Livsmedelsbojkotter har förekommit många gånger i historien. Ofta faller man tillbaka i sitt vanliga beteende efter ett tag, men ibland händer något som förändrar spelplanen helt.

Det mest kända exemplet är bojkotten av franska viner i mitten av 1990-talet – en protest mot landets kärnvapenprov – som ledde till att de svenska vindrickarna upptäckte spanska, italienska och sydafrikanska viner. De franska vinerna återfick aldrig sin dominans.

När de stora matjättarna nu bojkottas vittnar torghandlare och orientlivs om att nya kunder hittar dit. De lägre priserna lockar, och DN:s Lisa Magnusson ser dem som en portal både till det förflutna och till framtiden. Men det finns – åtminstone om man är matintresserad – ytterligare en bra sak med dessa småbutiker: Utbudet.

Det fanns en tid när ajvar relish var nytt och spännande, och nu för tiden finns ofta en hylla märkt ”världens mat” i de stora butikerna. De innehåller en slumpmässig sammansättning av sånt som någon tycker är lite ”exotiskt” och inte platsar på de vanliga hyllorna, som pärlcouscous, jordnötssmör, tahini och kimchi. Men de kan inte på långa vägar konkurrera med överflödet av smaker i butikerna med orientaliskt eller asiatiskt sortiment.

När matjättarna erbjuder ynkliga krukor med ämlig färsk mynta, går den att köpa i doftande knippen hos torghandlarna, i butikerna med asiatiskt sortiment finns en uppsjö av olika nudlar att välja bland, fermenterad bönpasta och krispig chiliolja som piggar upp vilken skrivbordslunch som helst. I butiker med Mellanösternsortiment finns oliver i storpack, heta kryddblandningar, små ljusgröna paprikor och bakverk indränkta med sockerlag.

Att hoppas att bojkotten mot matjättarna ska leda till lägre matpriser är nog orealistiskt. Men jag hoppas på en bestående bieffekt: Att de nytillkomna kunderna i sin jakt på billigt ris och prisvärda tomater också upptäcker och vågar prova det rika sortiment av smaker och råvaror i de butiker som ofta lite generaliserande kallas ”orientlivs”.

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version