Under måndagen kunde DN berätta om omfattande plagiat bland riksdagens motioner. Åtminstone 57 riksdagsledamöter under höstens allmänna motionstid satt sitt namn på motioner som innehåller tydliga plagiat.

Nu öppnar Moderaternas gruppledare upp för tydligare riktlinjer när det kommer till motionsskrivandet.

– Den här granskningen föranleder att man skulle behöva sätta sig ner, och det kommer säkerligen redan att komma upp på nästa gruppledaröverläggning mellan partierna. Den kommer säkert att leda till en diskussion om det kan finnas anledning att ändra om och få några gemensamma riktlinjer hur enskilda motioner formuleras, säger Mattias Karlsson, som är Moderaternas gruppledare i riksdagen.

Han slår dock fast att de fristående motionerna som avslöjats i slutändan är de enskilda ledamöternas ansvar. Moderaterna har, likt de andra partierna DN pratat med, inte några formella riktlinjer för hur motioner ska skrivas eller hur källor ska uppges.

– Våra riktlinjer handlar mer om praktiska frågor, som att man ska undvika att motionera om saker riksdagen inte har rätt att besluta om. Och vårt kansli gör en sakgranskning av frågorna.

25 socialdemokratiska ledamöter har skrivit under motioner med större plagiat, visar DN:s granskning.

”Som ledamot måste man stå för de motioner som lämnas in. Att ta hjälp av andra, under förutsättning att det görs med deras medgivande, är inte orimligt. Alla motioner granskas dessutom för att stämma med partiets politik och med vår budget”, skriver partiets gruppledare i riksdagen Lena Hallengren i en kommentar.

Fakta.Så gjorde vi granskningen

DN har utarbetat ett eget plagiatkollsverktyg som gått igenom de drygt 3 000 riksdagsmotioner som ledamöter lämnat in under den allmänna motionstiden hösten 2024. Plagiatkollsverktyget Copyscape har också använts för att gå igenom motionerna.

DN har sedan manuellt gått igenom de potentiella plagiaten. DN har i granskningen endast tagit med längre, ordagranna textstölder där originalkällan varken är det egna partiet på någon nivå eller lagtext, och där hänvisning till en bestämd källa helt och hållet saknas. Ur flera hundra potentiella plagiat har DN valt ut 64 särskilt allvarliga.

Ledamöternas eget ansvar lyfter även Linda Lindberg, som är Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen.

– Vi gör ingen granskning huruvida en ledamot eventuellt tagit texter från andra dokument. Utan det är upp till varje ledamot att formulera sina texter och de politiska förslag man lägger fram. Det är en rimlig ordning kan jag tycka.

Lindberg säger att hon inte tycker det är särskilt märkligt att riksdagsledamöter tar till sig av förslag som man tycker är bra, och att man lyssnar på vad professionen och organisationer tycker i olika frågor, även om hon föredrar att ledamöterna formulerar sina texter själv.

Händer det att man får färdiga motioner av intresseorganisationer, som man sedan lämnar in?

– Om man suttit i dialog så kan man få inspel om vad som kan vara intressant att lyfta, utifrån gemensamma diskussioner. Men jag har inte sett att man använt något helt färdigt, vad jag kan minnas nu i vart fall.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet är de enda partier där DN inte kunnat hitta några tydliga plagiat bland motionerna. Samuel Gonzalez Westling är Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen. Han förklarar detta med att Vänsterpartiets ledamöter skriver få fristående motioner. Det finns vänsterpartistiska motioner där DN hittat stycken tagna från andra källor. I de fallen har dock källa till texten uppgetts.

– Jag ska inte säga att det aldrig förekommit att någon av oss kopierat någon del av en text. Men jag ser inte att det är ett jättestort problem. Det skulle det däremot vara om det är någonting som sker systematiskt.

Annika Hirvonen, Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, säger att de har pratat om den potentiella problematiken internt.

– Det är viktigt att våra ledamöter tar ansvar för att det är partiets politik man framför, även om man får inspiration från andra som tycker som vi. Det är också viktigt att man är transparent. Jag tycker själv att det är väldigt bra med källhänvisningar. Det stärker textens kvalitet och är värdefullt när man är många som skriver under en motion. Då kan jag dubbelkolla var informationen kommer från innan jag sätter mitt namn på motionen.

Det är dock, enligt Annika Hirvonen, inte ovanligt att man inom partiet lånar texter av andra.

– Jag har skrivit texter som är uppenbart uppskattade och som andra återanvänt. Det blir man bara glad över, då känner man att man påverkat.

Share.
Exit mobile version