Under flera års tid har det varit återkommande problem med hot- och våldssituationer riktade mot personal, oftast kopplade till stölder av till exempel elektronik och annat material, enligt Kretslopp- och vattennämnden i Göteborg.

De har nu fattat beslut om att staden ska ansöka om tillstånd för kamerabevakning på återvinningscentralerna ”med syfte att öka tryggheten för personal och besökare samt förhindra stölder.”

”Det förekommer regelbundet inbrott och inbrottsförsök på samtliga återvinningscentraler”, skriver man och i en sammanställning från det senaste året listas polisanmälningar.

Några exempel från polisanmälningarna:

”Inbrott i container för textilinsamling”, ”Hotfull situation”, Inbrott i containern för elektronik”, ”Bilbatterier stulna”, ”Bil kommer och försöker ta grejer ur Återbruket”, ”Sexuellt ofredande”, ”Kund som hotar personal och annan kund”, ”Kund tar från Björk & Frihets container”, ”Larmtrådar avklippta”, ”Framtagna verkstyg o diverse annat, tyder på nattbesök”.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

I andra vågskålen ligger integriteten hos både personalen och allmänheten som lämnar sitt skräp. Men kommunen anser att bevakningsintresset ”bedöms i det aktuella fallet väga tungt i relation till den enskildes intresse av att inte bli övervakad.”

I beslutet lyfter man att det bara är polisen som ska kunna titta på filmerna vid misstanke om brott, och att man samverkat med fackförbundet Kommunal.

Emma Hilmersson vid förvaltningen för Kretslopp och vatten säger till DN att det ofta är metallföremål som stjäls, liksom bilbatterier.

– Det går i vågor vad som eftersöks mest, men det är ganska många incidenter, och det kan skilja sig åt mellan olika platser. Ibland är det bara stök, man är där på nätter och kanske river ut textilier ur våra behållare.

Finns ingen oro för integritetsfrågan?

– För det första ska materialet vara tillgängligt för mycket få och det ska bara, om vi får tillståndet, begäras ut när polisen vill ta del av det.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Om Integritetsskyddsmyndigheten beviljar tillstånd blir Göteborg på intet sätt först. Totalt hade till och med första halvåret 2023 79 kameratillstånd vid återvinningscentraler beviljats.

Ett exempel är Järfälla som i fjol fick lov att sätta upp fyra kameror vid mindre återvinningsstationer, ett annat i Örebro som 2019 fick klartecken för två, större, återvinningscentraler. Stockholm Vatten och Avfall uppger för DN att de har kameror på alla sina återvinningscentraler.

Integritetsskyddsmyndigheten skriver att de som besöker en återvinningscentral gör det i regel under en kort stund ”och integritetsintresset väger därför som utgångspunkt relativt lätt.” Men eftersom det även är en arbetsplats väger integritetsintresset ”relativt tungt under bemannade öppettider.”

Fakta.Tillståndskravet föreslås tas bort från 1 juli 2025

För två veckor sedan tog justitieminister Gunnar Strömmer (M) emot den utredning regeringen beställt om lättningar i regelverket för kameraövervakning för kommuner och regioner.

Utredningen föreslår bland annat att tillståndskravet ska avskaffas helt för alla som i dag omfattas av det, till exempel kommuner, regioner och statliga myndigheter.

Enligt förslagen ska kamera­bevakning få bedrivas om det är nödvändigt för att utföra en uppgift av allmänt intresse eller som ett led i myndighetsutövning.

Det ska finnas en dokumenterad intresseavvägning oavsett om bevakning sker på en plats dit allmänheten har tillträde eller inte, vilket är en skillnad i förhållande till dagens regler.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Källa: Regeringen

Share.
Exit mobile version