Det finns listor och listor. En är den som publiceras i tidningarna när det drar ihop sig till självdeklarationen. En annan är den över populäraste namnen på nyfödda. Båda brukar vara poppis på tidningsredaktionerna, liksom den som blev offentlig några dagar före nyårsafton.

Listan i fråga är den över årets nyord och det är alltid lika spännande att se dels hur många de är, dels vilka man har hört talas om.

Fjolårets nyord var 32 till antalet, men så värst många av dem har jag i ärlighetens namn aldrig noterat. Jag lär inte använda något av dem heller framöver.

Kanske beror det på att jag är lite gammaldags när det kommer till ord. Visst ska man ta till sig det nya, men det finns gränser. För några år sedan började många använda uttrycket fett bra om något som är positivt. Inte jag, eftersom jag tycker att det är konstigt att fett skulle vara så märkvärdigt. Särskilt så här års efter all julmat.

Nej, tacka vet jag gamla ord och de behöver inte vara urgamla för den sakens skull.

Ta ett ord som bedårande. Varför ser man sällan det i skrift numera?

Eller snofsig. För att inte tala om sjangdobel, ett ord som min mormor använde vid festliga tillfällen. Till vardags nöjde hon sig med att säga stilig. Det är i princip samma sak och hon sa det med eftertryck, men sjangdobel låter fasen så mycket stiligare.

Vardags ja. Varför har det ordet en så fadd klang. Det duger till vardags – hur ofta har man inte hört den frasen?

Det är ungefär som när sportkommentatorer säger eller skriver om en landslagsspelare att han eller hon spelar i den eller den klubben till vardags. Rätta mig om jag har fel, men det spelas rätt många matcher i helgerna…

Jag har ett förflutet som sportjournalist så jag borde kanske inte sticka ut hakan, men det finns något jag undrat över: varför säger fotbollsexperterna så ofta ”det är bara att lyfta på hatten” när en spelare gjort något bra.

Vem sjutton använder hatt nuförtiden?

Nej, kom loss och ge oss ett nyord för ovanstående uttryck och jag lovar att anamma det – på stubinen.

Läs fler kåserier av EKG, till exempel om att få höra söderslang på Östermalm.

Share.
Exit mobile version