Under 2024 ökade produktionen från vindkraften med 18 procent och sprängde för första gången gränsen 40 TWh (terrawattimmar) under ett år, närmare bestämt 40,3 TWh. Det kan jämföras med kärnkraftens 48,7 TWh, enligt branschorganisationen Energiföretagens årsstatistik.

Med samma ökningstakt skulle vindkraften gå om kärnkraften redan i slutet på 2025 eller året därpå.

Men Energiföretagens elmarknadsanalytiker Magnus Thorstensson är tveksam. Det går trögare för vindkraftsatsningarna. All ny väderberoende elproduktion gör att priserna svänger häftigt. Omkring 700 timmar noterade minuspriser under året på elbörsen Nord Pool, vilket är cirka åtta procent av årets alla timmar, och dubbelt så många som 2023.

De olika typerna av elproduktion kannibaliserar på varandra, som Magnus Thorstensson uttrycker det. När det blåser mycket eller solen skiner från klarblåa himlar på sommarhalvåret rasar priserna snabbt ner på minussidan.

– Det här gör att det blir svårare att räkna hem investeringar, säger Magnus Thorstensson.

Och trots den högre elproduktionen, fem procent högre 2024 än året före, så ökar inte användningen mer än marginellt. Många energiinvesterare, som statliga Vattenfall som står i begrepp att bygga ny kärnkraft, har pekat på vikten av att produktion och förbrukning ökar hand i hand. Annars riskerar kalkylerna inte att gå ihop.

I stället ökar elexporten och nådde nästan rekordnivån från 2022 som en effekt av de högre priserna på kontinenten. Importen av el var samtidigt rekordlåg, 23 procent lägre än under 2023. Import sker främst när den tillgängliga effekten inte täcker behovet inom Sveriges gränser.

Men prismässigt var 2024 mindre spännande än på länge. Trots krigsrubrikerna med skenande elpriser en vecka i december, så var snittpriset över året det lägsta sedan 2020.

– De höga priserna i december visar hur volatilt det blir när vi får förlita oss mer på vind och sol, säger Magnus Thorstensson.

Speciellt gäller det Tyskland, och när det är vindstilla och ingen sol (dunkelflaute på tyska), slår de skyhöga tyska priserna in över Sydsverige, något vi med tydlighet fått lära oss.

Hur det blir med den saken framöver kan komma att avgöras när Svenska kraftnät ihop med motsvarigheterna i de andra länderna i slutet av januari lägger fram förslag på nya elområden.

Läs mer:

Elkaos och storpolitiskt kraftbråk – här är orden som förklarar röran

Share.
Exit mobile version