På kavajslaget sitter en pin: ”Stoppa angiverilagen!” Från Stockholms stadshus hörs oppositionsborgarrådet Jan Jönsson ofta kritisera Tidösamarbetet. ”DDR-politik” säger han om Tidöavtalets förslag om anmälningsplikt, som av kritikerna går under namnet angiverilagen.

När han slår sig ner i biblioteket i Almedalen har han en kort paus mellan två seminarier.

– Man får väl tyvärr säga att de här två åren har varit väldigt besvärliga för oss, säger han.

EU-valkampanjen och ”Kalla faktas” avslöjande om SD:s anonyma konton har satt det politiska arbetet på paus mellan hela regeringen och samarbetspartiet. I samordningskansliet väntar många stora frågor på en lösning när höstens budget ska förhandlas, enligt DN:s källor i flera samarbetspartier.

– Det har varit viktigt att det har fått stå stilla. Vi har kampanjat och valt att inte jobba framåt, säger Liberalernas partisekreterare Jakob Olofsgård.

Att Sverigedemokraterna använder sig av hemliga konton och vägrar stänga ner dem har varit allra svårast för regeringens minsta parti att hantera. ”Vi är arga i den folkpartistiska själen”, som Jakob Olofsgård uttryckte det i våras. Men samarbetet med SD fortsätter.

– Nu arbetar vi för lagstiftning på det här området, det är det enskilt viktigaste, säger Olofsgård.

Halvvägs in i mandatperioden öppnar Jimmie Åkesson Almedalsveckan med ett ultimatum.

– Om valresultatet håller i sig efter nästa val – då är vi antingen ett regeringsparti eller ett oppositionsparti, mellantinget existerar inte, säger SD-ledaren till DN.

Dessutom vill Sverigedemokraterna bli det nya skolpartiet.

Två löften som har ett problem – Liberalerna.

– Det finns inte på kartan. Jag och många med mig kommer inte vara kvar i det här partiet om man mot förmodan skulle komma fram till att vi ska samarbeta med SD i regeringen, säger Jan Jönsson.

Flera centralt placerade L-källor understryker i bakgrundssamtal att samarbetet med Sverigedemokraterna nu, mer än någonsin, ses som ett tillfälligt men nödvändigt ont.

– Moderaterna måste välja. Är det SD eller L som ska sitta i regering nästa mandatperiod? För ni får inte båda, säger en L-källa.

– Det finns ingen i vårt parti som vill öppna för att SD ska sitta i regering. Vi är glasklara på den punkten, säger en annan L-källa.

Motståndet verkar kompakt i stora delar av partiet. Men Torkild Strandberg, Liberalernas starke man i Landskrona, tycker att Tidösamarbetet har gett stora sakpolitiska leveranser. Han befinner sig långt från Visby.

– Usch, säger han på telefon om Almedalsveckan.

Torkild Strandberg var först i Liberalerna med att samarbeta med SD – och har med partiets stöd styrt Landskrona i 16 år. Att det nu på riksnivå finns skav mellan partierna i Tidösamarbetet är inte särskilt oväntat, säger han.

Han menar att partiet har ett val att göra i relation till SD.

– Alla partier måste fundera över hur nästa mandatperiod ska gestalta sig för att kunna lämna konkreta besked om det. Ytterst handlar det om hur det går på valdagen 2026, säger han.

Så du menar att dörren inte behöver vara stängd för att sitta i regering med SD?

– Någonstans måste varje diskussion handla om vad man vill göra. Vi har ett beslut om att inte sitta i en regering med SD och det gäller tills man väljer att ta ett annat beslut, säger Torkild Strandberg.

I Liberalerna beskrivs kapitlet om skolan som partiets stora framgång i Tidöavtalet. Med Mats Persson och Lotta Edholm har man de båda ministerposterna vid Utbildningsdepartementet.

– För oss är skolfrågorna otroligt viktiga. Vi slet med det här redan förra mandatperioden, nu samarbetar vi med SD. Så viktigt är det att vi visar att vi tar ansvar för Sverige, säger Jakob Olofsgård.

När Jimmie Åkesson nu vill bredda Sverigedemokraternas politikområden är det Liberalernas stora profilfråga han riktar in sig på.

– Det är ett fält som lämnats till andra partier helt och hållet, och framför allt till mindre partier. Att ett stort parti i regeringsunderlaget fokuserar på det tror jag är väldigt bra, säger SD-ledaren.

Till GP säger Jimmie Åkesson att nästa skolminister borde bli en sverigedemokrat. Från scenen i Almedalen säger han att SD, precis som de enligt honom gjort med invandringsfrågan och brottsligheten, ska ”vinna debatten om skolan”.

– Vi leder! De andra följer! ropar han till publikens applåder.

Redan nu går Sverigedemokraterna fel i skolpolitiken, menar Liberalernas partisekreterare.

– En stor invandring har bidragit till utmaningarna men det bidrar inte till alla problem. Avregleringar på 90-talet, vinstdrivande aktiebolag, avsaknaden av statliga regler har varit förödande för den svenska skolan. Det tar vi tag i nu, säger Jakob Olofsgård.

Att dela ministerposter med SD är en icke-fråga, fortsätter han.

– När jag lyssnar in partilandet finns inga sådana diskussioner. SD:s anonyma konton har bekräftat att vårt beslut på landsmötet är riktigt, säger Olofsgård.

Lyssna på DN:s politikpodd om Åkessons skolutspel – och striden om ministerposter.

ÄLSKADE POLITIK

”Vet hut!” – därför tar Åkesson strid om skolan


https://media.pod.space/alskadepolitik/alskade-politik-240626.mp3?source=dn-web

Läs mer: Tomas Ramberg: Kristersson behöver Åkesson mer än han behöver Pehrson

Share.
Exit mobile version