I juli 2022 köpte en man en SL-biljett av en spärrvakt på Fridhemsplans tunnelbanestation i Stockholm. Mannen efterfrågade en pensionärsbiljett med reducerat pris eftersom han var över 65 år, men efter att han blivit insläppt genom spärrarna noterade han att spärrvakten sålt en vanlig biljett till honom. Han gick då tillbaka till spärrkuren för att påtala felet.

Därefter går de båda parternas berättelser om vad som hände isär.

Inför tingsrätten har mannen sagt att spärrvakten var ”stentuff” och uppmanade honom att ”tala ur skägget”. Spärrvakten har å sin sida hävdat att han förklarade för mannen att han inte kunde göra några återköp av biljetter. Mannen ska då ha blivit våldsam och sparkat och slagit på kuren, enligt spärrvakten, som även påstår att den äldre mannen uttryckte sig rasistiskt.

Ordningsvakter tillkallades och mannen omhändertogs. Baserat på spärrvaktens uppgifter misstänktes han för hot mot tjänsteman. Han fördes sedan till ett avräkningsrum där han placerades på golvet i en timme tills dess att polis kom till platsen. Strax därpå släpptes mannen.

När polisen talade med spärrvakten uppgav han att mannen slagit på kurens glas för att skrämma honom. Men uppgifterna motbevisades av en övervakningsfilm som fångade händelsen på bild. På filmen höjer mannen inte ens händerna. I samband med detta lades förundersökningen mot mannen ner.

– Man vill berätta helheten, men så råkar det bli fel när man berättar den, har spärrvakten sagt i förhör som förklaring.

Istället åtalades spärrvakten för falsk beskyllning eftersom han lämnat oriktiga uppgifter om mannen till polisen. I höstas dömdes spärrvakten till dagsböter för falsk beskyllning av normalgraden i Stockholms tingsrätt. Det motiverades med att mannen omhändertagits av vakter och misstänkts för hot mot tjänsteman.

Svea hovrätt gör en något annorlunda bedömning, vilket Dagens Juridik var först att rapportera. Den högre instansen menar att brottsmisstanken inte innebar några allvarliga konsekvenser för mannen och dömer istället spärrvakten för ringa falsk beskyllning. Påföljden blir dagsböter.

Den som oriktigt beskyller en person för en brottslig gärning, något som tidigare kallades falsk tillvitelse, kan som högst dömas till två års fängelse.

Läs mer:

Tusentals klagomål på bussarna i söderort i Stockholm

Stöldvåg i Ica-butik efter att SL öppnade spärrarna

Share.
Exit mobile version