Narendra Modi och Xi Jinping träffades vid sidan av toppmötet i Brics i sydvästra Ryssland – Brics som står för Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, den icke-västliga sammanslutningens ursprungliga medlemmar, som vill utgöra en motvikt till forum som G7.

Både Modi och Xi poängterade i uttalanden vikten av att grannländerna som är världens folkrikaste nationer kan hantera sina olikheter och konflikter på ett ordnat sätt – och därmed fungera som förebilder för utvecklingsländer till fromma för global fred.

Samtalet ägde rum två dagar efter att Kina och Indien kommit överens om att under ordnade former börja patrullera den nästan 350 mil långa gränsen i Himalaya.

Trupper hamnade där i strid i en dalgång i juni 2020, då 24 soldater dödades, med ett dödläge i över fyra år som följd. Efter sammandrabbningen införde premiärminister Narendra Modi strikta begränsningar för kinesiska direktinvesteringar. Och lovade dyrt och heligt att Indien inte återupptar normala förbindelser med Kina förrän lugn och ro råder vid gränsen.

När Xi Jinping förra året uteblev från Brics möte i New Delhi, som Modi var värd för, sågs det som ytterligare ett lågvattenmärke i relationen.

Under denna frostiga tid med Kina har Indien knutits närmare USA och ingår nu i säkerhetsgruppen Quad tillsammans med USA, Japan och Australien. USA odlar gärna kontakterna med Indien eftersom landet ses som en allierad som kan motverka Kinas växande inflytande i Asien.

Både Kina och Indien vill utmåla sig som ledare för världens utvecklingsländer. Men medan Kina jobbar för att försöka slå sönder den rådande världsordningen med USA vid rodret ligger det inte i Indiens intresse att bryta med väst.

Indiska experter varnar, trots framstegen den senaste veckan, för att tro att relationen med Kina nu är reparerad en gång för alla. Tvärtom, menar de, ligger det i Kinas intresse att slå in en kil mellan Indien och USA. Och att jättarnas strategiska rivalitet är här för att stanna.

Share.
Exit mobile version