Som 22-åring Dramatendebuterade Electra Hallman som Hedda Gabler. Sedan dess har hon bland annat spelat i ”Kung Lear” och Mattias Anderssons ”Uppenbarelsen”.

I höst, nio år efter debuten, gör hon en annan klassisk kvinnoroll på Dramatens stora scen: Madame Bovary, huvudpersonen i den franska romanen med samma namn från 1857. Nu har Electra Hallman precis läst ”Madame Bovary” för första gången – och förvånats.

– Jag trodde att den skulle vara en kärleksroman men jag upplever den snarare som samhällskritisk än ett psykologiskt porträtt av en kvinna. Det handlar om materialism, om att mycket vill ha mera och det finns ett intressant klassperspektiv, säger hon.

I romanen inleder Madame Bovary flera kärleksaffärer vid sidan av sitt äktenskap. Innehållet betraktades som moraliskt förkastligt och gjorde bland annat att författaren Gustave Flaubert åtalades för osedlighet i Frankrike. I modern tid har ”Madame Bovary” ofta lästs som en berättelse om kvinnlig frigörelse.

– Det är tudelat. Hon är kompromisslös, hon sätter lusten och passionen före allt. Man kan läsa det som något feministiskt, att hon frigör sig, men hon är också en bortskämd och egoistisk människa, säger Electra Hallman.

– Jag tycker inte särskilt mycket om henne som figur, men det är ofta lustfyllt som skådespelare, att gestalta någon som inte är helt sympatisk.

För bearbetningen av den klassiska romanen samt regi står den kroatiske regissören Oliver Frljić, som återvänder till Dramaten efter ”Brott och straff” år 2022. Även i den romandramatiseringen hade Electra Hallman en stor roll.

Och visst kommer det finnas likheter, åtminstone visuellt, mellan uppsättningarna.

– ”Brott och straff” var en väldigt kraftfull uppsättning vad gäller både scenografi och ljusdesign. Vad jag kan förstå kommer ”Madame Bovary” också bli bombastisk och stor, de kommer kräma på, säger Electra Hallman.

Förutom ”Madame Bovary” dramatiseras även den ungerska författaren László Krasznahorkais apokalyptiska roman ”Motståndets melankoli” från 1989 och teateruppsättningen av Sara Stridsbergs roman ”Kärlekens Antarktis” återvänder för fler speldatum. Karl Marx ekonomikritiska ”Kapitalet” sätts upp som dansteaterföreställning.

I övrigt bjuder hösten på Dramaten på både komedi och tragedi av Shakespeare: ”Så tuktas en argbigga” respektive ”Hamlet”.

Fakta.Dramaten hösten 2025

● ”Så tuktas en argbigga” av William Shakespeare. Regi Farnaz Arbabi. Premiär 5 september.

● ”Motståndets melankoli” av László Krasznahorkai. Regi Ulla Kassius. Premiär 13 september.

● ”Hamlet” av William Shakespeare. Regi Mattias Andersson. Premiär 27 september.

● ”Madame Bovary” av Gustave Flaubert. Regi Oliver Frljić. Urpremiär 16 oktober.

● ”Svindel” av Sara Stridsberg. Regi Rebecka Hemse. Nypremiär 15 november.

● ”Das Kapital” av Karl Marx. Regi Örjan Andersson. Premiär 6 december.

Bergmanfestivalen: ”Parallax” av Kata Wéber och ”Dämon. El funeral de Bergman” av Angélica Lidell.

Unga Dramaten: ”Glow up” av Sandra Beijer och ”Nemesis” av Hanna Nygren och Helle Rossing.

Läs mer: Rebecca & Fiona och Rufus Wainwright till Operan

Share.
Exit mobile version