Det omdiskuterade toppmötet, dit Ryssland inte bjudits in, hålls i den schweiziska alpbyn Bürgenstock. När Sveriges vice statsminister, Ebba Busch, i dag ska tala kommer det att handla om vikten av långsiktigt stöd till Ukraina och mer specifikt vikten av stöd till kärnenergisäkerheten.

– Sverige har tagit på sig ett stort åtagande när det gäller samarbetet med det Internationella atomenergiorganet IAEA. Det handlar om pengar, men framför allt om expertis, inte minst när det kommer till återuppbyggnad av till exempel kärnkraftverket i Zaporizjzja, som i dag är belägrat av Ryssland, säger Ebba Busch, som också är energi- och näringsminister.

Kärnkraftverket är Europas största och erövrades av ryska styrkor i mars 2022. Inspektörer från IAEA finns på plats, men har ännu inte tillgång till alla reaktorhallar.

– Att Sverige nu, tillsammans med Japan, Tjeckien och Frankrike, är med och konkret bidrar med säkerheten känns oerhört viktigt och bra, säger Ebba Busch

Enligt Busch, som varit på plats under mötet i Schweiz sedan det inleddes i lördags, så har omvärlden noterat och lyft upp Sveriges långsiktiga stöd till Ukraina. Sammantaget handlar det hittills om 52 miljarder. Till det kommer framtida löften om stöd som till och med 2026 kommer att överstiga 100 miljarder kronor.

– Det är en tydlig signal om att vi är kraftfulla och långsiktiga, menar Busch.

Mötets fokus är att samlas kring den 10-punkts plan för fred som Ukraina presenterat. Några egentliga fredsförhandlingar har inte skett då Ryssland inte bjudits in att delta. Fokus har legat på tre punkter: kärnsäkerhet, fångutväxling och återlämnande av bortförda barn.

– Det stora avtrycket är den starka uppslutningen. Att hundra länder – varav många ligger långt borta från den här konflikten – så tydligt markerar att världen står på Ukrainas sida är ett styrkebesked, säger Busch.

I fredags, precis innan toppmötets början, kom ett nytt utspel från Putin. Han återupprepade då att han kan tänka sig en vapenvila, men bara på villkor att Ukraina ger upp de ryskockuperade områdena och avstår från medlemskap i Nato.

– Det kommer aldrig ske. Fredsförhandlingar måste hållas på Ukrainas villkor. Vi måste orka hålla i, annars får vi ett läge där vi byter allt vad internationell folkrätt heter mot våldskapital, fortsätter Busch, som också är en av avslutningstalarna under toppmötet.

Läs mer:

Winiarski: Toppmöte med låga förväntning om fred

Share.
Exit mobile version