En situation uppstår på planen. Genast svärmar mängder av spelare från båda lagen runt domaren för att säga vad de tycker.

Så har det sett ut historiskt i världsfotbollen.

Men inför EM som avgjordes tidigare i sommar införde Uefa ett nytt direktiv: Endast lagkaptenen fick prata med domaren. Andra spelare som kom fram för att diskutera domslut riskerade att straffas med gult kort.

”Att försöka förklara ett beslut när upp emot 22 spelare omringar dig är omöjligt för en domare”, sade Uefas domarchef Roberto Rosetti i ett öppet brev inför turneringen.

Implementeringen av den nya regeln var lyckad, menar den tidigare elitdomaren Stefan Johannesson.

– Jag tyckte det funkade jättebra. Alla inblandade verkade tycka det också. Jag har pratat med Uefa och de verkade jättenöjda också, säger Johannesson, i dag ansvarig för domarfrågor på Svenska fotbollförbundet (SvFF).

Förändringen gör livet ute på planen enklare för domaren.

– Vi slapp en massa tjafs och avbrott i spelet, konstaterar domarbasen.

Efter ett framgångsrikt test i EM har Uefa nu implementerat direktivet även för Champions League, Europa League och Conference League till hösten. Dessutom har regeln införts i spanska La Liga.

– För de andra spelarna blir det enklare. De går inte till domaren, de omringar inte domaren, så det är något extremt positivt för fotbollen, sade Roberto Rosetti till Reuters när beskedet kom i juli.

Nu berättar Stefan Johannesson att det nya direktivet lyfts även inom svensk fotboll.

– Ja absolut, det har vi diskuterat. Men vi vill inte göra någonting nytt i seriespelet, utan den kommer nästa år, säger han.

Till dess har man hunnit få ett ännu större arbetsprov på hur det fungerar.

– Skulle Uefa gå ut och säga att: ”Nej, det blev inget bra i Champions League under hösten”, då kommer vi säkert inte att tillämpa det. Men om det fortsätter som det gjorde och alla är nöjda med det kommer vi säkert att göra det. Vi följer ju i stort sett alla direktiv som vi får från Fifa och Uefa.

Vad skulle krävas rent praktiskt för att implementera det i Sverige?

– Det är ingen regeländring i sig, utan det är ett direktiv som de går ut med till oss. Så det krävs bara att vi bestämmer det och informerar alla inblandade parter.

Share.
Exit mobile version