De senaste dagarna har världens börser fallit kraftigt, bland annat efter svaga jobbsiffror från USA. Den värsta volatiliteten ser ut att ha lagt sig på tisdagen, men kvar finns en oro för att global ekonomi går in i en tuffare period än väntat.
– Det finns en del indikatorer som pekar åt fel håll både i USA och Europa. Många länder ser en nedgång i inköpschefsindex. Det är en tydlig signal om att konjunkturläget inte kommer vara lika starkt framöver som vi trodde. Dessutom går Kinas ekonomi knackigt och vi har oroligheter i Mellanöstern, säger Robert Boije, chefsekonom på det statliga bolåneinstitutet SBAB.
I USA växer nu kritiken mot att den amerikanska centralbanken (Fed) väntat för länge med att sänka styrräntan, som i nuläget ligger i intervallet 5,25 till 5,50 procent. Fed hänvisar till att inflationen fortfarande ligger över inflationsmålet på 2 procent.
– Jag tycker att reaktionen på arbetsmarknadsstatistiken har varit överdriven. Men fortsätter det visa sig att det går åt fel håll ökar sannolikheten för en dubbelsänkning i USA rejält, säger Robert Boije.
Den amerikanska centralbankens agerande har stor inverkan på vad den svenska Riksbanken gör. Robert Boije tror dock inte att det kan komma att bli någon dubbelsänkning, alltså 0,5 procentenheter, på svensk mark när nästa räntebesked lämnas den 20 augusti.
– Det pekar snarare mot flera mindre räntesänkningar. Riksbanken har sagt ett det kan bli tre sänkningar innan årsskiftet, vi tror på fyra.
Det är positiva signaler för den som sitter med stora lån. Men för ekonomin i stort är det illavarslande, säger Robert Boije. USA:s inbromsning kan dessutom komma som ett slag under bältet för den svenska ekonomin, eftersom vi redan befinner oss i en lågkonjunktur.
– Vi har länge pratat om en mjuklandning. Går USA och Europa in i en lågkonjunktur kommer det påverka Sverige negativt, eftersom det är våra största exportmarknader. Då kan arbetslösheten stiga mer än vad vi ser framför oss just nu. Då kan lågkonjunkturen fördjupas.
Men hittills manar Robert Boije till lugn. Han tycker inte heller att man bör läsa in för mycket i de senaste dagarnas skakighet på börsen.
– Efter en period då det gått väldigt mycket upp brukar det komma rekyler nedåt. Då kan det räcka med att det kommer flera negativa siffror samtidigt. Efter kraftiga nedgångar brukar det också bli en rekyl upp. Marknaden är volatil nu och det återstår att se var det tar vägen. Men kommer det nya negativa konjunktursiffror från USA och Europa finns det en risk att börsfallet fortsätter ett tag.
Läs mer
Experten: Oroliga veckor väntar efter börsraset
Maria Crofts: Placera aldrig din buffert på börsen
Carl Johan von Seth: Den raka resan mot en normaliserad ekonomi är slut