regeringens bord är den om en grafitgruva i Kiruna. Där tvingar regeringen i praktiken kommunen att godkänna en detaljplan för gruvområdet. Något som Kiruna kommunalråd Mats Taaveniku (S) varit kritiskt till.

– Man betraktar oss som en koloni där man bara hämtar resurser utan att ge någonting tillbaka, sa han till DN.

Ebba Busch känner inte igen sig i beskrivningen:

– Det är ett väldigt allvarligt uttalande och det har ingen bärighet på verkligheten. Vi har en lagstiftning i Sverige som ålägger kommuner att ta fram detaljplaner, den lagstiftningen är inte fritt valt arbete.

Behövs det stöd till Kiruna?

– Självklart, i alldeles för många fall har vi lämnat det lokala själva med tunga och stora investeringar. Det finns många sätt att plocka ner risk på som inte bara handlar om mer pengar.

Exakt vad det stödet skulle innebära finns det inte något konkret svar på utan hon hänvisar till exempelvis regeringens ”strategi för norra Sverige” där de har pekat ut sju målområden som regeringen bedömer som särskilt viktiga för utvecklingen i norr.

– Vi måste se hur vi kan stötta det lokala som får nya stora tunga företagsetableringar med välfärdssidan för det är två faktorer som hänger ihop säger Ebba Busch.

Share.
Exit mobile version