Det är lunchtid på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Studenter med rykande tallrikar eller kaffemuggar i händerna letar efter lediga platser vid långborden i matsalen. Så, plötsligt, ställer sig en grupp kvinnor upp och börjar sjunga.
– Leve, leve, leve Palestina.
Vapenvilan mellan Hamas och Israel har nyligen inletts. 90 palestinska fångar har släppts i utbyte mot tre israeliska gisslan. Drygt 600 lastbilar med nödhjälp har rullat in i Gaza.
Men de sjungande studenterna som tågar ut ur universitetsbyggnaden i Göteborg under måndagen vill påminna om att lidandet inte är över.
– Det här är en tillfällig vapenvila. Man vet inte vad som kommer att hända, säger Isra Barham.
Hon, som har släkt i Palestina och snart ska ta arkitektexamen i Göteborg, är en av de studenter och lärare som skrivit under ett öppet brev till Chalmers ledning. Gruppen kräver bland annat att universitetet stoppar alla investeringar i Israel och fördömer landets attacker mot Gaza och Västbanken. Brevet har fått 500 underskrifter.
Naima Callenberg, som är tekniklektor på arkitektprogrammet, är en av lärarna som skrivit under kravbrevet. Hon är på plats utanför Chalmers på måndagen och säger att det är viktigt för henne både att stötta studenterna och att protestera mot Israels olagliga ockupation av flera palestinska områden.
– Vi som är lärare i arkitektur arbetar med territoriella frågor, med landägande på olika sätt. Och arkitektur används ju där som ett medel i ockupationen, säger hon.
Lektorn är kritisk till hur hennes arbetsgivare hanterat protesterna under året som gått, och säger att Chalmers ledning inte varit öppen för dialog. Hon får medhåll av flera studenter som DN talar med.
– Vi har begärt många möten och skickat tidsförslag till ledningen. De ignorerade oss helt i början. Sedan fick vi ett möte, efter att vi campat här utanför. Sen ignorerade de oss igen, säger studenten Dani.
Vad universitetet gör spelar roll för konflikten, anser han.
– Alla har ansvar. Chalmers har också ett ansvar, för att se till att deras samarbeten och pengar inte går till krigsbrott. De har ett ansvar, och de har agerat tidigare i andra konflikter.
DN har, utan framgång, sökt universitetets rektor Martin Nilsson Jacobi. Representanter för ledningen har tidigare skrivit till studenterna att forskningen på Chalmers omfattas av akademisk frihet.
”Det är inte universitetets roll att driva utrikespolitiska frågor och därför kommer Chalmers inte att tillmötesgå krav på handlingar som innebär utrikespolitiska ställningstaganden”, lyder förklaringen i ett mejl som DN tagit del av.
Studenterna som demonstrerar utanför universitetet är kritiska till svaret. Arkitektstudenten Isra Barham påpekar att Chalmers tidigare bland annat fördömt våld mot studenter i Iran och kriget i Ukraina.
– Men nu väljer de att vara tysta, säger hon.
Fakta.Detta kräver studenterna på Chalmers
■ Måndagens manifestation arrangerades av studentföreningen ”Chalmers Social Justice”, vars medlemmar tidigare protesterat tillsammans med gruppen ”GU students for Palestine” på Göteborgs universitet. Den sistnämnda gruppen har gjort sig känd att ha slagit upp ett tältläger i Vasaparken, vilket upplöstes i november i fjol.
■ Gruppen kräver bland annat att Chalmers ska stoppa alla investeringar i Israel, hissa Palestinas flagga, stötta återuppbyggnaden av lärosäten i Gaza och ge stipendier till palestinska studenter.