Rättvisa ses i stort sett alltid som något positivt – både i samhället i stort och i idrottens värld. Men just när det gäller VAR-tekniken (ett system med video och andra hjälpmedel för fotbollsdomare) blir folk märkligt nog upprörda.

Om vi tar det senaste exemplet: Jag upplevde det först också som orättvist när Danmark fick ett mål bortdömt i EM-åttondelsfinalen mot Tyskland.

Men VAR-granskningen visade att jag hade fel, den danska spelaren var offside (om än med en tånagels marginal). Oavsett hur jag upplever det hade det varit orättvist om Danmark skulle fått ett ogiltigt mål godkänt. Varför ska mina känslor gå före mätinstrumentens fakta? Tack och lov för objektiva VAR.

”Varför ska man kämpa och sträva när det ändå är här allt hamnar till slut?”, skriver Sportbladets fotbollskrönikör Erik Niva apropå den danska spelaren Joachim Andersen, som först fick sitt mål bortdömt och sedan fick en diskutabel straff emot sig efter en VAR-granskning.


Fotbollens själ ligger inte i irrationella och godtyckliga domslu

Frågan är inte obefogad, men den hade varit mer befogad innan VAR infördes. Varför skulle spelarna i det irländska landslaget 2009 kämpa i 20-30 år för att nå ett VM när en hands (som den svenska domaren Martin Hansson inte såg under matchen) från Thierry Henry ändå förstörde deras livsdröm?

Varför skulle det bosniska landslaget sträva efter ena sitt splittrande land när de ändå fick åka hem från sitt första (och hittills enda) VM efter att deras mål mot Nigeria 2014 helt felaktigt blev avblåst för offside?

I sin krönika efter Nigeria-Bosnien och Hercegovina 2014 skrev för övrigt Niva: ”Fler teknologiska hjälpmedel för de som blir uttagna för att döma? Ja, tack.”

I irritationen över nackdelarna med VAR (exempelvis något fler pauser) får vi inte glömma bort hur dåligt det var innan VAR. Hellre millimeterrättvisa än meterorättvisa.

Vissa av argumenten mot VAR är därtill mer offside än andra.

Fotbollens själ ligger inte i irrationella och godtyckliga domslut. Sparka ut linjedomarna också om ni vill ha ännu mera slump.

VAR tar knappast bort känslor eller intresset för fotboll. Det var ju fullt av känslor under matchen mellan Tyskland och Danmark, läktarna i Tyskland är fullsatta.

Ja, bedömningarna blir inte perfekta med VAR heller. Vissa situationer förblir 50/50 oavsett hur många vinklar man ser dem ur. Men låt inte strävan efter perfektion stå i vägen för förbättringar.

Ge domarna varaktiga möjligheter att fatta bättre beslut. Att låta mätningar ersätta gissningar är ett välkommet steg i upplysningens anda.

Läs mer:

Isobel Hadley-Kamptz: Fotbollen har kommit hem, men problemen finns kvar

Annika Ström Melin: Ett bedrägligt lugn präglar EU före den annalkande stormen

Share.
Exit mobile version