Under OS var det hemmahoppet Leon Marchand som fick supportrarna i La Défense Arena att jubla stort. Nu ska italienaren Simone Barlaam försöka bidra till en liknande simfest i Paralympics.

Samtidigt ska parasimmaren också försöka njuta – något han inte gjorde när han tog ett guld, två silver och ett brons under de covid-19-influerade spelen i Tokyo för tre år sedan.

– Jag tyckte inte om vad jag höll på med. Jag kom dit och var nästan äcklad av simningen, jag var inte nöjd med mig själv, sade han till Reuters inför årets Paralympics.

– Så jag vill njuta i Paris och ta vara på varje stund.

Redan på första distansen plockade han sin första medalj. Under torsdagen simmade italienaren hem ett silver på 400 meter frisim (klass S9).

Utöver medaljerna i Paralympics har 24-åringen redan hunnit med att ta 18 VM-guld, varav sex stycken kom i Manchester i fjol. Där blev han dessutom den första S9-simmaren under 24-sekundersvallen på 50 meter frisim, när han klockade in på den nya världsrekordtiden 23,96 sekunder.

Simone Barlaam är född med en missbildning i höften, som gör att hans högra ben är kortare än det vänstra. Han berättar att han känner sig hemma i vattnet.

– Det ger mig en känsla av lätthet, att vara smidig och graciös. Något jag inte ofta gör på land, där jag känner mig lite klumpig.

Fakta.Då tävlar Simone Barlaam

1 september: 100 meter frisim (S10)

Försöksheat 09.38, final 17.44.

2 september: 50 meter frisim (S9)

Försöksheat 10.03, final 17.52.

3 september: 100 meter ryggsim (S9)

Försöksheat 09.38, final 17.37.

6 september: 100 meter fjärilsim (S9)

Försöksheat 10.18, final 18.35.

Fakta.Så funkar parasimning

Parasimning delas upp i olika klasser (1–14) beroende på typ av nedsättning. Prefixet (S) står för frisim, fjärilsim och ryggsim, (SB) står för bröstsim och (SM) för individuell medley.

Klass 1–10: Fysisk funktionsnedsättning
Klass 1 innebär högst nedsättning, och klass 10 lägst. Idrottare med olika typer av fysisk nedsättning tävlar mot varandra – klasserna baseras på hur stor påverkan nedsättningen har på idrottarens simmöjligheter.

Klass 11–13: Synnedsättning
Klass 11 innebär högst synnedsättning, där samtliga idrottare även använder sig av svarta glasögon. Klass 12 och 13 innebär lägre synnedsättning.

Klass 14: Intellektuell funktionsnedsättning
Innebär ofta att idrottaren har svårt med exempelvis mönsterigenkänning, sekvensering, minne eller har sämre reaktionstid.

Källa: Internationella paralympiska kommittén.

Share.
Exit mobile version