Efter missräkningen i premiären mot Tyskland var de svenska handbollsherrarna i stort sett tvungna att vinna mot Spanien för att inte OS-starten skulle få en fiaskostämpel. Även om gruppspelet bara börjat skulle två raka förluster innebära ett prekärt läge i kampen om topplaceringarna i gruppen och en mer gynnsam kvartfinalslottning.

Nu kan alla de farhågorna strykas.

Förbundskaptenen Glenn Solberg valde att starta med en annan uppställning i match nummer två. Lucas Pellas tog plats på vänsterkanten, truppens längste spelare Karl Wallinius (199 cm) startade som vänsternia och i mittförsvaret tillsammans med Oscar Bergendahl för att ta hand om de långa spanjorerna. Och kanske framför allt fick Tobias Thulin byta av Andreas Palicka i mål.

Ett lyckosamt drag. Thulin kom in bra i matchen och stod för fem räddningar redan de första 15 minuterna, varav en benparad på en straff.

Spanien har i handbollsvärlden gjort sig kända för att dra ner tempot i spelet och stoppa lag som Sverige från att använda sin rörlighet och fart. Men matchen blev allt annat en tempofattig.

Både Spanien och Sverige satte hårt mot hårt med aggressivt och fysiskt försvarsspel. När Sverige fick upp farten i spelet lyckades de ofta ta sig förbi spanjorernas försvarslinje och gå upp till en fyramålsledning. Men den första halvleken blev ryckig med många avblåsningar, vilket också gjorde att tempot sjönk.

Mycket tack vare spelfördelaren Alex Dujshebajev, som stod för både framspelningar och mål, lyckades Spanien radera ut avståndet och det var likaläge i paus, 11–11.

Läktarna i Paris sud arena har varit fullsatta vid samtliga matcher under OS och stämningen hög. Den här eftermiddagen var det betydligt fler spanska flaggor än svenska på plats. Men det hjälpte inte.

Sverige såg till att dra upp tempot igen när den andra halvleken startade och fick snabbt utdelning. Fyramålsledningen var strax tillbaka.

Bäst utdelning fick Sverige på sitt genombrottsspel. Både Felix Claar och Lukas Sandell hittade fina luckor. När Sverige tryckte på för kontringar hann spanjorerna inte heller med, och till skillnad mot i premiären kunde blågult ösa på med så kallade ”enkla” mål från kanterna via Sebastian Karlsson och Lucas Pellas.

Sverige står nu på en seger och en förlust och möter härnäst Slovenien på onsdag.